Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Ch Petrov

.. в полите на (западна) Витоша

Recommended Posts

Ch Petrov

Свършваат

IMG_20231221_141520.thumb.jpg.b9e8ea7cd9b9f84e362d098ecd4a3dd1.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Дозряващи домати на 24 декември - едно наум за '2024

IMG_20231224_114417.thumb.jpg.b2ec5f12b559f7a66ff8c270a2a63bd5.jpg

Кокичетата поникнаха, предстои цъфтеж

IMG_20231224_114653.thumb.jpg.53bd2e8d68a4db47413626f6e65ecec8.jpg

Спанак също е поникнал 

IMG_20231224_114554.thumb.jpg.66295d0c5743abf204126fbb923b7a72.jpg

Снегът е на свършване

IMG_20231224_123222.thumb.jpg.f14e11fb75344023a5d58bd1687113b8.jpg

Брюкселско зеле

IMG_20231224_123250.thumb.jpg.7fcb42117b42a0c2e7f9ebdc2bdca8dd.jpg

Броколи - студът май унищожи гъсениците и новопоникналите листа са цели

IMG_20231224_123318.thumb.jpg.9149926c87212fe78b795b367da6876b.jpg

Див розмарин от Санторини - засега оцелява под 10л бутилка

IMG_20231224_123405.thumb.jpg.2a9fbce10e86da9f983a7cf0fbd66ef0.jpg

Естрагон - и той се оказва студоустойчив по 10л бутилка

IMG_20231224_123423.thumb.jpg.31762efe393adbe54ce58e578bafb27e.jpg

Лавандулата е малко понамачкана от снега

IMG_20231224_123439.thumb.jpg.782773dba5ab0da0ecfa47348c7c79fe.jpg

Чубрицата си е студоустойчива 

IMG_20231224_123447.thumb.jpg.9f06a93db85f945bc626018fca9420dd.jpg

Още поникнал спанак

IMG_20231224_114620.thumb.jpg.857be22420a6ec60b58e40a6a24bb962.jpg

И последните домати на корен 

IMG_20231224_114441.thumb.jpg.fc966329ad3b0494d4f3e33cd4a0c7d5.jpg

Чакаме по-дълги и по-слънчеви дни

 

Редактирано от Ch Petrov

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Честито Рождество Христово

rozhdestvo_a.thumb.png.3d407d9a11ea46e5f5c5c8f5177e7272.png

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Предпоследни почти узрели домати - за новогодишната трапеза

1481212097_.thumb.jpg.99a26b5389ab0638eb644f8d8d06a9ac.jpg

Е, вкусът и ароматът не са като през юли и август

https://youtu.be/-ipoSbhnWS0

И да не забравя - това са резултати от слънчогледови доматени цветове, които за съжаление намаляват след трета китка

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

ЧНГ

911296744_hny7sea.png.a3f5915e3207a8a2704c59c614c26011.png

Много здраве + успехи + радост

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Предпоследни 2

IMG_20240103_094443.thumb.jpg.8615283233c30fe51b1ac1349c59a683.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Миналата година кокичетата във Владая разцъфнаха преди Рождество Христово. Утре е Богоявление, но тази година кокичетата не бързат

1193238785_1__.thumb.jpg.2404f90fe806e88b4834f7f5d390a6d4.jpg

Не бърза и спанакът

1903582357_2___05_01_2024.thumb.jpg.a63c7fd5dfe40f0e0591673d7469e1cc.jpg

Броколи и брюкселско зеле засега са свежи и всяка седмица имат нови листа. Ообаче след 2-3 дни се очакват най-малко -8*С ..  Надявам се на повече слънце през февруари и март

1128667272_3_.thumb.jpg.00ab41a9fe66c8fe9c635c6cf281ae7c.jpg

1553662385_4.thumb.jpg.4cfe3fdb6780ca85fcddc535ad22b0f8.jpg

Чесън от студ се не бои,  но ако порасне още маалко и ако пак падне 50 см мокър сняг ?

1558629121_5__.thumb.jpg.b3e40fa2bd7dc8dd71442f797a1a74c7.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

17 януари - Антоновден

716701748_dom1701.jpg.2e5b42a0b19a4ae978fed38fc53a0eed.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Тази зима кокичетата цъфтят с близо месец закъснение 

IMG_20240118_155940.thumb.jpg.7b919f5e6e0ecf2be3c5981ad025ebbc.jpg

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

При нас толкова рано никога не са цъфтели... в момента едвааам са наболи :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Как зелените домати узряват в подходящо помещение

През есента – когато температурата на почвата и на въздуха в оранжерията започнат да спадат под 10°C – е разумно всички домати (зрели, полузрели и зелени) да бъдат обрани. Не знам как е било през 2023 г. в другите градини, но в моята градина във Владая на 820 мнв моментът на откъсването на всички домати беше насрочен за 9 ноември, защото краткосрочните прогнози предвещаваха сериозно намаляване на дневните и особено на нощните температури на въздуха.

И тогава възникна болшевишкият проблем – что делать ?

699681816_13.png.657d39431ef36fd511c6beaa0c33ca48.png

Зрелите – веднага на салати, полузрелите – след седмица и те.

Ами зелените ?

512640198_29.png.eb4b3de7fc7f4ffaf2164310aabce979.png

Метаморфозата на зеления домат в жълт, оранжев, розов, червен или опушен зависи от три ключови фактора : големината на домата, кога е бил обран и осигурените условия за узряване.

Има голяма вероятност средните по големина и едрите сортове зелени домати да узреят със задоволителен вкус. Е, този вкус няма да е 100% като на узрял през август домат, но ще се различава съществено от вкуса на доматите продавани по супермаркетите и пазарите. Зелените чери домати може и въобще да не узреят, но ако това все пак се случи – сладкият им летен вкус ще бъде само в спомените.  

Доматът, отстранен твърде рано от стеблото, едва ли ще узрее. Но ако откъснатият домат е достигнал определена фаза на развитие - покрити със сок добре развити семена във вътрешността - хормоните на зреене започват да действат и има голяма вероятност този домат да узрее в помещение с подходящи условия.

101515569_316.png.4a39c857a1aaf2e40394d1f4e0d2d847.png

„Достатъчно добре развити“ домати и „зрели“ домати са две различни неща. За да може един домат някога да узрее, той трябва първо да достигне определена фаза на развитие, което може да се случи докато все още расте върху вкоренено стебло. След като е достатъчно добре развит, доматът вече е способен да узрее върху или извън стеблото.

675156555_325.png.d8ed8c60edfeb821182588de9f84b8f8.png

Въпреки че разрязаният домат няма как да узрее, струва си да бъде проверен поне един от доматите, за се види дали е възможно узряване.

1694258683_4.png.0a8ba1541dfb010d689895d05aefd525.png

Единият (розов) домат има достатъчно добре развити семена, покрити с гелообразен сок - това е признак за достатъчно добро развитие. Другият (зелен) домат има образуване на семена, но те все още не са покрити с достатъчно сок. Малка е вероятността този домат да узрее след като е откъснат от стеблото.

След като един домат е достатъчно добре развит - той преминава през поредица от фази на зреене от зелено до червено (жълто, оранжево, розово, опушено).

Фаза 1 - Зелено : повърхността на развития домат е напълно зелена, а нюансът на зеленото може да варира от светлозелено до тъмнозелено. Тази фаза протича най-бавно.

139063119_312.png.a60cb3f96754e6ee56ae59be4e058b95.png 

Фаза 2 – Начало на преливане на зеленото : има определено преливане на цвета от зелено до оттенъци на жълто, розово или червено на 10% или по-малко от повърхността на домата.

Фаза 3 – Промяна на зеленото : оттенъци на жълто, розово или червено се появяват върху над 10%, но не повече от 30% от повърхността на домата.

1170810895_334.png.eed0ba2a36a1829c4138e3a30dd681e8.png

 

Фаза 4 – Розово : розов или червен цвят се появява върху над 30%, но не повече от 90% от повърхността на домата.

Фаза 5 – Светлочервено : розово-червен или червен цвят се появява върху над 60%, но червеният цвят покрива не повече от 90% от повърхността на домата. Тази фаза е най-бърза.

175886316_356.png.49b907ea8e4b56ed67516a130620decd.png 

Фаза 6 – Червено : повече от 90% от повърхността на домата като цяло е червена. В сравнение с другите фази 1-5 вкусът тези домати е най-приятен.

При откъсване на зелените домати е разумно да бъдат внимателно отрязвани от стеблото с част от дръжката им. Не бива да имат дори следи от увреждане или заболяване. Докосването на доматите трябва да е внимателно - натъртвания и повреди по кожата им могат да доведат по-късно до гниене вместо до узряване. Ако има много различни домати е разумно да бъдат сортирани по цвят и размер. Това улеснява наблюдението на промените.

1022410688_503.png.01111fd087a4193708f62824d0b6c881.png

Още веднаж : ключов признак на оптимално развит зелен домат е наличието на добре развити семена вътре - покрити с желиран сок. Хлорофилът е основната причина за зеления цвят на доматите и цветът им се променя когато хлорофилът започва да се разпада. След като зелените домати достигнат описаната по-горе оптимална фаза на развитие - започва отделянето на етилен и ликопенът започва да се увеличава. Ликопенът е антиоксидантен каротиноид, който придава червения цвят на доматите и има много ползи за здравето ни. По време на зреенето двата ключа към най-добрия вкус – захарността и киселинността – също се увеличават и в крайна сметка получаваме шеметновкусни домати.

1357694886_621.png.47f122e9c7346014e0390bfdc4e99f17.png

Зелените домати (фаза 1) се поставят по възможност без да се докосват един-друг в подходящ съд. По възможност доматите се поставят с отрязъка от дръжката нагоре - за да се предотврати/намали вероятността от натъртване/нараняване на кожата им.

Ако в същия съд се постави узрял банан или узряла ябълка – те започват да отделят етилен, който играе ролята на растителен хормон при покълването на семената, вегетативния растеж, цъфтежа и узряването на плодовете.

След като доматите започнат да променят цвета си (фази 2 - 6), те вече произвеждат достатъчно собствен етилен и тогава банана или ябълката може да бъдат извадени.

1512120804_714.png.333905f0abf842fd5cdadc3b373c266c.png

Не бива да се съхраняват зелени и неузрели домати при температури на въздуха в помещението под 10°C. Това не влияе добре на вкусовите има качества.

811298865_816.png.feaf41a26592632ecd96ff636421724f.png

Подходящите условия за узряване на достатъчно добре развити зелени домати в помещение са : поддържане на сравнително постоянна температура в диапазона 15-20°С и относителна влажност 85-95%. Резултатът от осигуряването на тези условия е не само червеният цвят на доматите, но и достатъчно добрият им вкус.

Когато температурата в помещението е под или над диапазона 15-20°С намалява произвеждането на ключовите за зреенето пигменти ликопен и каротин.

245067216_929.png.7d8c6c7ebdc7a88ae6ae0adb181c2d10.png

Оптималната температура е 20°С. Зреенето може да се забави ако температурата надвишава 25°C.

Високата влажност също може да играе някаква поддържаща роля за узряването на доматите, но може би не си струва непременно да бъде увеличавана относителната влажност на въздуха в помещението. Ако е необходимо - набръчкването на кожата на зреещите домати може да бъде намалено с поставянето на чаша вода в непосредствена близост до тях.

Зреещите домати не бива да бъдат излагани на пряка слънчева светлина.

85755276_1003.png.41660cf582eef166723e03a42e6f4821.png

Зреещите домати се проверяват поне през ден. Всички плодове, които започват да показват признаци на гниене или плесен, трябва да бъдат отстранени незабавно. 

Зелените домати (фаза 1) може да започнат да променят цвета си след седмици.

Розов домат (фаза 4) може стане светлочервен (фаза 5) само за няколко дни.

Периодичното правене на снимки донякъде онагледява скромният ми опит за осигуряване на подходящи условия за узряване зелени домати.

895346210_1117.png.a323aa0f19532f682d1be460f1af8e04.png

Едно е да искаш, друго е да знаеш, трето е да можеш и четвърто - да го правиш.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Pauca, sed bona

585649015_.png.7b0058390cbbe3d2aa49f3a6879e3730.png

„ .. Лучше меньше, да лучше .. “ (02/03.1923 В.И.Ленин)

 

Примерна формировка на лозa през първите 4 години

Година 1 : Ако засаждането е било през есента е необходимо загрибване/загърляне за предпазване от измръзване. През първата пролет лозата се отгрибва и се реже на чеп с две очи (пъпки).

Година 2 : Пролетно рязане – горният летораст се премахва, а долният летораст се реже на чеп с две очи/пъпки.

Година 3 : Предполага се, че вече е изградена подходяща достатъчно стабилна и удобна телена конструкция от 3 хоризонтални добре опънати телове, най-долният от които е с по-голям диаметър (например ф3 мм), а другите два разположени над него може да бъдат с по-малък диаметър (например ф 1,8-2мм).  Удобно е горните два телове да са двойни. Критериите за удобно разположение на теловете са ергономичност и сравнително леко обслужване.

1496287393_1-3.png.0e1ce1808c4c3a63faaaa9f40638c069.png

Предполага се, че летораслите вече са с дължина поне 1,5 м.

Пролетно рязане – по-слабият летораст се премахва, а по-силният летораст се извива на удобна височина (например 1 м) и се привързва към долния тел, като се оставят около 6-7 очи/пъпки след извивката.                                                                                                

При извиването, половината пъпки остават от долната страна на пръчката, а другата половина - отгоре, но крайната пъпка е винаги долна.

След покарването на пъпките/очите всички леторасти/филизи от основата до мястото на извивката и тези от долната страна по хоризонталната част на пръчката се премахват – например през юни/юли или след появата на ресите/съцветията на лозата.

527269450_3.png.10b41f5a6133a9abce64bb9096b32816.png

Запазват се само леторастите от горната страна, подредени през около 20 см или през един, и крайният летораст, който би могъл да послужи за хоризонтален продължител.

Летораслите от горната страна се привързват към горните два хоризонтални телове. Ако горните два хоризонтални телове са двойни – летораслите от горната страна може само да се промушват между тях.

Година 4 : През пролетта летораслите от горната страна се режат на чепове с по 2 очи/пъпки, а продължителят на хоризонталната част се реже на не повече от 6-7 очи/пъпки.

При филизенето – след появата на реси/съцветия - се прореждат леторастите върху продължителя и ако е необходимо, се оставя нов продължител на кордона, така че той да достигне до съседната лоза. С това формирането на тази лоза приключва.

Постепенно формиране на продължителя има следното предимство : върху късия продължител покарват всички пъпки и може да се оставят чепове на желаните разстояния. Ако се оставят дълги пръчки за продължители, средните пъпки обикновено не се развиват и хоризонталната част на стеблото се оголва.

2043073421_4.png.5a47d1fad9359e06b738399c77f0e718.png

Година 5 : Формирането на лозата е приключило на 4та година, всяка следваща година резитбата практически е една и съща. При пролетната резитба се премахва пръчката, покарала от горното око на всеки чеп, а пръчката покарала от долното око на всеки чеп се реже на чеп с 2 очи. След появата на реси/съцветия се премахват всички филизи.

Необходимо е чеповете по хоризонталната част да се поддържат на сравнително еднаква височина. Когато някой чеп се издигне доста - трябва да се сниши, като се използва лакомец/филиз в основата му. През първата година лакомецът/филизът се реже на чеп с едно око, а на следващата година покаралата пръчка се реже на чеп с две очи и старият чеп се премахва.

Възможна е и двустранна формировка, при която разстоянията между съседните лози са около 1,8 м.

2072237806_.png.263e6f55c544805fe7a2a3eb5df1488c.png

Възможни са и десетки други формировки на лозите.

636552489_.png.040005d9631c4080bfc7b547da047140.png

  • Харесвам 2
  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov
Отговорено (Редактирано)

 

https://youtu.be/vGcWyu9tL7c

Редактирано от Ch Petrov
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Преговор за 14 февруари

1333728356_14.thumb.png.17a27578abb7a69328331623e4c27d77.png

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Връщаме времето с 3 дни назад

Честит празник на Лозарите

Честито на любителите на гроздето

Наздраве на поклонниците на виното

Кой не види дънце - за почитателите на гроздомицина

IMG_20240217_135755.thumb.jpg.fb1c0b3f0ce4d0f0d6c3910f84168bad.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov
На 16.02.2024 г. at 14:41, Боби Димитров написа:

Покрай семантичните задявки с Панев в темата за бели малини и череши се сетих за белите къпини на Лутър Бърбанк.

Santa Rosa, CA 95404

1051049739_.thumb.png.fadd7bc1b0c035c67f8210c31ce24abb.png 

100% възможности за фино регулиране на температурата/проветряване в оранжерията на Luther Burbank, а зад нея вероятно има локално парно за отопление. 

Burbank's slicing tomato

bb2.png.40274dca33d0c856a01495a26eb9fc74.png bb1.png.9b76cc1cc06ab9e5b4418b346134859c.png

Burbank's Iceberg blackberry

1964434114_Icebergblackberry.png.976814e43dbcdae4220016b010ee032d.png

Еее - и аз искам да имам градина на 15 км от Bodega bay. Сутрин и вечер с лодката - в Тихи океан. През деня - концлагер в градината.

909682535_bodegabay.thumb.png.340b0318d22899b5e1fbd6eac941098d.png

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Честита Баба Марта

1922151201_acbm3.png.3a077739792ec5ad6ccfef79008822f9.png

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Честит празник

1709877801215.jpg.18c5c7c2e83b30d07a2645f207356270.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване