Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Kalam Mekhar

Миризливки - биологичен контрол

Recommended Posts

Kalam Mekhar

Здравейте ! Някой да знае, дали има хищник, който да се храни с миризливките или техните нимфи. Видяло се е, че в България, борбата е изгубена и никакво пръскане няма да ги спре, докато не се появят и помощници, който са им естествени врагове. Благодаря предварително за отговора. Моля, не ми отговаряйте с бойният вик на мародерите "Трябва да има за всички", защото е дразнещо за хора, който произвеждат плодовете и зеленчуците. На тази планета, никога не е имало храна за всички и няма да има. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Аз съм ровил доста по темата... Основните проучвания в САЩ/ЕС са в посока паразитоиди. Например в този доста изчерпателен матрял има три отделни таблици с десетки видове. Има и хищници по яйцата, вкл щипалки, земни бръмбари, паяци. Самите миризливки не съм сигурен кой ги яде масово. Има материали, че кокошки и мишки биха ги яли, но нали, трябва да им ги даваш...

В нашата градина съм забелязал, че миризливките не пипат малините, където има солидна популация от Podisus maculiventris (spined soldier bug). Същия приятел хапва и редица други вредители и съм доволен от него. Проблемът е, че е доста чувствителен на пръскане и екосистемни условия като цяло - например в дворовете на комшиите, където е "класическа" градина, не се среща, а сме на 10 м с мрежа ограда.

Но факт, че тая година имаше сефте толкова миризливки при нас - отдавам го на много меката зима + градушката, която свали яко устойчивостта на всичко.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
greenn

В едно видео  https://www.youtube.com/watch?v=FZznRnaJ6bQ твърдят, че миризливките се чувстват прекрасно в "пермакултурни" условия.

Ще се радвам @Боби Димитров да ги опровергае или да сподели някои тънкости, така че да не ги развъждаме. На първо време няма да оставям репичките да правят семе.

Цитат от видеото:

We created the perfect conditions for stink bugs! They found their save haven with plenty of food and shelter, even through cold winters. They were jolly happy and procreated exponentially. Nothing ever disturbed their world. Permaculture techniques such as heavy mulching, chop & drop, cover crops, no mow, etc, improved the soil and the presence of pollinators, and at the same time created an out of control population of stink bugs. We could no longer grow tomatoes and peppers. Green beans only worked early in the season - seed saving bean seeds was out of question. All our fruit was consistently damaged, including the pecans. Our big mistake was not realizing that the radishes, mustards, and other greens harbored so many stink bugs, and when we let them go to seed and they dried out, the stink bugs naturally moved on to our food plots, which greened up just about the same time.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Несвързани размисли:

На видеото основен акцент е това, че е във ФЛОРИДА. Там няма зима, макар и да е "северната" част. Мисля имаше някакви екстремни години -5, но са рядкост.

При нас няма wild radish / wild mustard, та тяхното наблюдение го нямам. При нас тревната площ се коси, както и около самите лехи. Другото е, че след 10 години в този имот, тази година сефте беше толкова миризлива и все пак доматите и всичко останало не са били тотал щета, дали сме загубили и 5% от всичко, което е нищо на фона на градушката, която уби цялата едногодишна растителност. Сефте имаме и нощенка, която предни години ако сме имали, не сме забелязвали. Трябва да се има предвид, че ние като цяло не добиваме много, но и нямаме проблем част от добива да не е за нас.

Нямам някакви тайни съвети или тънкости. Към момента единственото, което съм измислил, е да пускам кокошките на комшиите в зеленчуковата градина и да ходя да им бруля миризливки.

От друга страна, при нас няма колорадец, докато при комшиите, където помагаме и на места действаме заедно, е непреодолима напаст, става дума за 100-200 метра по въздух. Та съм склонен да вярвам, че всяко място си има своя система.

Възможно е и щипалките да имат някаква роля, защото царевицата, където е бъкана с тях, няма миризливки.

Идеята да се оголи и изоре всичко, за да не презимува нищо, е плод на разрушителната парадигма на извличането. Ако мулчирането е проблем като домуване зимата, бих ползвал живи почвопокривни за зимата, като ръж. Все още нямам наблюдения до колко мулчът помага зимата на миризливките.

-5 за 7 часа убива 90% от презимуващите. Сега, въпросът е да стане -5 там, където се крият. Под 1 педя листовка в гората няма да е -5 при -5 на въздуха.

Но и е невъзможно и отделно лошо да мислим как да премахнем всяко място, където може да се скрие миризливка...

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

В картофите, подари неизвестна за мен причина, тази година нямаше колорадски бръмбари. Но, телени червеи има в изобилие, защото част от тях са сорт Сорая, а, този сорт събира бръмбарите от цялата околност. 

Какво все пак яде тези миризливки в мястото откъдето първоначално са се разселили?

Редактирано от Kalam Mekhar

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

100% съм съгласен с размислите на greenn. При мен тази година са по-малко от миналата, но все пак много над допустимото, съсипват ми повече от половината от доматите. Отдавам го на свирепата суша и жега, която умори какви ли не растения, чак смокините започнаха да хвърлят листа, а на миризливките все пак им трябва да смучат сокове от нещо си, за да живеят. Освен изтрепване на ръка - една по една, често поглеждам и от долната част на доматените листа, където откривам яйцата им.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 2 часа, Kalam Mekhar написа:

В картофите, подари неизвестна за мен причина, тази година нямаше колорадски бръмбари.

Офтопик, но да вметна, че при мен на балкана от години не съм виждал колорадски бръмбари по картофите. Измрели са от глад вероятно. Градините са отдалечени една от друга.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване