Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Panik

Смокиня в саксия - съхнат листата

Recommended Posts

Panik

Имам 2 смокини вкоренени тази година и от няколко месеца са в саксии, които и до сега са на топло и светло. От месец и нещо листата почват да съхнат. Първо най долните и първо ръба на листата. Късах, късах, но продължава (макар че при едната май се стопира проблема). Някой има ли идея дали е болест и с какво да ги напръскам

OPAAAA....сега видях че не е правилната тема за смикините...исках в другата...но няма да го местя. Извинявайте!

IMG_20241219_122436.jpg

IMG_20241219_122340.jpg

Редактирано от Panik

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

Защо късате ? Поливайте, само когато горният слой на почвата изсъхне и то лека поливка. Ако слагате минерален тор във водата го спрете или намалете. Ако забележите акари ги изнасете от стаята и ги напръскайте.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Залагам на преовлажняване. Липсата на проветрение, съчетано с по-високата влажност през студените месеци може да докара какви ли не проблеми. В природата такива условия няма. Бих акцентирал върху подобряване на проветрението и огряване на открито в по-топлите слънчеви часове.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Panik

Първите повредени листа които махнах бяха почти напълно изсъхнали. Следващите махнах с идеята ако е зараза да я огранича, а и така или иначе щяха да умрат целите съвсем скоро. Акари не виждам. Поливам основно в паничката и се ориентирам по тежеста на саксията, но е възможно едната да съм я преполял. Въпреки всичко не мисля че е това. Четох за някаква...май беше ръжда по смокините...може ли да е това? Относно влажноста...намират се на сравнително добре осветен южен прозорец в стаята в която работя...не мисля че е влажно.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Plamen Dimitrov

Точно така е,имах същия проблем с японска роза вкарана вътре миналата година на топло,някакъв вид мана е гъбично заболяване започва от края на листата и обхваща целия лист и исъхват,опадаха всичките но на пролетта си пусна нови и всичко е ОК.Може да сложиш алуминиево фолио около ствола и почвата да няма изпарение и махни водата от подложката.Ще пусне нови листа така че проблем няма да има.

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 3 часа, Panik написа:

Първите повредени листа които махнах бяха почти напълно изсъхнали. Следващите махнах с идеята ако е зараза да я огранича, а и така или иначе щяха да умрат целите съвсем скоро. Акари не виждам. Поливам основно в паничката и се ориентирам по тежеста на саксията, но е възможно едната да съм я преполял. Въпреки всичко не мисля че е това. Четох за някаква...май беше ръжда по смокините...може ли да е това? Относно влажноста...намират се на сравнително добре осветен южен прозорец в стаята в която работя...не мисля че е влажно.

Не е ръжда. Ръждата е бактериална инфиекцията и поражениета са, като на истинска ръжда върху ламарина. Прогарят и стават на дупки.

Поливайте не в паничката, а отгоре и то малко.  Като изсъхне, пак капнете вода. Акарите се познават повече по паяжинките, ако са обикновените жълти. Но има и някакви микроскопични, които трудно се виждат с просто око.

Не се премахват листа за да се ограничат дефицити или зарази. Така, растението се вкарва в още по- голям стрес. Най- голямата грешка при забелязване на симптоми на мозаечен вирус е премахване на листата с петна. Ако смятате, че има акари, пръскайте срещу акари. Ако смятате, че е ръжда, пръскайте с Куадрис, който е фунгицид, но има лечебен ефект и доста по- широко действие. 

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.

Дали пък смокинята в саксийка, при нашият умереноконтинентален климат не се стреми да влезе в състояние на покой, като всички  листопадни у нас в тази част на годината  (декември)? :unsure:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 минута, ivanina. написа:

Дали пък смокинята в саксийка, при нашият умереноконтинентален климат не се стреми да влезе в състояние на покой, като всички  листопадни у нас в тази част на годината  (декември)? :unsure:

Влиза си в състояние на покой. Спира да расте. Много скоро ще излезе от това състояние, като започне да се удължава деня. Но, ако е на топло, покоят не е причина за листопада. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Panik

Почти съм сигурен че не са акари... но може да погледна и с едно микроскопче за всеки случай. Ще опитам да ги засуша и да капвам само отгоре (макар че винаги съм мислел че долното поливане е по-добро. Относно премахването на части от растението... ясно е че при вируси не помага... Но все си мисля че при локално поражение от гъбични/бактериални(?) зарази би помогнало (аналог - ампутация на крак!) 

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване