Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

Sid

Здравейте, наред с всичките екзотики, които съм насадил, много би искал да засадя и тези две дръвчета - стари сортове от моето детство: пускам темата с надеждата, някой да сподели повече информация за тях.

Ябълка "Циганка"

Става въпрос за сорт ябълка, която баба ми и дядо ми наричаха "Циганка" - единствената информация за сорта, която намирам е че в Симитли миналата година е имало проект за възраждане на сорта.

Ябълките бяха зелено-червени, по скоро зелени с червени ивици-петънца, сравнително дребни, сладко-кисели. С много восък по тях - буквално мазни. Изключително трайни - в мазето си издържаха до май месец на следващата година. Не ги нападаха вредители. Помня че дядо ми се скъсваше да пръска Златната превъзходна, но циганката никога не я пръскаше, защото нямаше нужда.

Моля ако Ви попадне на този сорт в някой разсадник, или на някакво друга информация, да пише. Аз вероятно ще се опитам да се свържа и с хората от Симитли, за повече информация.

Може би Карловска жълта афъзка

Другото което търся е една жълта джанка. Знам от баба, че са я прихванали в Драгалевци от старо дърво - "старата Джанка"от двора ни в Карлово. Това беше най-вкусната джанка, която съм ял - обикновено я изяждахме още зелена. Почти не беше кисела, доста едра - по-голяма от черешите. Помня, че като ходихме до Кралово, през май месец за череши, винаги си беряхме и зелени джанки. На Драгалевци ставаха по-късно.

Ако се остави да узрее/даже презрее плодчетата ставаха идеално кръгли, тъмно-жълто (Kodak жълто) му викат в моя бранш. Много сладки, ароматни и сочни. Под тънката ципа консистенцията беше направо течна, като нектар.

Може би става въпрос за жълтата карловска афъзка - ако някой може да я разпознае по описанието, което дадох... Поне ще знам какво да търся.

Старата джанка в Карлово са я отсекли отдавна (беше над 100 годишна). А Драгалевци го продадохме отдавна на мутрите и вече няма никакъв достъп до него. 

Благодаря предварително!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

На тази опашка и аз се нареждам. Имаме джанки, но плод няма. Дивата круша роди обилно тази година и 2, 3 от десетките саморасли орехи.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Жълта джанка може би мога да ти намеря, но резници, да си ашладисаш. Вкл. една, на която й викат "Петровка" и стават много големи плодове.

В двора на моя дядо имаше джанка от типа, който описваш, но с червена до винена ципа и вътре почти оранжево месо, като хубав жълтък цвят. Когато са в идеална зрялост се цепят и са сочни и хрупкави, а като презреят леко и стават на нектар почти. Никой не знае точния сорт, но допускам, че е червена карловска афъзка. Затова и си купих такава фиданка и я посадих лани, но не се разви особено, щото не поливам. След няколко години ще видим... :)

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Gala Bogdanova

Здравейте,този сорт ябълка се продава по пазарите под наименованието Карастоянка,вижте и по разсадниците,Аз се сдобих с нея от един пазар преди около 2 години

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Sid

Гала, сигурна ли сте, че Циганка и Карастоянка е един и същ сорт? Чувал съм от овощари че описанието, което давам е на Карастоянка (само като предположение) и по-тази причина аз също се сдобих с една фиданка миналата пролет. Но ми се струва, че още поне 1 година ще трябва да изчакам за да даде плод и да потвърдя, че е същия сорт.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Ето на това попаднах днес:

http://www.bgfermer.bg/Article/5418148

"Повече подробности къде да намерите стари сортове и как да помогнете за каузата търсете отново в бр.1271 на в. "Български фермер" от 14 април." ‪#‎BGFermer‬

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
nikolavel

Дали някой е успял да се сдобие с трите сорта? И циганката и карастоянката един и същи сорт ли са?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.

Видях  темата  изкарана на преден план и реших да споделя своето отдавнашно търсене на много обичан  от мен стар   саморасъл сорт жълта, дребна, мека и много сладка череша, наричахме я калинка. Когато я берях, ръцете ми  лепнеха от сладостта ѝ. 

Дали съществува някъде у нас  днес  този сорт череша,  споделете ако по описанието , някой я разпознае в двора си, или където и да било.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.
На 8.07.2023 г. at 20:31, ivanina. написа:

Видях  темата  изкарана на преден план и реших да споделя своето отдавнашно търсене на много обичан  от мен стар   саморасъл сорт жълта, дребна, мека и много сладка череша, наричахме я калинка. Когато я берях, ръцете ми  лепнеха от сладостта ѝ. 

Дали съществува някъде у нас  днес  този сорт череша,  споделете ако по описанието , някой я разпознае в двора си, или където и да било.

Намерих това, което търсих. Имало и други почитатели на жълтата черешка и за догодина есента ще бъдат произведени доста дръвчета от Йордан Хвърчилов. :)

FB_IMG_1717436991690.thumb.jpg.2fa689bab80d355c741e4bb76d5e0804.jpg

• Харесвам 3

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
inna

Знаеш ли кога цъфти и как стои въпроса с опрашването? Изглежда много апетитно на снимката!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.
преди 2 часа, inna написа:

Знаеш ли кога цъфти и как стои въпроса с опрашването? Изглежда много апетитно на снимката.

Имахме я, през 80-те години на миналия век, самораслек от костилка. Беше  компактно дърво, до към 3 м високо. Не познаваше пръскане нито резитба, плододаваше всяка година и зрееше около средата на юни. За времето на цъфтеж нямам спомен, нито  от това,  дали се е нуждаела от опрашител. В него време, градината ни беше заобиколена от частни лозя, в които стопаните  садяха  всякакъв вид овошки, които взаимно са си помагали в  опрашването.

Като вкус, сладост тази черешка остана за мен незабравима! :smile:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Би било чудесно да пробваме няколко шепи от тези череши за семенаци, тъй като има вероятност да се запази сорта... Ти от къде намери плодове?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.
преди 3 часа, Боби Димитров написа:

Би било чудесно да пробваме няколко шепи от тези череши за семенаци, тъй като има вероятност да се запази сорта... Ти от къде намери плодове?

Ами, плодове аз не намерих и на снимката  те не са в моята шепа. Намерихме обаче в групата на ашламинатора човекът с голямо Ч, известен с  коректността и качествената си работа в облагородяването на овошки. Покрай  няколко запитвания  за този сорт череша,  човекът пусна специална публикация с набиране на желаещи, за ориентир от към броя на дръвчетата. Показа в шепа черешата за разпознаване, за мен тя е едно към едно с тази която имахме. Доста хора я пожелаха, но виж за костилки аз въобще не се сетих, макар че у нас беше саморасла. Не помня по какъв начин я отвъдихме. Намираше се в средата на лозенцето ни, дали не ни е харесало че засенчва лозите или е изсъхнала, но останахме без нея и аз години след това правих опит да я засея от костилки- събирани  черешки от земята в една улица на квартала ни, но без успех. 

.... такава е историята на моята изгубена и надявам се отново намерена Черешова любов! :love:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
inna

И аз бих искала такава черешка за догодина. Как да се свържа с "човека с голямо Ч" ? :smile:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
inna

Сортът стана ли известен какъв е?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Panik

Аз имам подобна стара череша, но не знам дали е същата. Дребна. Като узрее е доста сладка (ама може и така да ми се струва). Като презрее почва съвсем лекичко (не чак колкото на снимката) да розовее. НО! Но мойта е леко горчива като че ли. На мене това ми харесва, но може би все пак е друг сорт. Ако някой все още има желание мога да давам калеми и череши (когато узреят) за проба.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
преди 8 часа, ivanina. написа:

Беше  компактно дърво, до към 3 м високо

Благодаря за споделената информация, @ivanina. ! Дори само това, че дървото е било малко по размери ми се струва доста интересно! А ти сдоби ли се вече с такова дръвче, или пък се уговори за в бъдеще за калеми или фиданки? И с Христо Ашламинатора ли се уговори или с друг човек?

преди 38 минути, Panik написа:

Ако някой все още има желание мога да давам калеми и череши (когато узреят) за проба.

Благодаря за споделените впечатления и предложението, @Panik ! А твоето старо дърво колко е голямо, в сравнение с "нормално" черешово дърво, например?

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.
преди 4 часа, inna написа:

И аз бих искала такава черешка за догодина. Как да се свържа с "човека с голямо Ч" ? :smile:

Това е човекът с голямото Ч.

https://www.facebook.com/share/p/1Da1tJ9G9J/

Ако се зачетеш в тази публикация, ще срещнеш и  въпросите отправени  за обещаните фиданки от жълтата череша, които по думите му ще са готови  есента на 2025-та година. Аз съм съгласна дори и на калеми, ако идеята му претърпи провал. Ще поживеем и ще видим!

преди 56 минути, embedeo написа:

Благодаря за споделената информация, @ivanina. ! Дори само това, че дървото е било малко по размери ми се струва доста интересно! А ти сдоби ли се вече с такова дръвче, или пък се уговори за в бъдеще за калеми или фиданки? И с Христо Ашламинатора ли се уговори или с друг човек?

Дръвчетата ще се облагородят от Йордан Хвърчилов, но размерът на бъдещото дърво ще зависи от  подложката върху която е поставена  присадката.  

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 28 минути, ivanina. написа:

Това е човекът с голямото Ч.

https://www.facebook.com/share/p/1Da1tJ9G9J/

Линкът обаче е недостъпен.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.
преди 1 час, Славянски написа:

Линкът обаче е недостъпен.

При мен се отваря, дали пък не е достъпен  само за хора присъединили се към групата Колекция на сортове и растения? :unsure:

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване