Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

domatin

Каква височина за нов парник?

Recommended Posts

domatin

Мисля си догодина да направя по-стабилен парник /конструкция от метални пръти/. Покривът е желателно да е от поликарбонат, но ако е прекалено скъпо ще е от найлон. Стените ще са от найлон. Основна функция - да държи малко по-висока температура пролетта и есента и да пази от дъжд /много се разболяват доматите от прекалено изобилие на вода/. 

Въпросът ми е каква да е височината? Технологично ако взема 3 метра пръти и вкопая 40-50см максималната височина на билото ще е 250-260см. Ще има някакъв наклон към двете страни, примерно ако махна 10 см ще са 240-250см най-ниска точка. Имаме нужда от височина поради типа на домати, които отглеждаме - Розова магия. Сортът е голям, расте нагоре, първа китка често хвърля завръз и започва да плодообразува чак на втора китка в повечето случаи, в това време се тори изобилно, за да се стимулира растеж, знам че е контрапродуктивно спрямо плодообразуването, но съм приел, че първа китка е много на късмет, така че бързам за втора и резултатът е доста високо растение, още повече че първа китка е на 9-то или по-следващо листо/, така че в един момент опира в 2 метра август месец, а си мисля че може и още една китка да изхрани, ако има място. Та въпросът ми е на каква височина са ви парниците /правените, фабричните повечето са на 2 метра май/?

Редактирано от domatin

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Аз нямам опит с тия методи (торене хеле па изобилно, броене на листа и тн), но доматите в парник, с които имам опит, нямат никакъв проблем да стигнат билото и да тръгнат надолу и да продължат да връзват. Отделно, при нас първа китка е най-надеждната, втора да речем на 70%, след което 3-4 често опадат в жегите и сега обрахме зелените домати от 6-7.

За високи домати и големи амбиции, аз бих взел асеновградски ферми и хубав найлон (ув, антикапка и тн).

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
Отговорено (Редактирано)

Изобилно торене, защото сезонът е къс и почвата е глинеста и има нужда от подобрение. Може и без, но се губи смисъла, защото реколтата е доста по-късно и по-малко. Като стигнат билото и найлона от вятъра ги бие лошо и не успяват да вържат цветовете и увяхват и не става нищо. Не се огъват лесно, по-скоро ще се пречупят, докато вземат ъгъла надолу и сезонът свършва, пробвахме настрани - същата работа - вятърът ги бие. Да се смъкнат долу при корените също е мъка, стъблото е дебело.

Амбициите не знам дали са високи, според мен са по-скоро оптимални за условията - да се постигне максимум реколта в ограничено място, което може да се разшири само нагоре. 

Аз ли не търся правилно -тези асеновградски ферми по няколко хиляди?

Каква е височината на парника при вас?

Редактирано от domatin
  • Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
qrt
преди 15 часа, domatin написа:

Покривът е желателно да е от поликарбонат

Задължително да не е от поликарбонат:smile:. Комшията вече неговия го лепи с някакви ленти след като взе да цъфти в големите жеги.Преди години видях прясно монтиран навес от поликарбонат как стана на решето след една градушка.Моя парник е 40+ г.  купешко соц. творение.Всички найлони се закрепват с тези скоби

image.png.d5ad09c5634370daf823c2fbe05dadb9.png

През някоя година сменям някое парче армиран найлон, и това е .

• Мерси 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin

Ще е с найлон тогава.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®
На 29.10.2024 г. at 11:40, qrt написа:

Задължително да не е от поликарбонат:smile:. Комшията вече неговия го лепи с някакви ленти след като взе да цъфти в големите жеги.Преди години видях прясно монтиран навес от поликарбонат как стана на решето след една градушка.Моя парник е 40+ г.  купешко соц. творение.Всички найлони се закрепват с тези скоби

image.png.d5ad09c5634370daf823c2fbe05dadb9.png

През някоя година сменям някое парче армиран найлон, и това е .

От 16 години на южната тераса имаме козирка от поликарбонат, в прекрасно състояние е. Ако съседът ти е объркал коя страна да сложи откъм слънцето, нищо чудно да му се е нацъфкала. 

• Мерси 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен

2,6 на билото и 2,4 в ниското не е лоша височина, но може и повече. Хубаво е да е висок не само, за да има място за доматите, но и така се създава постоянен микроклимат  с по-поносима влажност. Някъде бях срещал формула, която по спомен гласеше, че за да е успешен парника трябва средно на 1 кв.м. да има поне 2,7 куб.м. въздух. Това означава минимум 2,7м средна височина. Аз също съм за найлоново покритие. Най-добре ще е найлонът лятото да може да се повдига от всички страни.

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
Отговорено (Редактирано)

Благодаря за тази полезна информация. Ще трябва да се разтърся в интернет по-подробно, засега намирам доста оскъдна информация по въпроса.

При 3 метра пръти освен билото да е на 2.80 с вкопани 20 см. и по краищата на 2.70 с вкопани 30см. ще трябва да ги циментирам /бетонирам/ в  основата за стабилност. Може да стане.

Редактирано от domatin

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване