Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

domatin

Препоръчайте ми ранен вкусен сорт домат

Recommended Posts

domatin

Настоящият ни избор е сведен до ''Розова магия'' -  сорт вкусен и плодовит /по-податлив на болести, но се справяме засега/, обаче започва да плододава чак средата /ако времето е благоприятно/ или по-често в края на август. А ние искаме домати. И затова сме решили тази година да пробваме да посадим няколко корена по-ранни домати. Обаче какъв сорт да е? На първо място да е вкусен, защото иначе няма смисъл. Може да е малко по-късен, но да е вкусен. Знам че вкусните домати са по-късни, понеже имат нужда от повече слънце за да станат сладки, но примерно ако може да плододават юли месец ни устройва. Освен това не трябва да е хибрид. Засега си мислим за "Розово сърце", дават го около 108 дни от засяване до плод, значи при нашите условия ако го засеем началото на март някъде средата на юли трябва да плододава. Някой пробвал ли е този сорт или ако иска да препоръча друг?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Аз лично такъв не знам. Ранен за мен е Лабрадор, който почва да зрее много, много по-рано, а не 1 седмица по-рано. Например ако тая година не беше погрома, вероятно щяхме да берем Лабдарор в края на юни. Иначе в по-предишни години имам снимки на 10 юли с него.

Интересно е да се прочете и това ми набюлдение:

Тази година имам снимка на 24 юли как отиваме на гости и носим големи салатни домати. Преди това е имало Лабрадор, а след него - черитата тръгват.

От сортовете тая година сред най-ранните (говорим без парник, всичко вън, след като на 22 май градушката унищожи градината и почнахме наново) са Чироки пърпъл + грийн и Жълта дуся, както и Каламанс Пинк.

• Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.

Сяла съм Розово сърце, от семена на Марица Пловдив. Вкусен, едър сърцевиден и плътен домат. Високи растения, с много рехава листна маса , под  полиетиленовия навес при мен не направиха обилен завърз. Не бях впечатлена и от ранното им зреене.

Ще  кажа, при моите равнинни условия-  русенски регион, доматите ми засяти от семе на 2 февруари, засадени като разсад  под тунелчета от агрил първата седмица на април, започнаха да зреят около 15- 20 юни. Сортовете бяха Идеал(събирани семена подарени), Грешка Осмар 1(така наречени от мен) които оприличавам на Меделина  и Розово селско от Христо Христов, като подарък към поръчката ми- домати все със среден  размер. 

Едроплодните, идват  на по-късен етап и въобще не ги бързам, след като преди тях имам други вкусни домати.

Разбери при твоите климатични условия, кога може да засадиш доматите под тунел или в не отопляема оранжерия, от тази дата върни два месеца назад 60 дни и ще получиш времето на засяване на семената. 

Друго нямам какво да кажа, освен- Успех! 

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
Отговорено (Редактирано)
преди 11 часа, Боби Димитров написа:

Аз лично такъв не знам. Ранен за мен е Лабрадор, който почва да зрее много, много по-рано, а не 1 седмица по-рано. Например ако тая година не беше погрома, вероятно щяхме да берем Лабдарор в края на юни. Иначе в по-предишни години имам снимки на 10 юли с него.

Интересно е да се прочете и това ми набюлдение:

Тази година имам снимка на 24 юли как отиваме на гости и носим големи салатни домати. Преди това е имало Лабрадор, а след него - черитата тръгват.

От сортовете тая година сред най-ранните (говорим без парник, всичко вън, след като на 22 май градушката унищожи градината и почнахме наново) са Чироки пърпъл + грийн и Жълта дуся, както и Каламанс Пинк.

"Лабрадор" не знам дали ще ни е достатъчно вкусен, "Каламанс Пинк" не мога да видя да се продава онлайн, ще проверя в аптеките, но като гледам характеристиките май са от една група с ''Розово сърце". Чероки пърпъл ще го търся в интернет как е.

преди 3 часа, ivanina. написа:

Сяла съм Розово сърце, от семена на Марица Пловдив. Вкусен, едър сърцевиден и плътен домат. Високи растения, с много рехава листна маса , под  полиетиленовия навес при мен не направиха обилен завърз. Не бях впечатлена и от ранното им зреене.

Ще  кажа, при моите равнинни условия-  русенски регион, доматите ми засяти от семе на 2 февруари, засадени като разсад  под тунелчета от агрил първата седмица на април, започнаха да зреят около 15- 20 юни. Сортовете бяха Идеал(събирани семена подарени), Грешка Осмар 1(така наречени от мен) които оприличавам на Меделина  и Розово селско от Христо Христов, като подарък към поръчката ми- домати все със среден  размер. 

Едроплодните, идват  на по-късен етап и въобще не ги бързам, след като преди тях имам други вкусни домати.

Разбери при твоите климатични условия, кога може да засадиш доматите под тунел или в не отопляема оранжерия, от тази дата върни два месеца назад 60 дни и ще получиш времето на засяване на семената. 

Друго нямам какво да кажа, освен- Успех! 

Всички домати ги бързам, защото стават късно, но ги бързам с мярка /торя ги повече в началото и се опитвам да подпомогна опрашаването на първа китка, след това пчеличките си вършат работата/. Схемата със засяването е вече изпитана във времето - посяване на семената началото на март, когато имаме възможност, изнасяне в неотопляем парник началото на май според прогнозата за времето. Аго ги изнесем по-рано се мъчат и не растат много, а преместените след тях ги застигат и после растат заедно. Има и малки различия между отделните растения, предполагам обусловени от различия в почвата, които засега не мога да си обясня напълно.

"Розовата магия" си остава основен домат, ранният сорт ще е за загрявка, защото е много дълъг периода, в който няма собствени домати.

Редактирано от domatin

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.
преди 5 часа, domatin написа:

Всички домати ги бързам, защото стават късно, но ги бързам с мярка /торя ги повече в началото и се опитвам да подпомогна опрашаването на първа китка, след това пчеличките си вършат работата/. Схемата със засяването е вече изпитана във времето - посяване на семената началото на март, когато имаме възможност, изнасяне в неотопляем парник началото на май според прогнозата за времето. Аго ги изнесем по-рано се мъчат и не растат много, а преместените след тях ги застигат и после растат заедно. Има и малки различия между отделните растения, предполагам обусловени от различия в почвата, които засега не мога да си обясня напълно.

"Розовата магия" си остава основен домат, ранният сорт ще е за загрявка, защото е много дълъг периода, в който няма собствени домати.

Не пречи заедно с " основния домат Розова магия"  в началото на март да сееш и един Не ероплоден сорт, да отгледаш само на едно стебло на четири- пет китки, след което да  прекършиш върха ( чисто експериментално) надявам се ще видиш  по- друг резултата откъм зреене между двата вида- едроплодни и  средно едри домати. 

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Вкусен е въпрос на вкус и на сравнение. Като няма никакви, лабрадорите са ми манна небесна, то сочно, то киселко, то сладко. Като има ББС, ЧБС, Златен медал и Чироки грийн, лабрадорите дори не си играя да ги бера, техната чорбалива резлива верица, нека има за плужека.

Розовата магия не ме впечатляват кой знае колко, нормален магазински домат. Меделина някой ми докара да опитвам, ми то няма грам жилка ароматна, само някаква сладкава блудкавост (вероятно е бил и преполят).

Майка ми гледа едни ранни хибриди, Прекос и още един М пак го забраих, ще я питам, е ми не са ми по-добри от Лабрадора, а че не са и по-ранни това отделно... по-твърди седят едни такива, а узрял твърд домат тип хрупкав е специално селектиран за машинна обработка и бране на зелено, демек не ме кефи по дефиниция.

Мисълта ми е, че на вкус няма да се нагодим - това ясно, там субективно. Обективното може да е да сложиш 4-5-6 сорта за ранни при равни условия и да кажеш от кой почваш да береш сефте ;)

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bongibola

Здравейте! Афен е що годе добър вариант. С лабрадор се опитах миналата година, но с един корен на балкона и нищо не стана. Тази ще засека отново ‘ранно чудо’ от тревясалата ферма. Доста вкусен стана при мен и наравно с афен и ръгби зазря.Не съм фен на хибридите, но гоня и аз ранен домат. Мернала съм и  ‘ розово чудо’ ранен хибрид и мисля да опитам два корена.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov
На 25.11.2024 г. at 0:12, domatin написа:

Настоящият ни избор е сведен до ''Розова магия''....

Има прекрасни директни сортове, но за съжаление почти нищо не бера от тях. Ако нямаш парник, направи си. И за два реда да е пак ще имаш домат по-рано а и са по-защитени.

По-вкусен домат от Хъни Мун не съм вкусвал. Въпрос на вкус и микроклимат!

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
Отговорено (Редактирано)
На 26.11.2024 г. at 3:46, ivanina. написа:

Не пречи заедно с " основния домат Розова магия"  в началото на март да сееш и един Не ероплоден сорт, да отгледаш само на едно стебло на четири- пет китки, след което да  прекършиш върха ( чисто експериментално) надявам се ще видиш  по- друг резултата откъм зреене между двата вида- едроплодни и  средно едри домати. 

Не едроплоден домат за по-ранно узряване плюс принудително приключване на растежа и примерно засушаване накрая предполагам ще помогнат. Сега остава да си избера нехибриден индетерминантен сорт, проблемът е че повечето ранни са хибриди, детерминантни или и двете.

На 26.11.2024 г. at 9:43, Боби Димитров написа:

Вкусен е въпрос на вкус и на сравнение. Като няма никакви, лабрадорите са ми манна небесна, то сочно, то киселко, то сладко. Като има ББС, ЧБС, Златен медал и Чироки грийн, лабрадорите дори не си играя да ги бера, техната чорбалива резлива верица, нека има за плужека.

Розовата магия не ме впечатляват кой знае колко, нормален магазински домат. Меделина някой ми докара да опитвам, ми то няма грам жилка ароматна, само някаква сладкава блудкавост (вероятно е бил и преполят).

Майка ми гледа едни ранни хибриди, Прекос и още един М пак го забраих, ще я питам, е ми не са ми по-добри от Лабрадора, а че не са и по-ранни това отделно... по-твърди седят едни такива, а узрял твърд домат тип хрупкав е специално селектиран за машинна обработка и бране на зелено, демек не ме кефи по дефиниция.

Мисълта ми е, че на вкус няма да се нагодим - това ясно, там субективно. Обективното може да е да сложиш 4-5-6 сорта за ранни при равни условия и да кажеш от кой почваш да береш сефте ;)

Лабрадорът уж не е хибрид, ама е детерминантен, а мястото в парника е ограничено. Като спре да плододава юли мястото в парника все едно е загубено. По това време е трудно преместване на домати, защото са големи и не се знае дали ще се прихванат и колко време ще им отнеме и колко завръз и цвят ще загубят при "транспорта".

Не искаме хибриди, защото там всяка година ще започваме отначало плюс не се знае какви ще са семената. Докато с нехибриди може да се изберат най-ранно завързалите домати, отделно с времето предполагам ще се приспособяват към условията и ще се подобрят малко може би.

На 26.11.2024 г. at 9:58, bongibola написа:

Здравейте! Афен е що годе добър вариант. С лабрадор се опитах миналата година, но с един корен на балкона и нищо не стана. Тази ще засека отново ‘ранно чудо’ от тревясалата ферма. Доста вкусен стана при мен и наравно с афен и ръгби зазря.Не съм фен на хибридите, но гоня и аз ранен домат. Мернала съм и  ‘ розово чудо’ ранен хибрид и мисля да опитам два корена.

Афен е хибрид, а ни е държим да не е хибрид. Не искаме хибриди, защото там всяка година ще започваме отначало плюс не се знае какви ще са семената. Докато с нехибриди може да се изберат най-ранно завързалите домати, отделно с времето предполагам ще се приспособяват към условията и ще се подобрят малко може би.

На 26.11.2024 г. at 10:01, peterstamov написа:

Има прекрасни директни сортове, но за съжаление почти нищо не бера от тях. Ако нямаш парник, направи си. И за два реда да е пак ще имаш домат по-рано а и са по-защитени.

По-вкусен домат от Хъни Мун не съм вкусвал. Въпрос на вкус и микроклимат!

Имаме парник. Една година от валежи загинаха всички домати, които бяха на открито и оттогава парникът е с приоритет. Дори се мисли за удвояване с един 3-метров парник.

Хъни Мун е хибрид, а ни е държим да не е хибрид. Не искаме хибриди, защото там всяка година ще започваме отначало плюс не се знае какви ще са семената. Докато с нехибриди може да се изберат най-ранно завързалите домати, отделно с времето предполагам ще се приспособяват към условията и ще се подобрят малко може би.

Редактирано от domatin

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Полу на шега, полу на истина попитах ChatGPT същия въпрос, с уточнението да не са хибриди.
Отговорите: Stupice, Moskvich, Siberian, Latah, 4-ти юли.
These varieties are not only early but also offer great taste and are well-suited for cooler climates

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

ранен пък вкусен ми е малко оксиморон.. и ние слагаме лабрадор и като го скъсаш първи си е много "вкусен".. миналата година сложих х2 в 8 гнезда през 40 см до тиквичките, като поназряха и останаха малко за бране ги оскубах и тиквичките превзеха мястото..

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
peterstamov
преди 18 часа, domatin написа:

хибрид, а ни е държим да не е хибрид. Не искаме хибриди, защото там всяка година ще започваме отначало плюс не се знае какви ще са семената. Докато с нехибриди може да се изберат най-ранно завързалите домати, отделно с времето предполагам ще се приспособяват към условията и ще се подобрят малко може би.

Виж, напълно те продкрепям. И аз искам така, но ми омръзна да се спускам нагоре по склона. Хибридите са с устойчивости. Дават се пари за семена, но си спестяваш един куп проблеми! Ако пръскаш и пари от препарати! "Може би"?

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
Отговорено (Редактирано)
преди 17 часа, Котарак без чизми написа:

Полу на шега, полу на истина попитах ChatGPT същия въпрос, с уточнението да не са хибриди.
These varieties are not only early but also offer great taste and are well-suited for cooler climates

Добра идея. Обаче ще се наложи да поправям ChatGPT - 4-ти юли са хибриди, май:

https://www.burpee.com/tomato-fourth-of-july-hybrid-prod000988.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Fourth_of_July_tomato

Тези сибирските са интересни - някои сайтове дават Siberian като сорт, но май са няколко сорта.

преди 5 часа, Варела написа:

ранен пък вкусен ми е малко оксиморон.. и ние слагаме лабрадор и като го скъсаш първи си е много "вкусен".. миналата година сложих х2 в 8 гнезда през 40 см до тиквичките, като поназряха и останаха малко за бране ги оскубах и тиквичките превзеха мястото..

Целта е да не е като от магазина ранен. Наясно сме, че с малко слънце няма как да е еднакъв резултата както при много слънце, но все пак да има вкус колкото е възможно.

Редактирано от domatin

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.
На 26.11.2024 г. at 11:43, Боби Димитров написа:

Вкусен е въпрос на вкус ...

Така направих тази пролет и аз и го намирам за много удачно. 

В желанието си да избера един или два средноедри сорта домати, които да отглеждам като средно ранни засях 10 сорта  както казва Боби при равни условия и наблюдавах зреенето, говорим само за директни сортове: Ърлиана, Сан Пиер, Ясенички ябучар, Непал, Грешка Осмар 1, Грешка Осмар 2, Идеал(мои семена), Идеал (подарени семена), Каспийско розово, Розово селско. Редът на зреене определи първите победители- Розов селски и Каспийско розово. Тъй като Каспийско розово при мен образува зелен пръстен около дръжката, който представлява втвърдяване на  тази част и е  неприятна за ядене, го отстраних за в бъдеще. 

Следващият критерий, образуване и задържане на плодове на първа китка. Идеал (подарен) и Грешка Осмар 1 се вписват в него. 

Това е моят вкус, моят избор! Всеки трябва да направи своят!:)

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
domatin
Отговорено (Редактирано)
преди 2 часа, ivanina. написа:

Така направих тази пролет и аз и го намирам за много удачно. 

В желанието си да избера един или два средноедри сорта домати, които да отглеждам като средно ранни засях 10 сорта  както казва Боби при равни условия и наблюдавах зреенето, говорим само за директни сортове: Ърлиана, Сан Пиер, Ясенички ябучар, Непал, Грешка Осмар 1, Грешка Осмар 2, Идеал(мои семена), Идеал (подарени семена), Каспийско розово, Розово селско. Редът на зреене определи първите победители- Розов селски и Каспийско розово. Тъй като Каспийско розово при мен образува зелен пръстен около дръжката, който представлява втвърдяване на  тази част и е  неприятна за ядене, го отстраних за в бъдеще. 

Следващият критерий, образуване и задържане на плодове на първа китка. Идеал (подарен) и Грешка Осмар 1 се вписват в него. 

Това е моят вкус, моят избор! Всеки трябва да направи своят!:)

Розов селски и Каспийско розово са първи по ред на зреене, но Идеал (подарен) и Грешка Осмар 1 се вписват в следващият критерий, образуване и задържане на плодове на първа китка. Това означава ли че Идеал (подарен) и Грешка Осмар 1 са на 3-то и 4-то място или това е отделен критерий и Розов селски и Каспийско розово не образуват и задържат достатъчно плодове на първа китка?

Редактирано от domatin

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
greenn
преди 23 часа, Котарак без чизми написа:

Една година пробвах Stupice и Siberian. Много са подобни двата. Дребнички, вкус добър за ранни домати. Вече не помня колко по-ранни са били.

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.
преди 3 часа, domatin написа:

Розов селски и Каспийско розово са първи по ред на зреене, но Идеал (подарен) и Грешка Осмар 1 се вписват в следващият критерий, образуване и задържане на плодове на първа китка. Това означава ли че Идеал (подарен) и Грешка Осмар 1 са на 3-то и 4-то място или това е отделен критерий и Розов селски и Каспийско розово не образуват и задържат достатъчно плодове на първа китка?

Тази беше втората година в отглеждането на Идеал и грешка Осмар 1 при мен. Предното лято бяха на открито и там си имаха някои страдания, които им се отразиха върху плододаването, но това лято бяха под навес, сяти от събирани от предната година  семена и завърза беше много добър.   Розов селски не ме впечатли с много плодове на първа китка, макар отглеждан при същите условия под навес, а може и това да е причината за по-ранното зреене на плодовете.

..... в този ред на мисли, да споделя, че тази година претоварената ни круша  Вилямова масловка със  време на зреене края на август- началото на септември, едва успя да узрее в края на октомври. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
преди 20 часа, ivanina. написа:

Редът на зреене определи първите победители- Розов селски и Каспийско розово.

А спрямо другите "не-ранни", кога узряха тези? Дай ни ориентир като дати и сортове?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.
Отговорено (Редактирано)
преди 10 часа, Боби Димитров написа:

А спрямо другите "не-ранни", кога узряха тези? Дай ни ориентир като дати и сортове?

Боби съжалявам, не съм си водила записки с дати за всички дейности с доматите и не мога да дам точна  информация. 

Предстои ми да намаля  количеството  доматени насаждения в градината и заради това се опитах да направя подбор на  няколко сорта, впечатлили ме с по- ранно зреене от другите сети заедно, също  такива с по- добър завърз, макар и да зазряват  седмица  след тях и най-важното, което търся е вкусовото разнообразие.

Редактирано от ivanina.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване