Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

domatin

Някой сял ли е магданоз през есента?

Recommended Posts

domatin

Покрай доматите ми дойде тази идея - вместо сидерати да посея магданоз в парника докато няма домати. Чета в интернет, че магданозът е устойчив на студ и някои го сеят есента, за да е готов напролет. Така не се застъпват с доматите, които по-рано от началото на април няма да са в парника, така че ми се стори добра идея. Има ли някой, който да е пробвал нещо подобно?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
rufo

Сей го, смело ! Магданозът не се страхува от замръзване или минусови температури, така че понася добре зимата, осебенно в оранжерия. Може също да засеете копър, маруля, пащърнак, спанак, лук за 'зелено' и репички за зимата. Успех !

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Аз не съм успял да отгледам магданоз от есента - вярно, че нямам оранжерия, а само микро парниче, но дори с пролетната сеитба ако е прекалено рано не покълва нищо. Еднакво семе (събирано от нас) - 2-3 седмици разлика от посявката според времето от типа март-април, единият 1-2 стръка, другия райграс.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ангел Димитров
преди 5 часа, rufo написа:

Сей го, смело ! Магданозът не се страхува от замръзване или минусови температури, така че понася добре зимата, осебенно в оранжерия. Може също да засеете копър, маруля, пащърнак, спанак, лук за 'зелено' и репички за зимата. Успех !

Копъра мръзне! А за магданоза не знам как ще е за сидерат като той е двугодишно разтение за сидерат трябва едногодишно и да го окосиш и тогава да садиш на негово място

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ангел Димитров

А за есенно сеене на магданоз трябва да е по рано за да може да поникне и да се вкорени до зимата това значи септември а сега ако го посееш ще иззими и като се затопли напролет ще поникне

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
Отговорено (Редактирано)

Гледах клипчета в интернет, в които се сее върху компост - 6-7 сантиметра слой, явно иска по-богата почва. В момента нямам толкова компост и понеже студовете наближават мисля да сложа в саксия за експеримента тази година и да действам според резултата догодина.

Редактирано от domatin

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin

Тази вечер като проверявах какво става в парника се спънах в саксията с посетия магданоз и половината почвено-компостен субстрат изпада навън. Аз го събрах и го върнах обратно и го полях но нямам големи надежди, защото към 6-9 см. от горната част на саксията беше празно, почвено-компостния субстрат беше навън. Ще го оставя да видя какво ще стане, но напролет сигурно ще сея наново в друга саксия. В тази връзка кога сеете магданоз напролет?

• Объркан 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Това е направо комедиен сюжет. Толкова подготовка и накрая момент невнимание в тъмното... Може да посеете наново на второ място и да видите какво ще стане и с първия.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ангел Димитров

Сей спокойно и когато поискаш тя природата си знае когато реши и има условия тогава ще никне. Една есен изрязах старият цъфнал магданоз и го хвърлих а на друго място насях нов тоя където го сях нищо не поникна под тоя където го изхвърлих гора от магданоз та вече не спазвам срокове и време сееш и когато му дойде времето той пониква.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
преди 11 часа, Славянски написа:

Това е направо комедиен сюжет. Толкова подготовка и накрая момент невнимание в тъмното... Може да посеете наново на второ място и да видите какво ще стане и с първия.

Стават и такива работи. Така като се замисля наистина си е комедиен сюжет. Когато си ограничен от към място и не си вкарал финанси става така. Както и да е, беше ми ясно, че може би съм закъснял със засяването и не очаквах чудеса, обаче се оказа малко неочакван обрат със спъването. Изсипаното го събрах и изсипах обратно в саксията. Ще го оставя за експеримента да видя какво ще стане. Остана малко семе /понеже сях в голяма саксия/ и ще си го оставя за напролет, защото не искам да го загубя. Март добре ли е за засяване?

Редактирано от domatin

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin

преди 11 часа, Славянски написа:

Стават и такива работи. Така като се замисля наистина си е комедиен сюжет. Когато си ограничен от към място и не си вкарал финанси става така. Както и да е, беше ми ясно, че може би съм закъснял със засяването и не очаквах чудеса, обаче се оказа малко неочакван обрат със спъването. Изсипаното го събрах и изсипах обратно в саксията. Ще го оставя за експеримента да видя какво ще стане. Остана малко семе /понеже сях в голяма саксия/ и ще си го оставя за напролет, защото не искам да го загубя. Март добре ли е за засяване?

Редактирано от domatin

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Сяла съм в началото на март в оранжерия и е сполучливо. 

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin

Благодаря alys така много добре се подреждат - ще ги сея заедно с доматите в началото на март, обаче доматите ще са вкъщи на прозореца, а магданозът ще е в парника, защото мястото на прозорците е ограничено. 

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване