Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Kalam Mekhar

Вкореняване на къпини

Recommended Posts

Kalam Mekhar

Моля, тези, които имат опит с вкореняване на къпини директно в земята да ми кажат, кога да заровя резниците. Сега (есента) или пролетта. Ще опитам вкореняване и в 2-3 саксии още през зимата, защото експериментите ми със смокини приключиха и няма да вкоренявам нови сортове. Нагревателната ми подложка ще е свободна. Ако ги заровя сега в земята, смятам да оставя само една пъпка над нивото на почвата и ще направя шапка от пръст над нея, като при вкореняването на лози.  Имам от най- калпавият вкоренител (пудрата на Лактофол), но, не мисля, че има смисъл да я ползвам.

Благодаря предварително за отговорите ! 

Редактирано от Kalam Mekhar

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Имам опит в борбата с подивели къпини и мога да споделя, че навсякъде където докоснат почва пускат корен. Мисля, че няма да са ти нужни нито вкоренител, нито подгряване.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 16 минути, Любо Д написа:

Имам опит в борбата с подивели къпини и мога да споделя, че навсякъде където докоснат почва пускат корен. Мисля, че няма да са ти нужни нито вкоренител, нито подгряване.

Баща ми беше засадил пролетта и изсъхнаха. Сега ще правя втори опит.  Аз съм отглеждал, но съм ги садил винаги с корени. Дивите са доста по- агресивни откъм вкореняване от културните сортове без бодли.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Сложих Карака Блек преди може би три години. Много силно расте и се разклонява и вкоренява, досущ като дивите. С разни логанберита и други без бодли това го няма. Хващам ги с чатали за земята. Зимата обаче не съм пробвал.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Аз също не съм пробвал с резници, но с директно вкореняване на ластуни работи на 100%, ластуна до земята, една тулха отгоре и това е.

пп: Всъщност сега се сещам, че Ивайло беше пратил резници от къпини май на срещата преди някоя година, но или не съм пробвал с тях, или нищо не се е хванало, защото къпини нямам :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 14 минути, Боби Димитров написа:

Аз също не съм пробвал с резници, но с директно вкореняване на ластуни работи на 100%, ластуна до земята, една тулха отгоре и това е.

пп: Всъщност сега се сещам, че Ивайло беше пратил резници от къпини май на срещата преди някоя година, но или не съм пробвал с тях, или нищо не се е хванало, защото къпини нямам :)

Къпините не са мои, за да вкоренявам върхове. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ако имаш възможност да копнеш при майчинското растение, от хамерикански познати с разсадник знам, че успеваемостта е добра с коренови резници (режеш 10 см парчета от корена и ги посаждаш хоризонтално). Но ако си взел само резници от приятел, тогава нямаш много опции. При засъхнали отрези, дори потрупването с пръст не съм сигурен дали е нужно.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 2 часа, Боби Димитров написа:

Ако имаш възможност да копнеш при майчинското растение, от хамерикански познати с разсадник знам, че успеваемостта е добра с коренови резници (режеш 10 см парчета от корена и ги посаждаш хоризонтално). Но ако си взел само резници от приятел, тогава нямаш много опции. При засъхнали отрези, дори потрупването с пръст не съм сигурен дали е нужно.

Ще опитам в земята и в саксия. Достатъчно е една да се хване. После лесно ще си развъдя. Не се лакомя за много. Достатъчно е да набера две шепи, за да хапна нещо, докато работя в градината. Имах много, но с едри семки и ги унищожих. Тези са доста по- добри. Едри, но с по- дребни семки и по- висока захарност. От малини ми писна. В другата градина имам два реда по 18 метра дължина. Поливам цяло лято, а бера само, когато няма други плодове. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Кр.Николов

Вкоренявал съм къпини пролетта,като резниците бяха около 35-40см. заровени наполовина.От 5 броя се хванаха 4-и. От едро-семковите са ако има значение.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
Отговорено (Редактирано)

Не знам каква е почвата и какви са условията през зимата при вас. При нас получихме 3 пръчки подарък, без да съм го искал и понеже мястото е малко и ги посадих за експеримента до оградата в глинеста пръст /такава е всичката/ през есента. Зимата се оказа мека тогава и от 3 пръчки се хванаха 2. От тези две едната се разви по-силно и стана по-голяма в сравнение с другата, при положение, че резниците не бяха много различни като дебелина.

Без да разбирам от къпини и без да имам интерес към тях, генерално като идея си мисля ако зимата е студена евентуално в някоя пластмасова кофа на по-топло място и пролетта да се изкара направо с пръстта от кофата да се прехвърли в дупка в почвата, ако се е хванало растението /подобно на начина, по който се пресаждат доматите/. При този вариант си мисля няма да се стресира растението , защото корените ще са си с почвата, в която са се вкоренили. Това е обаче чисто дилетантско разсъждение на човек , който не разбира от къпини, моля да се приеме само като идея за размисъл.

Редактирано от domatin

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
Отговорено (Редактирано)
преди 7 часа, domatin написа:

Не знам каква е почвата и какви са условията през зимата при вас. При нас получихме 3 пръчки подарък, без да съм го искал и понеже мястото е малко и ги посадих за експеримента до оградата в глинеста пръст /такава е всичката/ през есента. Зимата се оказа мека тогава и от 3 пръчки се хванаха 2. От тези две едната се разви по-силно и стана по-голяма в сравнение с другата, при положение, че резниците не бяха много различни като дебелина.

Без да разбирам от къпини и без да имам интерес към тях, генерално като идея си мисля ако зимата е студена евентуално в някоя пластмасова кофа на по-топло място и пролетта да се изкара направо с пръстта от кофата да се прехвърли в дупка в почвата, ако се е хванало растението /подобно на начина, по който се пресаждат доматите/. При този вариант си мисля няма да се стресира растението , защото корените ще са си с почвата, в която са се вкоренили. Това е обаче чисто дилетантско разсъждение на човек , който не разбира от къпини, моля да се приеме само като идея за размисъл.

Аз вече писах, че ще опитам с 2-3 саксии на топло, като, заедно това ще заровя и резници в земята. Почвата ми е алувиална и добра. Зимата е студено, защото е долина на река, която е коридор за студен въздух. Вече пада до -4 между непрекъснатата серия от -1/-2 почти всеки ден от средата на Октомври. 

Относно пресаждането от саксия - винаги има стрес. Да, засаденото растение в саксия може да се засади през всяко време на годината, но, то понякога не расте повече от месец, докато се адаптира. 

Редактирано от Kalam Mekhar

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
Отговорено (Редактирано)

Да кажа само, че първата година след пресаждането нямаше плодове /засадени есента на предходната година, лятото на следващата година нямаше плод/. Не съм правил резитба нито първата, нито втората година, на втората година порасна доста стъблото и имаше плод, на третата порасна още и беше отрупано.

Още друго - покрай доматите получаваше от течния тор /ако останеше/ и му се отрази добре според мен.

Редактирано от domatin

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване