Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

John Smith

Подрязване на млада череша

Recommended Posts

John Smith

Здравейте,мили хора

Неук съм в градинарството,като малък прекарвах ваканциите на село с баба и дядо,но от фоста години тях вече ги няма,баща ми също не е сред живите и нямам близки към които да се обърна за съвет.За това се надявам на вашата помощ.Преди 2-3 години засадих няколко дръвчета в новото ни село,където освен лозе и две диви сливи,няма нищо плододаващо.Само черешката ми се хвана и мисля,че трябваше още отдавна да я подрежа някак,но поради липса на съседи и роднини времето си минава,а черешата все така неподрязана.Започнах да чета във форума,но всичко ми се струва много сложно и ме плаши за да почна на своя глава да я кълцал.Затова ви моля за помощ как и кога да подрежа за да и придам някаква форма.

Благодаря предварително на отзовалите се

20241105_075111.jpg

20241105_075028.jpg

20241105_075041.jpg

20241105_075054.jpg

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Второто стъбло бих го премахнал до долу заедно с малката издънка. Тези другите клонки не са тръгнали в оптимална посока също - било е добре да ги съкратите лятото на половината дължина и да се разклонят. Сега зимата бих ги съкратил наполовина на външна пъпка. Дано ви избие клонка и в другата половина на короната.

Другото, на което бих искал да обърна внимание - струва ми се, че сте я посадили под нивото на грунда. За череша не е препоръчително, защото не държат на влага в продължително много дъждовно време. Даже е по-добре да е малко над нивото на земята. Но бих ли я повдигнал малко? Зависи дали ще успеете без да прекъснете и разбутате корените.

Сорта знаете ли го? Някои не са самоопрашващи се 

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov

Добре е скелетните клони да имат голям ъгъл спрямо водача.....

Screenshot 2024-11-08 220720.jpg

Screenshot 2024-11-08 220750.jpg

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми
Отговорено (Редактирано)

Здравей, John Smith,
малко е поизпуснато това дърво. Като цяло не е препоръчително още от ниво земя да ти тръгва повече от едно стъбло, така че избери си кои две да махнеш. Ако беше при мен това дръвче, щях да отрежа всички разклонения и на долния, и на горния етаж (не знам по кое време) и да оставя само основното стъбло като един кол - като този, който е отстрани, с надеждата да получа нови разклонения, които да се в по-различни посоки. Съображенията ми са, че клоните на сегашното основно стъбло вървят в сходни посоки и от другата страна няма какво да ги стабилизира като контратежест при евентуално натоварване от вятър или сняг. Не виждам и смислена възможност да се развие ново раклонение, което да стабилизира центъра на тежестта по към ствола, а бих искал и в бъдеще дървото да е удобно за покатерване поне в началото си.
Втори вариант е да изрежа всичко без дългата издънка, която също да срежа на метър и нещо височина.

Дървото е младо, така че няма да изгубиш много, ако нищо не стане, пък и можеш да се опиташ да вкорениш отрязаните пръчки като последен вариант и от следващ опит да имаш повече успех.

Използвам случая да ти кажа, че тук във форума, има хора, които биха ти подарили фиданки от плодни дръвчета.

Редактирано от Котарак без чизми
  • Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
John Smith

Благодаря ви за отговорите.Черешата по етикет беше "Ван".Купих я една вечер 5 мин преди да затвори Брикулажа,заедно с една кайсия и една липа.Нямах време,а и избора от фиданки не беше голям,та така си тръгна черешката с двете рогца нагоре.Другите фиданки не успяха да се хванат.Мястото където е засадена е под лек наклон и като зария ямата за поливане и отъпча около дървото се надявам да не задържа вода.

Предполагам,че ще оставя тази издънка (високата) и ще махна другите.

И сега ще проличи моята неграмотност.Когато скъся една пръчка от пъпката,която е най-близо до отрязаното място би трябвало да избие нова клонка в посоката на която гледа самата пъпка?Има ли нещо вярно в логиката ми?И ако е така,какво се случва с останалите пъпки,очаквам ли и от тях клонки?

Извинявам се за невежеството си и тъпите въпроси.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 11 часа, John Smith написа:

Когато скъся една пръчка от пъпката,която е най-близо до отрязаното място би трябвало да избие нова клонка в посоката на която гледа самата пъпка?Има ли нещо вярно в логиката ми?И ако е така,какво се случва с останалите пъпки,очаквам ли и от тях клонки?

Да, точно. И гледате посоката на пъпката да върви навън от стъблото. И останалите пъпки ще тръгнат някои, но тези на върха ще имат най-силен растеж. Освен ако няма измръзване на върховете, но това при череша няма да се случи. При мен го има при по-топлолюбиви видове като райски ябълки, нарове, смокини.

Даже мисля, че колкото по-ниско прережете, толкова по-голям шанс има да тръгнат спящи пъпки от основното стъбло и в другите липсващи посоки. Дръвчето се е хванало и има добър прираст, та сте добре. @Jimmy Stoikovбеше правил едни показни резитби на млада череша като вашата. Но къде бяха?

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
Отговорено (Редактирано)
преди 21 часа, John Smith написа:

Извинявам се за невежеството си и тъпите въпроси.

Няма за какво да се извинявате и въпросите Ви не са тъпи. Всеки градинар или овощар, все някога, е бил начинаещ градинар или овощар, преди да добие някакъв опит.

Ако имате повече време и още повече търпение да четете, то тук във форума имаме една тема специално за череши:

Ако пък след време се сдобиете с други овощни дръвчета, то може би ще искате да разгледате и по-общата тема за подрязване на овощни дръвчета:

И, разбира се, ако имате (и други) въпроси, не се колебайте да питате. Няма глупави въпроси!

Редактирано от embedeo
  • Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
John Smith

Благодаря на всички Ви,

Вдъхнахте ми много кураж,защото наистина се плаша от това да не осакатя дръвчето.Въртял съм много мотиката в юношеството си,но не съм рязал никога дръвчета.Сега вече подминал 40-те ми се иска като в песента да остане нещо за децата ми след мен.

Ще се опитвам да търся първо във форума преди да задавам въпросите си.

Благодаря Ви отново и съм изключително щастлив,че открих този много полезен сайт.

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване