Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

dinev75

идея за земя от 7 дка.

Recommended Posts

dinev75

Здравейте,каква идея бихте ми предложили  за зем.земя от 7 дка. кат.4 която е до селото, не оградено и до сега е отглеждано жито ???

 

Занимавам се с Пермакултура,но това е много земя за тази цел и бих се радвал ако имате опит да споделите !

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Здравейте! За бизнес ли го мислите или за лично снабдяване с храна? От какво имате нужда? Седем декара не е супер много, но не е и малко земя. Ограждане най-вероятно ще ви трябва, ако има животни да пасат наблизо.

В кой район на страната е мястото? Какво вирее добре? Вода има ли наблизо и как са валежите? Какво време можете да отделяте за грижи по терена? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
dinev75

Да,за бизнес, но да е  природосъобразно разбира се  .Земята е в с.Цалапица  общ.Пловдив а аз съм на около 6км.от мястото и мога да отделям минимум 2 дена на седмица.Вода има в имота и вирее почти всичко, понеже е равнина.Имам идея за food forest  но очаквам още предложения за сравнения.До мястото има люцерна и малка овощна градина !

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Food forest е отличен вариант!

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 2 часа, dinev75 написа:

Да,за бизнес, но да е  природосъобразно разбира се  .Земята е в с.Цалапица  общ.Пловдив а аз съм на около 6км.от мястото и мога да отделям минимум 2 дена на седмица.Вода има в имота и вирее почти всичко, понеже е равнина.Имам идея за food forest  но очаквам още предложения за сравнения.До мястото има люцерна и малка овощна градина !

Първо да кажа, че не съм специалист в пермакултурата. Тепърва уча и изпитвам различни похвати. Тъй че ако очаквате да ви дам конкретен план от А до Я, който да работи - няма да стане. А и не мисля, че тази материя предразполага към прибързаност.

Бих ви препоръчал да започнете отнякъде, още без мисъл за бизнес план, а да трупате опит и знания, да изграждате някаква база и да четете. Защото това ще ви помогне да достигнете до ниво на разбиране, така че сам да се ориентирате по-добре. Ако поставите на първо място финансовата целесъобразност, то това може да е спънка и да ви пришпорва в дадена посока. Неотдавна дискутирахме едни лекции от ето този човек, Жан-Мартен Фортие, който има малка ферма и продава зеленчуци локално в Канада. Написал е книга по въпроса, за изкарване на продукция на пазара, от която има какво да се научи, ако човек има идея да произвежда храна за продан. Аз лично на този етап не съм се насочил към бизнес от земеделие и пермакултура, защото целта ми е първо да задоволя собствените си потребности. Но си мисля, че ако човек тръгне по тоя път, това е процес, при който кръгозорът му се променя. И не съм сигурен, че паричните измерения са адекватни. Монокултурите са изгодни икономически и не искат много труд (пшеница и прочие), но пък от гледна точка на ползването на земята - ако залагаме на този модел, ще ставаме все по- и по-бедни.

Иначе съм бил в селото, там си е плодородно - нищо общо с моите чукари. Хубаво е, че имате време да отделите.

Аз лично съм привърженик на някакъв по-затворен цикъл, което само със седем декара не съм сигурен, че може да се постигне, но идеята е освен зелечуци, човек да има и плодни дървета и храсти, може би кокошки или гъски (съответно и тор за обогатяване на почвата). В малките мащаби разнообразието излиза по-скъпо, но кой почва в големи мащаби? Може да планирате жив плет от примерно гледичия, акация, маклура, джанки или нещо подобно от някоя от страните. Управлението на водните ресурси е важно и си е сериозно занимание, ако иска човек да оптимизира усвояването на водите. Много общи неща могат да се кажат и други ще ги кажат по-добре от мен. Ходили ли сте при Пол Алфри в гр. Шипка? Той има пермакултурни градини от повече от десет години и има ден на отворени врати? Не знам дали говори български, но жена му със сигурност говори :) Тази пролет обаче, с извънредното положение, нещата може да са на кантар. Той организира обучения и продава и някакви растителни видове. Фокусът му не е върху изкарване на продукция за пазара.

Когато говорите за food forest, какъв опит имате? При всички положения аз бих инвестирал в някои дървесни видове като бамбук, акация, с които да си снабдявам материал за градински нужди.

Друг важен въпрос е: има ли пазар, който да поеме цената на това, което бихте произвели? Не знам как ще се развие икономическата ситуация с това извънредно положение, но при всички положения храна винаги ще трябва и Пловдив не е малък пазар.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела
На 26.03.2020 г. at 13:13, Любо Д написа:

Food forest е отличен вариант!

И аз съм за food forest.. и да източниците на вдъхновение на практика са безброй.. макар, че 7 дка не са кой знае колко голяма площ..

Примерно тези 7 дка може доста добре да бъдат "обиколени" с естествена широка "ограда" (3-4 метра) на два или три "пояса".. от трънки + джанки + глог.. или пък акация + джанки.. или къпини + черница.. или шипки + къпини.. според това как виждаш твоята гора-градина.. дали имаш идеята по-късно да облагородяваш и ашладисваш или пък ще гониш максимално "естествени" видове от семеначета.. но каква "ограда" да правиш зависи много от това каква е формата - примерно по-към-квадратна (70 на 100 метра) или по-към-ивичеста (25 на 280 метра)..

Лично аз бих започнал от "ограждането" или поне паралелно да го правя с останалото, като бих заложил на местни устойчиви и бързорастящи видове (имам предвид най-срещаните наоколо в радиус от 1-2 км.).. много хора биха избягали от шипката и къпината, но... 1. те двете си растат в перфектна симбиоза.. 2. дават много и суперполезен плод, който може да се съхранява за дълго поне по 3 начина.. 3. на практика са непробиваема защита за повечето животни и хора..  4. ако ги поддържаш и подстригваш редовно може да ги оформиш и като жив плет.. в Англия примерно парковете са пълни с къпинаци, които "стрижат " машинно със тример за жив плет, но от тези които се прикачват към хидравличното рамо на трактор - например такъв.. Та това е само леко размишление на тема "оградата".. 

А "насред-гората" ;).. там всичко е възможно.. набележи си "гилдии", които искаш да използваш/изпробваш и почвай..

Другото критично важно, с което трябва да се стартира е почвата.. по-точно животът в нея.. за гора градина ти трябва съвсем друг тип почва с различен почвен живот от почвата, на която виреят едногодишните растения - независимо зеленчуци или житни.. много добра книга с много хубави обяснения и идеи за всичко включително и за почвата, а и въобще от къде да я захванеш ако се целиш в "овощен пояс" по границата (в подлеса) е The Holistic Orchard - Tree Fruits and Berries the Biological Way на Michael Phillips.. 

 

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
dinev75
На 26.03.2020 г. at 14:53, Славянски написа:

Първо да кажа, че не съм специалист в пермакултурата. Тепърва уча и изпитвам различни похвати. Тъй че ако очаквате да ви дам конкретен план от А до Я, който да работи - няма да стане. А и не мисля, че тази материя предразполага към прибързаност.

Бих ви препоръчал да започнете отнякъде, още без мисъл за бизнес план, а да трупате опит и знания, да изграждате някаква база и да четете. Защото това ще ви помогне да достигнете до ниво на разбиране, така че сам да се ориентирате по-добре. Ако поставите на първо място финансовата целесъобразност, то това може да е спънка и да ви пришпорва в дадена посока. Неотдавна дискутирахме едни лекции от ето този човек, Жан-Мартен Фортие, който има малка ферма и продава зеленчуци локално в Канада. Написал е книга по въпроса, за изкарване на продукция на пазара, от която има какво да се научи, ако човек има идея да произвежда храна за продан. Аз лично на този етап не съм се насочил към бизнес от земеделие и пермакултура, защото целта ми е първо да задоволя собствените си потребности. Но си мисля, че ако човек тръгне по тоя път, това е процес, при който кръгозорът му се променя. И не съм сигурен, че паричните измерения са адекватни. Монокултурите са изгодни икономически и не искат много труд (пшеница и прочие), но пък от гледна точка на ползването на земята - ако залагаме на този модел, ще ставаме все по- и по-бедни.

Иначе съм бил в селото, там си е плодородно - нищо общо с моите чукари. Хубаво е, че имате време да отделите.

Аз лично съм привърженик на някакъв по-затворен цикъл, което само със седем декара не съм сигурен, че може да се постигне, но идеята е освен зелечуци, човек да има и плодни дървета и храсти, може би кокошки или гъски (съответно и тор за обогатяване на почвата). В малките мащаби разнообразието излиза по-скъпо, но кой почва в големи мащаби? Може да планирате жив плет от примерно гледичия, акация, маклура, джанки или нещо подобно от някоя от страните. Управлението на водните ресурси е важно и си е сериозно занимание, ако иска човек да оптимизира усвояването на водите. Много общи неща могат да се кажат и други ще ги кажат по-добре от мен. Ходили ли сте при Пол Алфри в гр. Шипка? Той има пермакултурни градини от повече от десет години и има ден на отворени врати? Не знам дали говори български, но жена му със сигурност говори :) Тази пролет обаче, с извънредното положение, нещата може да са на кантар. Той организира обучения и продава и някакви растителни видове. Фокусът му не е върху изкарване на продукция за пазара.

Когато говорите за food forest, какъв опит имате? При всички положения аз бих инвестирал в някои дървесни видове като бамбук, акация, с които да си снабдявам материал за градински нужди.

Друг важен въпрос е: има ли пазар, който да поеме цената на това, което бихте произвели? Не знам как ще се развие икономическата ситуация с това извънредно положение, но при всички положения храна винаги ще трябва и Пловдив не е малък пазар.

Благодаря за полезната информация,идеите и предложенията !

Давам си сметка ,че биснес и целесъобразно земеделие се разминават,но именно това разминаване ме кара да мисля, че може и да се създаде нужният баланс.

В глобален мащаб се вижда промяна, особенно през последните 15/20 години и това също ми дава надежда.

Осъзнавам,че сме едно цяло с обкръжаващата ни среда и че е нужен респект преди всичко.

Със сигурност каквото и да отглеждам там ще е с идея за поликултурно земеделие. Мястото е много добре огрято по дължина през целия ден и това мисля ,че е добро предимство въпреки,че е сравнително малко като площ.  

Уча се и прилагам едновреммено food forest  и пермакултура в малък мащаб.Също така изучавам опита на М.Фукуока макар,че е нужно приспособяване на методите към нашите условия.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 27 минути, dinev75 написа:

Мястото е много добре огрято по дължина през целия ден и това мисля ,че е добро предимство въпреки,че е сравнително малко като площ.  

Седем декара е много голямо място за лична градина и много малко за да се издържаш от това, без да участваш в някаква програма, по която да те субсидират. Имай предвид, че, наложи ли се да наемеш работници, при тези седем декара ще се окаже, че само те ще получат доходи. За под 20 лева и то за половин ден, никой не иска даже да те изслуша. Често и под 30 в зависимост от региона. Опция е да си отглеждаш за теб и излишното да го продаваш. Но, това да е допълнителен доход, без да разчиташ на него. В такъв случай, мисля, че е добре да помислиш и за консервиране на излишъка, за да не бъдеш принуден да го подаряваш.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
dinev75
преди 1 час, Варела написа:

И аз съм за food forest.. и да източниците на вдъхновение на практика са безброй.. макар, че 7 дка не са кой знае колко голяма площ..

Примерно тези 7 дка може доста добре да бъдат "обиколени" с естествена широка "ограда" (3-4 метра) на два или три "пояса".. от трънки + джанки + глог.. или пък акация + джанки.. или къпини + черница.. или шипки + къпини.. според това как виждаш твоята гора-градина.. дали имаш идеята по-късно да облагородяваш и ашладисваш или пък ще гониш максимално "естествени" видове от семеначета.. но каква "ограда" да правиш зависи много от това каква е формата - примерно по-към-квадратна (70 на 100 метра) или по-към-ивичеста (25 на 280 метра)..

Лично аз бих започнал от "ограждането" или поне паралелно да го правя с останалото, като бих заложил на местни устойчиви и бързорастящи видове (имам предвид най-срещаните наоколо в радиус от 1-2 км.).. много хора биха избягали от шипката и къпината, но... 1. те двете си растат в перфектна симбиоза.. 2. дават много и суперполезен плод, който може да се съхранява за дълго поне по 3 начина.. 3. на практика са непробиваема защита за повечето животни и хора..  4. ако ги поддържаш и подстригваш редовно може да ги оформиш и като жив плет.. в Англия примерно парковете са пълни с къпинаци, които "стрижат " машинно със тример за жив плет, но от тези които се прикачват към хидравличното рамо на трактор - например такъв.. Та това е само леко размишление на тема "оградата".. 

А "насред-гората" ;).. там всичко е възможно.. набележи си "гилдии", които искаш да използваш/изпробваш и почвай..

Другото критично важно, с което трябва да се стартира е почвата.. по-точно животът в нея.. за гора градина ти трябва съвсем друг тип почва с различен почвен живот от почвата, на която виреят едногодишните растения - независимо зеленчуци или житни.. много добра книга с много хубави обяснения и идеи за всичко включително и за почвата, а и въобще от къде да я захванеш ако се целиш в "овощен пояс" по границата (в подлеса) е The Holistic Orchard - Tree Fruits and Berries the Biological Way на Michael Phillips.. 

 

 

Благодаря за вдъхновяващите идеи !

Да,наистина оградата е много важен елемент от където да започна,това с двойния пояс ми харесва като идея,местото е 70/100м. а почвата е бедна защото е отглеждано по стандартен начин,смятам да го засея с бяла детелина за подхранване на изтощената почва.Книгата за съжаление е на английски а аз  не го знам много добре за сметка на италианския от които уча всичко свързано с природно земеделие.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
dinev75
преди 27 минути, Kalam Mekhar написа:

Опция е да си отглеждаш за теб и излишното да го продаваш. Но, това да е допълнителен доход, без да разчиташ на него. В такъв случай, мисля, че е добре да помислиш и за консервиране на излишъка, за да не бъдеш принуден да го подаряваш.

Благодаря за споделения опит !

идеята е да направя така,че сам да се справям без субсидии или работници.

Опцията ти е добра за консервиране или изсушаване на продукцията !

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 3 часа, dinev75 написа:

...местото е 70/100м. а почвата е бедна защото е отглеждано по стандартен начин,смятам да го засея с бяла детелина за подхранване на изтощената почва.

Трудно ще стане. Детелината подхранва почвата, когато я унищожиш и разореш мястото. Иначе, бактериите в корените й са в симбиоза само с нея и осигуряват нитрати само за нея. Помисли за едно първоначално подхранване от 2-3 тона оборски тор на декар. Освен по- богата, почвата ще стане с по - добра структура, когато червеите я пакетират в гранули с останалите почвени частици.

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

С интерес ще следя развитието на това начинание. На един хвърлей място от къщи ми е и даже мога да наминавам да видя как върви.

Идеята за food forest много ми харесва, само дето търпение за нея трябва. Доста години ще са необходими. Жалко, че почвата е ползвана така.

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 3 часа, Venetka написа:

На един хвърлей място от къщи ми е и даже мога да наминавам да видя как върви.

Не знаех, че Цалапица е близо до Ташкент? ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

@СлавянскиЕее, аз все още не съм загубила надежда да се измъкна... Още не съм почнала тук да го считам като дом, дано и да не дойде до там работата.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
dinev75
На 27.03.2020 г. at 18:47, Kalam Mekhar написа:

Трудно ще стане. Детелината подхранва почвата, когато я унищожиш и разореш мястото. Иначе, бактериите в корените й са в симбиоза само с нея и осигуряват нитрати само за нея. Помисли за едно първоначално подхранване от 2-3 тона оборски тор на декар. Освен по- богата, почвата ще стане с по - добра структура, когато червеите я пакетират в гранули с останалите почвени частици.

Да,много важна тема на която ще обърна сериозно внимание!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
dinev75
На 28.03.2020 г. at 6:10, Venetka написа:

С интерес ще следя развитието на това начинание. На един хвърлей място от къщи ми е и даже мога да наминавам да видя как върви.

Идеята за food forest много ми харесва, само дето търпение за нея трябва. Доста години ще са необходими. Жалко, че почвата е ползвана така.

 

Ok,ще се радвам да се видим със всеки който иска да отправи идеи,предложения или градивна критика!

Когато започна проекта ще мапна мястото !

Да, ако почвата беше ок щях да стартирам по бързо,но пак ще стане,не смятам да бързам !

Така е Food forest е бавен и надграждащ процес !

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Виждам, че младежите са покрили повечето бази, което ме радва. Моят съвет е, ако смяташ, че познанията не стигат, да дадеш някой лев за консултация от хора като Пол, които се занимават и прехранват с това, да създават подобни планове. Можеш сам да прецениш с коя част да се съобразиш после и в какъв ред да го изпълниш. Но няколко стотин лева, че и повече да са, са капка в морето на такъв проект, където само оградата ще ти глътне десетки хиляди, ако решиш да я правиш "нормална".

Според мен за всички ще е по-лесно да подскажем с нещо когато се стигне до конкретните въпроси. Проблем в случая се явява това, че тези въпроси обикновено касаят неща на доста по-късен етап и се прескачат най-важните точки в тнар Scale of permanence: https://smallfarms.cornell.edu/2016/04/scale-of-permanence/

Преди да се заговори за видове, сортове, акации и кокошки, важно е да се проучи терена, да се види как да се модифицира при нужда, как ще се управлява водата, как ще бъде достъпа за хора и животни и машини до всички части и чак тогава да говорим за кой какво обича да яде и какво иска да си посади. Наблъскаш ли градината с растения преди да се помисли за по-трайните неща, ще съжаляваш в дългосрочен план... или най-малкото ще загубиш много без да разбереш.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Теди

Харесва ми размаха на тази тема :D

Привет, аз съм от съботно-неделните любители-градинари. Не мога да си представя как бих планирала бизнес, основан на пермакултурна градинка, при отделени 2 дни седмично и без помощници. Не пречи да се пробват различни неща. Все си мисля, че трябва да се цели затворен кръг на производство, диверсификация, коопериране. Понеже събираш идеи ти пускам две клипчета. Надявам се да ти свършат работа. Успех!

 

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
dinev75
На 30.03.2020 г. at 19:09, Боби Димитров написа:

Виждам, че младежите са покрили повечето бази, което ме радва. Моят съвет е, ако смяташ, че познанията не стигат, да дадеш някой лев за консултация от хора като Пол, които се занимават и прехранват с това, да създават подобни планове. Можеш сам да прецениш с коя част да се съобразиш после и в какъв ред да го изпълниш. Но няколко стотин лева, че и повече да са, са капка в морето на такъв проект, където само оградата ще ти глътне десетки хиляди, ако решиш да я правиш "нормална".

Според мен за всички ще е по-лесно да подскажем с нещо когато се стигне до конкретните въпроси. Проблем в случая се явява това, че тези въпроси обикновено касаят неща на доста по-късен етап и се прескачат най-важните точки в тнар Scale of permanence: https://smallfarms.cornell.edu/2016/04/scale-of-permanence/

Преди да се заговори за видове, сортове, акации и кокошки, важно е да се проучи терена, да се види как да се модифицира при нужда, как ще се управлява водата, как ще бъде достъпа за хора и животни и машини до всички части и чак тогава да говорим за кой какво обича да яде и какво иска да си посади. Наблъскаш ли градината с растения преди да се помисли за по-трайните неща, ще съжаляваш в дългосрочен план... или най-малкото ще загубиш много без да разбереш.

Благодаря за идеите и подхода, задължително ще наблегна на всичко инициално !

Ще направя задължително консултация за да си разясня напълно намеренията,защото мястото ми харесва и ще бъде жалко ако остане в сегашното си състояние !

За оградата си прав, по груби сметки ще излезе около 11хил.лв.но като цяло идеята за жив плет също не е лоша!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
dinev75
На 30.03.2020 г. at 21:20, Теди написа:

Харесва ми размаха на тази тема :D

Привет, аз съм от съботно-неделните любители-градинари. Не мога да си представя как бих планирала бизнес, основан на пермакултурна градинка, при отделени 2 дни седмично и без помощници. Не пречи да се пробват различни неща. Все си мисля, че трябва да се цели затворен кръг на производство, диверсификация, коопериране. Понеже събираш идеи ти пускам две клипчета. Надявам се да ти свършат работа. Успех!

 

 

 

Благодаря за кличетата,абсолютно съм съгласен за затворен цикъл,коопериране и диверсификация,именно това е заложено  и в пермакултурата и мисля постепенно да го реализирам!

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване