Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Котарак без чизми

Смокиня - въпроси и проблеми 2

Recommended Posts

Panik
На 30.09.2024 г. at 17:16, Kalam Mekhar написа:

Добре изглежда, но не е достатъчно, поне за мен. 

Ето и малко листа :smile:

IMG_20241004_104349.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
Отговорено (Редактирано)

@Panik : Не знам, каква е. В кой регион се намира ?

Редактирано от Kalam Mekhar

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Panik
преди 1 час, Kalam Mekhar написа:

@Panik : Не знам, каква е. В кой регион се намира ?

Пернишко... Люлин планина 800мнв. Купена е преди много години от женския пазар за "студоустойчива". Тази година (след като оставих само 3 стъбла) за първи път има повече от 1 смокиня, и то голяма, а не като предните. Бреба не съм виждал хич, ама то тука е студено и.... 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
Отговорено (Редактирано)
преди 1 час, Panik написа:

Пернишко... Люлин планина 800мнв. Купена е преди много години от женския пазар за "студоустойчива". Тази година (след като оставих само 3 стъбла) за първи път има повече от 1 смокиня, и то голяма, а не като предните. Бреба не съм виждал хич, ама то тука е студено и.... 

Питай Тихомир Стоянов в сайта на Донов или във Фейсбук, да не е Созополска 20. Той я има. Тя формира шийка, подобно на смокините от семейство Кол дьо Дам. Даже се чудехме, дали не е "сива" Кол дьо Дам. 

20220910-103801.jpg

Редактирано от Kalam Mekhar
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo

Колеги, трябва да направя едно уточнение към някои от вас. До лятото на 2024 година бях в заблуда по отношение на два различни сорта смокини и може да съм подвел някого от вас, без да искам. Ето фактите:

(1.) Едно приятелско семейство отглеждаха едра жълта смокиня, която е на над 10 години и която преди два-три сезона имаше форма на елха с много ниски клони. Аз направих няколко отвода от тези ниски клони смокиня и на следващата пролет подрязах цялото им дърво, като взех всички полувкоренени или вкоренени растения получени от отводите. От тези растения раздавах и разпращах. Заблудата ми се състоеше в това, че до лятото на тази година 2024 аз смятах, че тази смокиня е Жълта Студоустойчива (Hardy Yellow), но всъщност се оказа, че тя най-вероятно е Брънсуик (Brunswick). Значи ако преди лятото на 2024 съм ви пращал растение смокиня предполагайки че то е Жълта Студоустойчива, то всъщност реално е било Брънсуик (най-вероятно). За съжаление, в бъдеще, най-вероятно, от това родителско дърво няма да може да се добиват отводи или резници.

(2.) Преди 3+ години купих от Палм Център две растения смокиня Жълта Студоустойчива в саксийки, които засадих в моята градина. Едното от тези растения, макар че една зима измръзна до корен, все пак успя да порасне дотолкова, че тази година за първи път даде някакъв плод. По качествата на плода заключих че това растение съответства на описанието на сорта и също така открих заблудата си описана в предишната точка. Обаче, качествата на смокинята Жълта Студоустойчива на практика са лоши, дотолкова че смятам че не си струва усилията по отглеждане, размножаване или разпространяване. Засега все още няма да унищожавам моето дърво, ще го наблюдавам в следващите една или повече години, но определено не бих препоръчал сорта Жълта Студоустойчива на никой приятел. Ако все пак трябва да направя сравнение и да препоръчам някаква смокиня, то например смело бих казал че Мичуринска 10 много повече си струва да се отглежда отколкото Жълта Студоустойчива.

Ще спомена няколко колеги, които може да са засегнати (но може и да не са):

@алина , @Dev , @Антоанета ,
@Боби Димитров , @Котарак без чизми , @Любо Д ,
@Славянски , @kokorko , @greenn , @Panik , @ivkit , @Georgi ,

Моля да ме извините, ако съм ви споменал напразно, или тази информация не ви интересува, или пък ако съм пропуснал да ви спомена а е трябвало!

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 2 часа, embedeo написа:

2.) Преди 3+ години купих от Палм Център две растения смокиня Жълта Студоустойчива в саксийки, които засадих в моята градина. Едното от тези растения, макар че една зима измръзна до корен, все пак успя да порасне дотолкова, че тази година за първи път даде някакъв плод. По качествата на плода заключих че това растение съответства на описанието на сорта и също така открих заблудата си описана в предишната точка. Обаче, качествата на смокинята Жълта Студоустойчива на практика са лоши, дотолкова че смятам че не си струва усилията по отглеждане, размножаване или разпространяване.

И аз имам растение Жълта Студоустойчива от Палм Център Пловдив. Не съм сигурен кога го взех, вероятно 2019 или 2018 г., и беше доста малко (10-15 см). Гледах го една-две години и го сложих в земята. Мръзнеше почти всяка зима. Последната не мръзна, но то падна само до -13. Все още растението е под метър и не е плододавало. Въобще смокините, които съм сложил, едвам кретат. Сорта като вкусови качества не мога да коментирам.

Есента опитвах едни смокини при една ограда нагоре в селото. Има храст там, който все беше под метър, очевидно редовно мръзнеха до земята. Но последните две зими сякаш оцеля надземната част и опитах смокините - съвсем прилични бяха. И много тъмно виолетово-черни. Нито мичуринската ми е такава, нито тези при баща ми.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 2 часа, Славянски написа:

И аз имам растение Жълта Студоустойчива от Палм Център Пловдив. Не съм сигурен кога го взех, вероятно 2019 или 2018 г., и беше доста малко (10-15 см). Гледах го една-две години и го сложих в земята. Мръзнеше почти всяка зима. Последната не мръзна, но то падна само до -13. Все още растението е под метър и не е плододавало. Въобще смокините, които съм сложил, едвам кретат. Сорта като вкусови качества не мога да коментирам.

Есента опитвах едни смокини при една ограда нагоре в селото. Има храст там, който все беше под метър, очевидно редовно мръзнеха до земята. Но последните две зими сякаш оцеля надземната част и опитах смокините - съвсем прилични бяха. И много тъмно виолетово-черни. Нито мичуринската ми е такава, нито тези при баща ми.

Студоустойчива или не, докато кората на стъблото и дебелите клони не посивее, няма значение, какъв е сортът. Трябва да ги запазиш, докато узрее дървесината добре, за да се отървеш от тези грижи. При мен, вече има измръзнали връхни пъпки на тези, които са с особено зелени клони. Днес покрих още две и останалите ги оставям да се оправят сами. 

По отношение на жълтата студоустойчива. Тук важи принципът - "Нищо не е случайно". Популярните и масово разпространените сортове не са такива случайно, а редките, не са редки случайно. За нея съм чел, че освен честото отхвърляне на реколтата, това, което е останало, лесно вкисва при влага. Добри плодове дава в сухо време.  

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми
преди 9 часа, embedeo написа:

 

@алина , @Dev , @Антоанета ,
@Боби Димитров , @Котарак без чизми , @Любо Д ,
@Славянски , @kokorko , @greenn , @Panik , @ivkit , @Georgi ,

Моля да ме извините, ако съм ви споменал напразно, или тази информация не ви интересува, или пък ако съм пропуснал да ви спомена а е трябвало!

Това сигурно е рекорд по най-много бройно тагване, за смисъла му няма да отварям дума.

По отношение на студоустойчивостта на смокините забележимо положително влияние има близостта на стени, каменна настилка и всичко, което акумулира топлина.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Мисля, че тагването е уместно. Че много хора изпаднахме в перманентен зимен сън :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
преди 13 часа, Котарак без чизми написа:

Това сигурно е рекорд по най-много бройно тагване, за смисъла му няма да отварям дума.

Споменаването на всички тези хора от моя гледна точка има смисъл по различни причини. Например, в даден минал момент: или съм им давал растения от (1.), или пък съм им казвал че мога в бъдеще да им дам определено смокиново растение. Сега вече, предвид променените обстоятелства и откриването на заблудата ми, смятам че е редно да уведомя всички, които може да са разчитали на определени свойства на вече получено от мен смокиново растение или на такова в бъдеще. Ти самият, през 2023 ми писа на лични съобщения, че искаш от моите смокинови растения (предполагайки че е сорт Жълта Студоустойчива), и макар че ти най-накрая на разговора се отказа от растение от мен, моето последно съобщение към теб беше, че ако си промениш мнението, можеш пак да ми пишеш. Но ако все пак, ти не желаеш да бъдеш тагван в бъдеще от мен по такива или по по каквито и да било други поводи, то това лесно може да се разреши -- ще си отбележа и няма никога повече да те тагвам.

преди 13 часа, Котарак без чизми написа:

По отношение на студоустойчивостта на смокините забележимо положително влияние има близостта на стени, каменна настилка и всичко, което акумулира топлина.

Знам това което казваш и то не е новост за мен. Но за всеки случай ще спомена, че студоустойчивостта не е фактор в лошата ми оценка за сорта Жълта Студоустойчива описан в точка (2.) в предишния ми постинг, ако това си имал предвид.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми
Отговорено (Редактирано)

Не, не съм имал това предвид.
За да разбереш какво имам предвид, прочети бавно последното цитирано изречение.

Редактирано от Котарак без чизми

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 20 часа, Славянски написа:

ИНо последните две зими сякаш оцеля надземната част и опитах смокините - съвсем прилични бяха. И много тъмно виолетово-черни. Нито мичуринската ми е такава, нито тези при баща ми.

Дръж ни в течение за този сорт, ако обичаш. Следващата година, покажи снимка на плодовете и листата и ни опиши вкусовият профил. Не, че е лесно да се опише, но захарен и меден профил се различават от тези с наситено плодов вкус. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
Отговорено (Редактирано)

В момента вкоренявам резници от зелена мичуринска (каквото и да е това) и Bécane (със зелено-жълти плодове). Ще ги видим живот и здраве, но си трябва да са на завет, ако не си по южна България...

Редактирано от Любо Д
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
Отговорено (Редактирано)
преди 1 час, Любо Д написа:

В момента вкоренявам резници от зелена мичуринска (каквото и да е това) и Bécane (със зелено-жълти плодове). Ще ги видим живот и здраве, но си трябва да са на завет, ако не си по южна България...

Пиши ми дали ще изкарат корени преди Декември. При мен, чак в края на Декември почва активирането в стая. 

Зелената Мичуринска е една от най- ранните смокини от адриатически тип, но, Делян от Гоце Делчев ми каза, че има склонност към напукване. Другата е със спорна репутация и не е достатъчно добре проучена. Поради това се разпространяват различни варианти. Очаквай жълтеникава смокиня със светъл (кехлибарен до розов) пулп. 

Редактирано от Kalam Mekhar
  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
Отговорено (Редактирано)
преди 12 минути, Kalam Mekhar написа:

Пиши ми дали ще изкарат корени преди Декември. При мен, чак в края на Декември почва активирането в стая. 

Зелената Мичуринска е една от най- ранните смокини от адриатически тип, но, Делян от Гоце Делчев ми каза, че има склонност към напукване. Другата е със спорна репутация и не е достатъчно добре проучена. Поради това се разпространяват различни варианти. Очаквай жълтеникава смокиня със светъл (кехлибарен до розов) пулп. 

Резниците имат коренчета. Малко ги изпочупих като ги вадих от плика с влажна хартия, която беше поизсъхнала. Държах ги върху кухненските шкафове на топло. Но вече са в чашки с вода и има място да растат.

Напукването не е добре, но ще прежаля бребата....

Редактирано от Любо Д

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 19 часа, Kalam Mekhar написа:

Зелената Мичуринска е една от най- ранните смокини от адриатически тип, но, Делян от Гоце Делчев ми каза, че има склонност към напукване.

Възможно ли е тази да е Зелена Мичуринска?  Определено има сколнност към разпуккване.

20240926_141805.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Малко ме съмнява. И тя има око с подобен цвят, но е с шийка и по- червен пулп. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Публикация от фейсбук - снимки от книгата Let's Eat France! By François-Régis Gaudry.
 

468399422_3935972526659717_9015770209847334515_n.jpg

468336380_3935972516659718_2461521182406113601_n.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

При французите трябва да се внимава с имената, защото те не признават, че сорт, смятан за френски може да бъде отглеждан на друго място и под друго име. Нашите с си наши, техните са си техни. Една Брънсуик, може да е Мадлен, Doree или под всякакви други френски имена, но никога не може да бъде онази пропаднала смокиня с гадно английско име. Ще правят какви ли не машинации и подбор на малко по различни плодове, за да докажат, че тяхното не може да бъде като онова при англичаните. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Продаваха в Лидл смокини на бройка ...

IMG_20241208_082952391_HDR.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване