Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

ivkit

Не виждам да имаме отделна тема за Аронията, имаме такава за сироп от нея, което е много ценно, предвид редовната и добра родовитост на това растение. Чували сме за силата му като лечебни качества. Много непретенциозно, все пак иска определени грижи по отношение поливане най-вече. В много горещи и сухи райони без поливен режим се затруднява. Правилно се е ориентирал Веселин Стоянов към това растение, както и към японската дюля. Всъщност информацията е, че той ги е внедрил и популяризирал в България. Суперхрана, храна за космонавти.... Много продукти с нея - сокове, оцет, вина, сладка. Орешков казваше и консервант естествен.

За мен това растение наистина е много благодатно, за моя район заедно с хеномелес и немско бодливо грозде са едни от най-стабилните като плододаване и хубаво развитие плодни храсти.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

Вариации - тук веднага вмъквам, че тази пролет се изкуших да си купя едно растение - сорт Викинг. В момента е с плодове. Сравнявам го с "традиционната" арония, която е масова и аз също имам големи плододаващи храсти - ами вкусовите качества на този сорт са меко казано неприятни. За мен, защото всичко е субективно. Плодовете са искрящи, не както при обикновената сякаш с восъчен налеп, с малко по-дълги дръжки, като че ли не така гъсто разположени. Приличат като цвят и лъскавост на плодовете на бъзака. Вкуса е като на прясна трева, сочен, без аромат, без така характерната тръпчивост. Все едно хапваш бъзак. Листата, някак по-дребнички

Голям хейт излях за тази точно вариация, може би трябва да се види във времето, да й се даде шанс, но.... 

Купувах я от голям разсадник с добро реноме. Явно хората наистина са на ниво, защото това наистина е разновидност, наистина не лъжат че е различен сорт. Въпросът е, че не е по-хубава от нормалната. В YouTube почти няма информация и видеа, на няколко места видях да са озаглавени видеата като Арония Викинг, но всъщност представят и показват нормалната арония. Малко като черница Морус Алба с черни плодове, представена като Морус Нигра. 

"Обикновена"(в чинията)и Викинг.

IMG_20240902_193341326.jpg

Редактирано от ivkit
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit

 

Ето това е растението, което и аз имам.

Апропо, въпреки че казвам, че трябва да му бъде даден шанс, трябва да се проследи, все пак след листопада се замислям да го изкореня, ако някой го желае мога да го подаря :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване