Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Любо Д

Прочистване на обрасли терени с горски култури с цел ускорен растеж и превръщане от гъсталак в гора

Recommended Posts

Любо Д
Публикувано (Редактирано)
На 27.01.2024 г. at 1:49, Славянски написа:

Значи правилно съм предположил. Застъпниците за човешка ненамеса и "да оставяме природата сама да се оправя" да гледат и да попиват тоя пример.

За девет години страшна работа. То и тук имотите бяха подобни като дойдохме. Къпини, хмел, коприви, кучешки дрян, шипки, бъзе и прочие "благини". Не можеш стигна до къщата. А вътре съслите събирали орехи с килограми и прилепи висят от тавана. Ябълките големи дървета изпонагътани. Но, ето, човекът има отношение. Друг би вкарал фадромата да "чисти". Направиха го на няколко парцела наоколо. Сега може би ще садят магнолии или борчета и ще "печат рогове" без никаква сянка десетилетия. За плодове да не говорим.

@Любо Д да гледа и да се вдъхновява. Колко материал за мулч. И видео по темата - резитби.

P.S. Лимонката съм я описал под #11.

Днес и по-предишната седмица правим същото - чистим гъсталак и през 2-3 метра оставяме по някое по-голямо дърво, на което режем ниски и счупени клони.

Добитият материал го сортираме - едрото направо на суейловете, дребните на купчина за чипс, а къпини и шипки на купчина за дробене с тримера.

Гъсталакът вляво е вече доста по-добре.

191766946_WhatsAppImage2024-01-27at13_24.33_ce1a0b2a.thumb.jpg.8cc8b8bec7cbef05f78630bed2119cab.jpg

 

от Боби: приказката започна от тук, отделям темата, защото е интересна!

Редактирано от Любо Д
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Любо Д написа:

Добитият материал го сортираме - едрото направо на суейловете, дребните на купчина за чипс, а къпини и шипки на купчина за дробене с тримера.

Дърва за огрев не отбираш ли или гледаш да минимизираш "емисиите" и да се обличаш добре? ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Тези няколко мнения мисля да отделя в нова тема, която е свързана повече с творческа и градивна намеса в самородни гори, горски култури и като цяло ускоряване на процеса на сукцесия (преминаването от ливада във върхова гора), ако нямате против.

Ние също имаме опит с това и дори Любо е идвал да помага, в нашата микро горичка. Интересно е, че в последните години виждам (гледайки YT видеа по темата) една фондация в Африка учи местното население да прави 1:1 същото, което показах на Любо тогава - сваляш всички издънки, сваляш всички ниски клони, премахваш конкурентни стъбла и оставяш най-мощното като хабитус. По този начин показват в тамошните суб-сахарски условия прираст в пъти по-голям от без намеса. И естествено щетите са по-малки, тъй като се вдига короната. Също влагата се задържа по-добре, тъй като увеличаваш площта на сянката бутайки нагоре и настрани растежа.

Ето един пример с нещо като преди/след, реално е една почистена зона и зоната до нея.

20230204_002906-COLLAGE.jpg

Почистената изглежда много оголена, но реално там нямаше нищо дебелостъблено, само повет и кучи дрян, защото отгоре короните бяха на плътен покров. Сега се вижда шарената сянка ,а в средата единичните фиданки са орех, бряст, акация, ясен, все ценни видове.

След като го почистихме по този начин през миналата ранна пролет, веднага се показаха 8-10 нови ореха, които сега са по 30-40 см за първата си суха година само.

Наблюдателното око ще види сухия плет, който е оформен в долната/ниската част на първия кадър. Снимка отблизо на друг сегмент (към момента са около 50 непрекъснати метра такъв сух плет).

20211120_164251.jpg

По цялото му протежение от горна страна сме сложили дъб, лешник, кестен, орех е наникнал от свраките и други дървесни видове, които да направят бъдещата бариера и да подновят лесофонда. А под плета не прочистваме толкова подробно с идеята гъсталака да държи плета.

Разбира се, подбираме и дърва за огрев, защото искаме да имаме максимален градивен отпечатък :D

20211120_164239.jpg

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
преди 5 часа, Славянски написа:

Дърва за огрев не отбираш ли или гледаш да минимизираш "емисиите" и да се обличаш добре? ;)

Ще отделям за огрев като си построя дом и си купя ракетна печка. Сега приоритет ми е градината.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Една забележка: а ако гъсталакът е бил някога овощна градина, задължително ли е да го правим гора? Може ли да си е пак овощна градина? @Боби Димитров 

При Любо каква е растителността?

@Любо Д о, аз мислех, че има къща.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Миналата година направих три лехи от камчатки, ирги и лески, които садих на око, уж по контура, и мулчирах с кашони и талаш. След няколко месеца, сложих големи трупи от долната страна на лехичките, добавих дървен чипс и завих с много дебел слой сено, който значително слегна дъжд и сняг.

В последствие се оказа, че лехите не са по контур, но поне са насочени отвеждат вода към по-сухата част, и започнах да трупам още дървен материал по истинския контур. Междувременно, от горната страна садих дръвчета по горния контур, а под тях също трупам едра дървесина, която не става за дробилката.

Към настоящия момент имам още бая клони за разфасоване и трупане, а на пролет пак ще завивам със сено.

original_7f7f0531-4b4e-4678-af16-31461b67160d_IMG_20240126_125703.jpg

original_a45dfcd5-bd9f-40bb-8cfc-a8a06371fb13_IMG_20240126_123951.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 12 часа, Славянски написа:

Една забележка: а ако гъсталакът е бил някога овощна градина, задължително ли е да го правим гора?

Когато, хората ги имаше и отглеждаха овце и кози, сегашните гъсталаци бяха пасища. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
Отговорено (Редактирано)
преди 12 часа, Славянски написа:

При Любо каква е растителността?

Дъб (цер, зимен, др.), бряст, полски клен, бял ясен, орех, круша, ябълка, вишна, джанка, слива, череша, салкъм, глог, трънка, дрян, много къпини и шипки, малко повет. По ливадите е трева, която гони 2 метра, а съвсем малко по-нагоре почват и буковете. Тук-там има и по някой бял бор наоколо. Срещат се също липи и върби, но рядко.

 

преди 10 минути, Kalam Mekhar написа:

Когато, хората ги имаше и отглеждаха овце и кози, сегашните гъсталаци бяха пасища. 

Преди да станат пасища, всичко наоколо е било покрито с ягоди, които са били изнасяни за СССР.

Редактирано от Любо Д

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Почистеното вчера днес затрупахме с нови клони. Сетих се да щракна и една тераска под проекто-кестен, съставена от гнили клони между трупи.

IMG_20240128_173013.jpg

original_77a7932c-3d48-42bc-8def-c379eb0074e3_IMG_20240128_174204.jpg

original_cf84eaad-9107-4b9f-9df6-1d219ce8ff13_IMG_20240128_174214.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

На първата снимка да не е разсадника дето го ограждахме с @Лозан?

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
Отговорено (Редактирано)
преди 10 минути, Боби Димитров написа:

На първата снимка да не е разсадника дето го ограждахме с @Лозан?

Той е. Гората го беше превзела, даже съм окосил първия ред Индиго Гем камчатки, защото бяха по-дребни и не се виждаха. Сега ограждам лехичките и пълня с чипс.

Редактирано от Любо Д

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko
Отговорено (Редактирано)

Оххх майкоооо, страшно много работа е тва , ама ако има кой да ти помага супер. И аз искам да почистя 4дка и да ги превърна в лозе ама... да видим.

Вариантите за които си мисля:

  1. Ако го заградя (баси как се ограждат 4дка ...) и купя кози( при положение ,че не живея там )сигурно за 2 лета всичко ще си дойде на мястото , с изкл. на по-големите дървета израснали след като около 40г е било оставено на майката природа.
  2. шредер на трактор, за нула време ще почисти терена , но цената сигурно за толкова малко площ(за тях това е малко) сигурно ще е 2-3хил.
  3. на ръка с наети хора, ама пък отрязаните шипки и парички и прочие трябва или да се натроши с огромна дробилка или да се палят (което си е доста опано реално)

 

Редактирано от kokorko
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

@kokorko Ако нямаш процес на изкореняване, а само на рязане/паша/мулчер, на следващата година всичко ще е гора издънки. Ако го искаш чисто, аз бих наел една комбинирана машина, 400 лв е машиносмяната, за 3-4 дни ще го метне цялото, като обаче ще ти изкопа коренищата и после можеш да влезеш да ореш, щом ще правиш лозе. Това, което извади, ако не ти се пали (аз лични бих го запалил, при липса на дробилка, но има прикачни такива под наем за 200-300 лв на уикенд), просто го натрупай по едната ограда и ще е перфектен хабитат за безброй птици, таралежи, диви пчели и прочее полезни животинки.

Ест, по-възбновителното решение би било поетапно и селективно да премахваш ненужни видове като запазиш високи добри дървета, които няма да пречат на лозето в дългосрочен план. Тия дървета могат и да са плододаващи или с друга цел, а самото лозе да се "впише" в така оформения пейзаж.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

Каква е тази комбинирана машина? Да ,коренищата са си живи фактически и след едно унищожаване на клони след тва трябва вероятно голям плуг или продълбочител за да стане както трябва. Дървета в лозе не съм виждал ,понеже както знаем лозата е светлолюбива и не търпи засенчване.

но се замислих ,че при @Любо Д всичко което реже сега и не се изкарват корени ,напролет ще избие с нови сили,което пак не е решение на проблема вероятно

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
преди 1 час, kokorko написа:

но се замислих ,че при @Любо Д всичко което реже сега и не се изкарват корени ,напролет ще избие с нови сили,което пак не е решение на проблема вероятно

Ще минавам с косачката да правя чоп ен' дроп, а къпините специално гледам да изкоренявам малко по малко.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Косенето (или пашата) поддържа растителността и ако е целенасочено и редовно, в крайна сметка след години изтощава корена и умира дървото. При мен това работи добре с акации, диви джанки и диви вишни. Да, пълзят издънки, но като косиш, не могат да се установят.

@kokorko https://www.rentex.bg/kombinirani-bageri-pod-naem

С предната кофа вади дребни храсталаци и тика, със задната дърпа и корени големите. С човек от съседното село сме чистили 700 квм запустял двор в махалите тук, двама човека с резачки и той с машината, от към 10-11 до към 4 бяхме готови, с добра почивка за скарабира.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Йоско

Като ви видях какви сте ги свършили се развъртях и аз из мини горичката. На същата схема - прочистване и клоните по границата. За съжаление повечето брястове, основно големите, са мъртви, но с тях по нататък (пък и иска по добра подготовка и обмисляне). Наличните видове са: бряст, дъб, джанка, драка, дрян, шипка, ябълка. 

IMG_20240131_130103.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Йоско
Отговорено (Редактирано)

Малко панорама и отдалеч. Дължина около 50 метра, широчина 10-15. Централно е любимия ми дъбчо - около 100те по моите сметки 

IMG_20240202_132850.jpg

IMG_20240202_133730.jpg

Редактирано от Йоско
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване