Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

Mihail Mateev

Растения-инсектициди

 
  • Мечи лук (левурда)- при домати с/у листни въшки и мана настойка от цветоносни стъбла(събрани май-юни), луковици,листа. Двукратно. 1 кг ситно нарязана зелена маса от мечи лук и чесън, накисната в 3 литра вода за 12 дни. 300 гр. от нея за 10 л. вода.
  • Лук – паяжинообразуващи акари, листни въшки. Водна настойка 200 гр.люспи на 10 л.вода, за 12-15 часа. Трикратно напръскване през 5 дни. Срещу птици нападащи плодовете-разрязани луковици в короните на дърветата или редовете(ягоди)
  • Чесън – с/у гъгрици, на 100 кг зърно, ориз, брашно 200 гр луковици.; м/у лозите. Паяжинообразуващи акари 0,5 кг се счуква и се смесва с 3-5 л.вода, прецежда се, остатакът се накисва отново, двата извлека се доливат с вода до 10 л. От него на 300 мл се добавя 10 л.вода. Друга рецепта: 0,5 кг чесън се нарязва и счуква, 3л.вода в стъклен съд, на тъмно и топло място. След 5 дни се прецежда. В 10 л.вода се прибавя 60 мл от настойката и 50 гр.сапун. Листни въшки,оси по сливата: 2-3 наситнени глави за 10 л.вода. Пшеничен трипс 200 гр. на 10 л.вода.
  • Ралица – гъсеници на пръстенотворката, бяла овощна пеперуда, молци, бяла зелева и репна пеперуда, зелева нощенка, оси, ларви на листогризещи бръмбари, листни бълхи(ябълка). 1 кг суха трева , накисната за 2 дни в 10 л.вода или отвара след настойката, варена 1-2 часа.
  • Повет -  листни въшки. Неразпукани цветни бутони и цветове, 1,125 гр. се накисва за 1-2 часа в 10 л. Вода.
  • Коноп – ларви на майския бръмбар. Засят или внесени в почвата стъбла
  • Млечка – гъсеници. 4 кг листа, варят се 2-3 часа в малко вода, отварата се прецежда и долива до 10 л. Второ пръскане след 4 дни.
  • Хрян – съхранение на плодове. На 40 кг се поставят 3,2 кг. 200 гр. настърган хрян запазва на височина 25 см и диаметър 25 см за 5 месеца касисовите плодове, червиви ябълки.
  • Бял синап – подтиска развитието на плевелите, в смес с грах-увеличава добива, защитна ивица при овощни(и кориандър).
  • Къдраволистен магданоз – лозова филоксера. Около лозя, в реда.
  • Татул – зелева и цвеклова листни въшки. Изсушени листна маса и стъбла 400 гр.за 10 л. Вода.
  • Тютюн - листни въшки, бълхи, трипсове, листозавивачки, зелев молец, рапична и вишнева оси. 400 гр.ситно наряазана маса в 10 л. вода за 2 дни. Прецежда се и още 10 л. вода и 80 мл. сапун.
  • Домат – листогризещи гъсеници и неприятели, ябълков плодов червей. 4 кг ситно нарязана зелена маса в 10 л вода и се вари 30 мин. 2-3 литра от нея се разреждат с 10 л. вода и 40 гр. сапун.
  • Пипер лютив - листни въшки, бълхи, гъсеници и голи охлюви. 1 кг пресни или 0,5 кг сухи чушки се разрязват на две и се варят 1 час в 10 л. вода в затворен съд(или настойка). След това се оставят 2 дни, намачкват и прецеждат. 125 мл с 10 л. вода и 40 гр. сапун.
  • Картоф -  листни въшки, акари при краставици. 1,2 кг свежа маса или 0,6-0,8 кг. суха в 10 л. вода за 3 часа.
  • Черен бъз – педомерка, акари, сливов плодов червей. Засят или клонки в короните през цъфтежа.
  • Лайка – смучещи, гъсеници и лъжегъсеници(оси). 1 кг суха маса на 10 л. вода за 12 часа. Прецежда се и се добавчт 30 л. вода и по 40 гр. сапун на 10 л.
  • Бял равнец - листни въшки, бълхи, акари, трипсове. 800 гр. суха маса се надробява, запарва се с вряла вода за 30-40 мин.(или се вари), долива се до 10 л вода и се кисне 36-48 часа. 
  • Глухарче - листни въшки, бълхи, акари по овощните. 200-300 гр. свежи корени или 400 гр. листа се заливат с 10 л. леко затоплена вода за 1-2 часа. Първо пръскане при разтваряне на пъпките, второто след цъфтежа, следващите през 15 дни.
  • Обикновен пелин – листогризещи гъсеници, гъсеници, ябълков плодов червей. 1 кг просушена маса се вари 10-15 мин. в малко вода, изстудява се и се долива до 10 л. Препоръчва се да се добави настойка от сух кокоши тор(1-2 кг сух кокоши тор се накисва за 1-2 денонощия в малко вода). Смесва се с непрецедената отвара от пелин, прецежда се и се долива с вода до 10 л.
  • Тагетис – нематоди. Засждат се м/у редовете и при ягоди. листни въшки – 1 кг цветове за 10 л вода, настойка.
  • Елша – попово прасе. Закопаване на клонки.
  • Арония – гъбни. Листа, откъснати през юни-юли.
  • Смрадлика – гъсеници.
  • Есенен минзухар – гъсеници.3-дневна настойка от сухи луковици(1,5 кг за 10 л вода)
  • Вратига - листни въшки. Отвара 1 кг на 10 л вода.
  • Конски лапад - листни въшки, акари. Настойка за 1 ден, 1 кг на 10 л.
  • Невен - листни въшки. Отвара 1 кг на 10 л вода.
  • Отровно лютиче - листни въшки. Настойка 1 кг на 10 л вода.
  • Кукуряк - листни въшки, акари, трипсове. Настойка 1 кг на 10 л вода.

 

Източник: http://biohumus.info/biotechnologies/78-insekticidi.html

 

По-подробно тук: http://www.bioselena.com/bg/bio_farmings/view/24/

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

Благодаря!

Някои от растенията имат и повече функции, като например хрян, зададен около овощни дръвчета и лозя пази от гъбички (особено къдравост при прасковите). Къдраволистният магданоз около лозите задължителен.

Ще е хубаво да допълним списъка с чуждоземни растения.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Обратно класифицирано, вредител - враг

 

Изровени данни

  • Мравки - Мента, Вратига, Джоджен
     
  • Листни въшки - Латинка, Коприва, Рицин, Мента, Чесън
     
  • Бобов бръмбар - Картоф
     
  • Бяла зелева пеперуда - Мащерка, Розмарин, Мента, Исоп, Пелин
     
  • Краставичен бръмбар - Репичка
     
  • Гъсеници - Листа от Дъб като мулч
     
  • Мухи - Вратига, Пелин, Домат
     
  • Комари - Бобовите растения, Пелин, Розмарин
     
  • Молци - Мента, Лавандула, Сантолина, Коприва
     
  • Колорадски бръмбар - Лен, Патладжан
     
  • Гъгрици - Чесън
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване