Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

Славянски
Публикувано (Редактирано)

Писах в темата за резитбите, но мисля това си е за своя отделна тема.

Цитирам себе си и тук, за да не ходите в другата тема:

"Имам дърво, което беше почнало да прави хралупа (не е единствено). От три основни клона излизащи от едно място, средният е бил премахнат и лека-полека е почнало гниене. Имаше и някакво съхнене на по-близкия от двата клона. Аз реших да го отрежа изцяло с вертикален сряз, с надежда хралупата да не е стигнала много навътре към третия, който остава вече като основно стъбло. За съжаление има мека дървесина, която се чопли, но не голяма площ от диаметъра на отреза. И понеже с времето там ще влиза влага и ще продължи да гние надолу, ми се иска с нещо да запълнят тая дупка, така че да спра или забавя тези гнилостни процеси."

Та с какво да напълня хралупата? И дали дървото би обраснало около и върху това място и да скрие язвата? Мислех с по-силен хоросан да запълня дупките, евентуално с някакъв черно-кафяв железо-оксиден пигмент, за да не се белее. Цимент не ми се слага, защото нали дърпа и държи влага.

Какви варианти имаме когато вече дървесината е компрометирана и има цяла хралупа или наченки на такава? Очевидно точният момент е изтърван, но ми се иска да минимизирам щетите. Имам работа по няколко такива дървета - основно ябълки и сливи. Едната ябълка я прерязах уж до по-здраво място с надежда да зарасте, обаче сърцевината е загнила, макар и не изкорубена. Там целият периметър е добре, но ако не го покрия или намажа с нещо, ще се издълбае.

Разбира се, важно е и резитбите да са своевременни и адекватни, за да не се стига до такъв момент, но много или малко имаме заварено положение.

За онагледяване пускам и няколко снимки. На първата слива, за която питах по-горе:

IMG_20240321_133155.thumb.jpg.9f82c6e5610931925f0634c4cff0c745.jpg

А това е на ябълката, която скъсявах, с меката/загнилата сърцевина:

IMG_20240321_132526.thumb.jpg.0f28f2e50202fd536347c10f6e122c3d.jpg

Някои имат вече пробити хралупи, но са здрави и дупките са малки, засега:

IMG_20240321_132418.thumb.jpg.4d5ae3e8b4d81c27f94413475af902a0.jpg

А други вече отиват към приключване... Подобно на онази вековна, изкорубена круша, която съм снимал и показвал в други теми и която свекърът на една вече покойна баба я помнел от дете съвсем същата!

IMG_20240321_132713.thumb.jpg.0b7fe168b057dda74e73c7d7722c6cac.jpg

А има и някои, при които трябва да се вземат мерки, за да не се компрометира здравината на ствола окончателно. Като тази ябълка:

IMG_20240321_132337.thumb.jpg.bdabcddc05400de1455d92cb09394752.jpg

Тук мисля да резна сухите остатъци от клоните в средата максимално надолу. Дали дървесината в последствие ще обгърне мястото? Дървото е силно. Но с времето ще прогние с гаранция ако се остави.

Или ето тази ябълка, която също съм пускал. Тя вероятно има прогнило в левия дебел клон, част от който е била прерязана. Ако го махна изцяло, дали бих ѝ направил услуга?

IMG_20240321_132621.thumb.jpg.d18758b7f330d4e9929cfb2ef4620836.jpg

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Хайде да имаме на какво да стъпим, ето една статия по темата на български в "Български фермер":

Как да затворим хралупа на дърво

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Срез като първия, където има жива дървесина по периферията ще започне да формира калус по 2-3 милиметра годишно. Но там където е джобчето с гниенето, няма да се формира калус. Ключовото е да държим среза колкото се може по-сух, да предотвратим навлизането на вода. Изглежда, че най-ефективно е с монтажна пяна, макар че далеч не ми е предпочитан метод. Пробвал съм да запълвам с камъчета, така че да докарам възможно най-лесно отичане на водата и отгоре да замажа внимателно и максимално гладко цялото творение с овощарска замазка. Резултатът - след 2-3 години замазката започна да пада и да открива път за навлизането на водата. Може би ако бях подходил със смола щеше да е по-добре.

  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

1.Аз мисля че не е лошо ако и ти си съгласен първо да се вземат калеми (в случай че по-долните точно не са успешни)

2.Ако бях на твое място с резачката режа до нивото на коляното(зимно време предполагам най-добре) и обмасвам много добре с овощарска замазка отреза и чакам да избие и почвам да оформям корона

3.Ако не си съгласен с горните пробваш някой от описаните начини в статията от бгфермер

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Навремето са използвали цимент за запълване на хралупи. Към момента не се използва тази практика, защото влагата прониква и се задържа. Иначе идеята е твърдата повърхност да позволи на дървото да затвори само раната. Един от проблемите идва при рязането на дървото след време - резачките срещат скрит бетон.

Иначе ето и един пример с полиуретанова пяна, кашон и поцинкована мрежа:

 

Аз затова мислех за хоросан, но колко ли ще е траен? Имам и един остатъчен ланолин, с който бих могъл да намажа дървесината. За мен желаният резултат е дървото да затвори дупката и сърцевината да спре да гние и стъблото да запазва/трупа якост.

преди 11 часа, kokorko написа:

1.Аз мисля че не е лошо ако и ти си съгласен първо да се вземат калеми (в случай че по-долните точно не са успешни)

2.Ако бях на твое място с резачката режа до нивото на коляното(зимно време предполагам най-добре) и обмасвам много добре с овощарска замазка отреза и чакам да избие и почвам да оформям корона

Дърветата са жизнени и дават плод. Вероятно ще изкарат още много години без моята намеса, но рискът от пречупване се увеличава. При сливата вкарвам животни, тъй не е вариант да е ниска. Иначе тя е неприсадена, но при яко рязане на ствол и основни клони, често съхнат.

преди 11 часа, kokorko написа:

3.Ако не си съгласен с горните пробваш някой от описаните начини в статията от бгфермер

При онази ябълка си мисля, че ако укрепя горния слой, има шанс да зарасне. Но ще трябват години, щото е дебела. На цимента може да се сложи и добавка за водоплътност.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Циментът няма никаква еластичност. Ако е в основата на 50+ годишния орех, за който писа Боби - вероятно става. Колкото по-тънко и по-младо е дървото и колкото по-нагоре е дупката, толкова повече трябва да се отчита огъването на дървото при буря. В по-добрия вариант - циментът от огъвания ще се разцепи на парчета, в по-лошия - ако е по-як, може да натисне прекалено силно и да повреди странично околната дървесина, с която контактува. 
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

В крайна сметка направих една проба на няколко дървета. Цимент не ми се ползваше, та само хоросан. По принцип не го дават да е толкова траен на външни условия и други добавки не съм слагал. Пясък и хидратна вар и малко пигмент. Сложих повече вар, някъде 1,5:2 вар към пясък. Пясъкът малко едър, но нямах време да пресявам. Бях гледал или чел материали преди години за зидане с хоросан вместо с циментова зидарска смес, конкретно на канал в Англия, зидан с тухли.  Човекът показваше как там, където е използван цимент, влагата в зида стига много по-нагоре от нивото на водата, докато с хоросан стената беше суха над водата. На мен не ми се иска тая влага да влиза навътре, но знам ли... Идеята е да могат да затворят хралупите евентуално. Ето я сместа:

Photo1265.thumb.jpg.d846fa8734eda4f1d092c3e5317dbc4f.jpg

Ето на няколко дървета (сливи и джанки). На първата снимка въпросната слива, заради която стартирах темата:

Photo1266.thumb.jpg.496bc1892bba23699ce53348f2d59073.jpg

Photo1268.thumb.jpg.fbd9aaf44e500a20f5a63d0c75f9ecf3.jpg

Photo1267.thumb.jpg.4918801ea9b6ef5aac00defc65a20125.jpg

Китване на дупки в дървесина.  Ще чакам да видя при дъжд как ще се държи. Бих могъл да го мина допълнително с масло или нещо друго водоотблъскващо. Но идеята е да трае години - колкото е необходимо за зарастване на дървесината отгоре му. И да спре проникването на влага и гниенето надолу. Едната джанка от последната снимка се усеща доста слаба/чуплива. Окончателния цвят ще видим как ще дойде.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване