Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Жоро

Terra Preta или кой е измислил пермакултурата

Recommended Posts

zloster
Отговорено (Редактирано)

Копирам от седянката много добре илюстриран и поучителен пример за оживения въглен/biochar:

Цитат

zloster: @Славянски: за дърветата съвсем наскоро открих тази "чудо-приказка" от Швеция/Стокхолм (чакъл + oживe въглен (biochar + микроби + компост) + оттичащата се вода от улиците) = много и много щастливи дървета: https://youtu.be/MojlKaAKeh8?t=2032

zloster: и неговата история тръгва от влаковите релси, чакъла и растенията по тях (и на мен ми стана интересно като видях какво вирее по този чакъл като го оставиш). Шведските железници сряли да пръскат с хербициди ЖП линиите и той забелязал какво се променя

zloster: та случайно преоткрили Тера Прета

zloster: но има интересни снимки и е добре документирана промяната

zloster: частта с канализацията/водата като идея съм я срещал и за Ню Йорк: там я наричат "rain garden". Озеленени пространства по тротоарите ги използват като буфери, когато има твърде много вода, за да не прелива канализацията и да нямат наводнения.

zloster: а за градинарската част: човекът пробвал как растат картофи (добавено по-късно: и моркови) в смеската от чакъл и оживен въглен в неговата зеленчукова градина https://youtu.be/1xBxqDGClNQ?t=1674

zloster: https://youtu.be/MojlKaAKeh8?t=321 тази е една от най-старите лекции и тук е споменаването за ЖП линиите

zloster: https://youtu.be/MojlKaAKeh8?t=1984 и ако не засадят дърво в подготвеното място "бурените", които се настаняват са дръвчета

Допълнено: по въпроса за почва/растения искам да добавя и това. Дава материал за размисли. Има връзка към лекция на Марк Шепард с няколко избрани момента по въпроса за растенията, почвата и скалите:

Редактирано от zloster
добавена препратка към колаж със снимки и лекция на Марк Шепърд за камъните, почвата и растенията

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo

Темата за "тера прета" (terra preta) тук ми беше интересна и полезна от самото начало, но постепенно ми стана още по-интересна покрай някои разговори със @Славянски и мнения на други съфорумци, че в някои случаи местните (български) почви вероятно са твърде тежки, или с твърде високо съдържание на глина или фини частици, което може би представлява сериозен проблем за някои растения или подложки. Например, по нашия край почвата е типичен чернозем, богата е на много минерални вещества и хумус, и аз много си я обичам, но виждам, че е твърде тежка и плътна, така че при засушаване става на големи твърди буци, разделени от дълбоки пукнатини.

С течение на времето, узрях за идеята да експериментирам с тера прета в моята градина. Още повече, в последните две години, докато разчиствах навеси и наследени проблеми из къщи, събрах доста и разнообразен дървен материал, както и други горими отпадъци, част от които стават предимно за "разпалки" -- за краткотраен буен огън, но не  и за обичайното ни отопление чрез (бавно и продължително) горене на дърва в печката. Част от този дървен материал ми изглеждаше идеален кандидат да се превърне в биовъглен за тера прета, а друга част от запалимите материали пък изглеждаха идеални за гориво за производството.

Отначало мислех да си направя биовъглен по примитивния метод със запалването на голям огън в плитка яма в земята и после преждевременно загасяне с вода. Обаче през лятото паленето на открит огън ми изглеждаше твърде рисковано. Отделно от това, никак не ми се искаше топлината от производството на биовъглен да се губи напразно -- много по-добре би било, ако мога да правя биовъглен през зимата, на закрито, докато отоплявам някое помещение което се налага да ползвам. Съответно, от тези гледни точки, реализацията на @Гого на нарочна инсталация от варели, ми се виждаше много по-добър вариант и доста по-адекватна за моите условия. Но, от друга страна, материалите за направа на такава инсталация, например, два здрави варела може да ми потрябват за други цели (предвид моя друг голям проблем) при разчистването на стари вещи и боклуци из къщи, а пък аз вече имам както обичайните отоплителни печки с изолация от тухли отвътре, които и в момента използваме за отопление, така и две домашно правени "кюмбета" или печки наричани още "циганска любов" -- цилиндрични печки от стоманена ламарина, доста по-дебела и по-дълготрайна от варел, без никаква изолация (без тухли). Тези две кюмбета сме ги ползвали някога, здрави са и в пълна изправност, чудесни са за горно горене и постепенно слизане на огъня надолу , но  няма да ми трябват за отопление в бъдеще и понастоящем само ми заемат от мястото за съхранение. Значи ако ще правя инсталация подобна на тази на Гого, ще се радвам ако мога да оползотворя поне едното от тези кюмбета. Но в такъв случай ще трябва да си измисля или да си изработя сам вътрешния "варел" или цилиндър, което е вътрешната камера на инсталацията. Обаче аз още не съм се научил да заварявам чак толкова добре че да си го изработя сам, затова отлагам този вариант за в бъдеще.

Междувременно обаче искам да започна поне отнякъде експерименти с тера прета, затова реших да експериментирам с подръчни средства, със съвсем малка партида биовъглен, с тънка метална кутия от боя обърната с отвора надолу върху ламаринен капак от по-голяма кутия и нагряване в стандартна отоплителна печка. Ето малко снимки от 6-ти до 9-ти ноември, когато направих две партиди биовъглен:

IMG_20241106_190146s.thumb.jpg.4ea003e7e2188964bda024038d3373e6.jpg

Тази кутия от боя, както е пълна с дърва я обръщам надолу с отвора върху този капак. На снимките не е показано, но между ръба на кутията и капака  поставям и една тънка желязна тел около 1мм която да осигури разстояние за излизане на катраните и  газовете. Скарата на печката е малко по-голяма от капака. Единствената трудност (ако изобщо може да се нарече трудност) е да се запали първоначално огъня от поне две страни на кутията.

IMG_20241106_215738e.thumb.jpg.048591f5e00386cfd7ea922ddb571bf0.jpg

IMG_20241107_185421s.thumb.jpg.1b6329cd8bce9a8d9b92e0e477dd3d37.jpg

IMG_20241109_123149es.thumb.jpg.73bda2db041a3ecfb34d7ac4efd0b69f.jpg

Общото време за получаване на една партида е от един час до час и половина, от запалване на огъня до изстиването на жаравата от огъня и тънката метална кутия дотолкова че да изнеса кутията готовия горещ биовъглен, навън в метална кофа, където я оставя, да изстине напълно и безопасно. От две произведени партиди кутията от боя, макар че е доста тънка, още не се е пробила. Прогнозата ми е че ще издържи около 5 партиди. Ще я наблюдавам така или иначе и ще преброя партидите. Най-доволен съм, че материала за огъня не се разхищава напразно, защото това е печка която така или иначе палим и използваме за отопление.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ти ме подсещаш за тази идея, която имах предната година в края на сезона, да почна да ползвам камината за тая цел. Таман предната седмица минахме от ток на огън и мога да почвам. Сега трябва да си намеря обаче големи кутии от боя... хм...

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
преди 1 час, Боби Димитров написа:

Ти ме подсещаш за тази идея, която имах предната година в края на сезона, да почна да ползвам камината за тая цел. Таман предната седмица минахме от ток на огън и мога да почвам. Сега трябва да си намеря обаче големи кутии от боя... хм...

Ако камината ви е голяма и с приблизително правоъгълна камера, можеш евентуално да мислиш и в посока правоъгълна кутия, като например, тенекия от сирене. А ако умееш да заваряваш добре (непрекъснати шевове без пукнатини и без прекъсвания), то можеш да си завариш някаква правоъгълна кутия която направо да бъде идеална като размер за вашата камина. Друга особеност -- желязна (черна стоманена) ламарина с дебелина 1 мм и нагоре рязко (в пъти) ще ти увеличи дълготрайността. Извинявам се за повторението!

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване