Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Александрия Николова

смокини

Recommended Posts

Александрия Николова

Здравейте,обръщам се към вас за съвет.От 2г.имам гр адина т.е. след пенсионирането ми се върнах на село и сега се занимавам с това.Мин.година си поръчах от разсадник малини и след като ги засадих и пораснаха разбрах че 2 от тях не са малини а смокини.Наложи се да ги преместя защото малините са до оградата.Тази пролет видях че клончетата им са загинали и сега имат само издънки отдолу.Според вас какво да ги правя

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Здравей, ако искаш да ги запазиш - логично е да ги преместиш, тъй като смокинята се развива върху голяма площ.  На 3-та 4-та година при благоприятни условия ще можеш да я опиташ и да решиш дали да я запазиш. Не се знае сорта, не се знае климата при теб, не се знае има ли достатъчно площ, така че е трудно да ти се даде друг съвет.
Смокиня се гледа лесно, има обширна тема във форума.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 2 часа, Александрия Николова написа:

Тази пролет видях че клончетата им са загинали и сега имат само издънки отдолу.Според вас какво да ги правя

Трудно се бърка смокиня с малина и е под въпрос, какво сте получили. Ако сте ги засадили както трябва, на поне четири метра от други дървета, просто оставете само по една издънка, забийте по два кола странично и ги привържете да ги укрепите и да вървят право. После, поливайте редовно и при 80-90 см. височина, счупете връхната пъпка да спрете растежа. После, оставете три до четири клона за да формирате корона. Останалото е редовна поливка и късмет, да не се окажат изкопани погрешка семенаци.

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Здравейте, @Александрия Николова! Добре дошла в китното форумче! :)
Kalam Mekhar е дал много точни съвети. Ако държите на тези растения, назад във форума има още ценни негови съвети и наш горчив опит. :D Хубаво е да знаем къде се намира това, с какъв  климат (микроклимат) сте.
Смокинчетата обичат много вода в началото. На моите съм им предвидила 6 м. разстояние, част от което по-нататък ще ползвам с някакъв подлес. В неподходящ климат, изискват и доста търпение, защото първите години рестартират. Чувствителни са на късен пролетен студ и особено на слани.
Поздрави и успех с новото начинание! 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Kalam Mekhar написа:

Трудно се бърка смокиня с малина и е под въпрос, какво сте получили.

И аз бих казал така. Не е лошо жената да качи някоя снимка. Смокинята и малината са съвсем различни растения.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александрия Николова

Благодаря ви за мненията и съветите.Всъщност аз съм пишман земеделец,овощар и т.н.Бях лекар но цял живот съм си мечтала да имам градина и най накрая се сбъдна.Имам наследствена къща в с.Сталийска махала, това е едно Ломско село.Дойдох тук и заварих 800 кв.м. троскот.Не че сега няма.но не е каквото беше.Що сеотнася до малините и смокините получих ги около 10см трови,наистина тези двете бяха по различни ,но и сортовете малини бяха различни и реших че са различен сорт.След като видях листата им разбрахче са смокини.Израсла съм в къща с овощна градина и познавам овощните дървета,не чезнам как се отглеждат.Всъщност не е ли по лесно смокините да се отглеждат като храст,а не като дърво?Съжалявам,но в момента не мога да изпратя снимки,защото телефона ми не е в ред.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
Отговорено (Редактирано)
преди 13 часа, Антоанета написа:

На моите съм им предвидила 6 м. разстояние, част от което по-нататък ще ползвам с някакъв подлес. 

Аз направих веднъж грешка да досаждам малини между смокините и едни други дървета с мисълта, че са от северната страна и няма да пречат и се оказа огромна грешка. Вече, ако няма минимум четири метра  до всичко друго (на новите съм оставил пет) няма  и да се захващам да садя. Южно от този ред имам ягоди, които действително не пречат на смокините, но заради тях не можах да напръскам навреме и листата им станаха на дантела от гъсеницата на смокиновия молец. Иначе, смокините си крадат вода и тор от ягодите и това не ги бърка.

Редактирано от Kalam Mekhar
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване