Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

Жоро

На Запад под компостен чай се разбират няколко неща. За повечето това е просто компост, разтворен във вода, с който се поливат растенията. 

Това като практика е ОК и прилича на шербетите, които правим тук, но отварям темата за нещо малко по-различно, което видях във видеата на Elaine Ingham, които преди време пратих на @Гого

Става въпрос за бактериален чай, при който компоста се ползва само за стартер. Идеята на този чай е не да наторите градината с хранителни вещества, а с живи почвени микроорганизми.

За целта са нужни :

- голяма кофа/варел

- помпа за въздух

- компост за стартерна култура

- хранителна среда - меласа

Как го правя аз : Във варел 200 л сипвам една кофа компост и около килограм меласа, включвам помпата и държа така около 48 часа. 

Почва, третирана 2-3 пъти годишно с такъв чай показва до 50% по-висока плодородност и способност за задържане на водата. 

P.S. Когато правите шербет от оборска/птича тор/коприва, глухарче/черен оман и ви мързи да бъркате всеки ден сутрин и вечер, също може да ползвате помпа за въздух. Иначе рискувате анаеробно гниене и вредни за почвата и радтенията вещества и организми.

Ето и едно видео, към което имам обаче критики, защото не е ясно този компост в чувала дали въобще има някакви бактерии в него или е стерилен. А индийския акцент е просто очарователен!

 

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

И тук е моментът да запитам откъде аджеба си купуваш/вземаш меласата? :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev
преди 7 минути, min-4o написа:

Почва, третирана 2-3 пъти годишно с такъв чай показва до 50% по-висока плодородност и способност за задържане на водата. 

Това твърдение от личен опит ли е?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

От курса на Elaine Ingham, който струва $2000. От личен опит не съм мерил, не обичам да меря. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро
преди 9 минути, Миленка® написа:

И тук е моментът да запитам откъде аджеба си купуваш/вземаш меласата? :)

В интернет е пълно с оферти, като изключим био, щото нали.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev
преди 4 минути, min-4o написа:

От курса на Elaine Ingham, който струва $2000. От личен опит не съм мерил, не обичам да меря. 

За тебе обективна разлика има ли между третирано с компостен чай и нетретирано място?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

Някакъв вид меласа продават в Билла.

Иначе в OLX е тази оферта 454 грама за 5 лв (1 кг излиза 11 лв) https://www.olx.bg/ad/cherna-melasa-100-naturalna-454ml-lyles-black-treacle-454ml-CID262-ID70JaZ.html#24a41c1e55

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро
преди 1 минута, Mihail Mateev написа:

Някакъв вид меласа продават в Билла.

Тази е скъпа. Аз зимам на чувал, хората ракия варят.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev
преди 1 минута, min-4o написа:

Тази е скъпа. Аз зимам на чувал, хората ракия варят.

Отде 'земаш на чувал?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Мда, меласата е тъй нареченият петмез или както го наричат в татковия край маджун. Демек съвсем спокойно мога да си сваря два корена захарно цвекло и да ги пасирам. Като се има предвид за какво ще се ползва, няма нужда да се прецежда и сгъстява. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро
преди 3 минути, Mihail Mateev написа:

За тебе обективна разлика има ли между третирано с компостен чай и нетретирано място?

Цялата ми зеленчукова градина е третирана и нямам с какво да сравнявам, но съседа, който се изкъртва от копаене, торене и поливане само гледа през оградата завистливо..."тая година май не са ти хубави доматите" беше репликата оняден, а неговите са два пъти по-малки и започнаха да зреят преди седмица...

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev
преди 6 минути, Миленка® написа:

Мда, меласата е тъй нареченият петмез или както го наричат в татковия край маджун. Демек съвсем спокойно мога да си сваря два корена захарно цвекло и да ги пасирам. Като се има предвид за какво ще се ползва, няма нужда да се прецежда и сгъстява. :)

Меласата, доколкото ми е известно, се добива от захарна тръстика. И е нерафинираната захар от тръстиката (за да съм още по-точен.)

Явно меласа наричат и добитото от захарно цвекло: http://melasa-furaji.com/prices/

Редактирано от Mihail Mateev

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

Абе и пакет захар да се сипе, пак става, че и синтетична глюкоза става. Тия бактерии със захари се хранят, просто в меласата има повече видове такива и е малко по-евтина от захарта, примерно https://edit-5.eu/blog/portfolio/меласа_бг/

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

Компостът от ЧКЧ ли трябва да е (така съм виждал), или става и нечервеен компост (по технологията "горещ компост" или "студен компост")?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро

Аз не бих ползвал ЧКЧ, защото този, който продават е само от оборска тор със съмнителни качества. На практика ЧКЧ не е компост в истинския смисъл на думата. Най-добре е собствен компост от отпадъци, разградени от бактерии, т.е. горещ компост.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Mihail Mateev

За 20 литра бих ползвал рецептата, описана в това видео:

Рецептата е:

Необходими съставки и пособия:

- 500 грама компост от КЧК (става дума за компост от растения - в тази ферма основно това са отпадъците, а и е по-безопасно отколкото от животински екскременти)

- 2 с.л. меласа

- Тензух

- Свинска опашка или друго за пристягане на тензуха

- S-образна кука или друга кука (за закачане на тензуха на ръба на контейнера)

- 20-литров контейнер

- аерираща помпа с капацитет 20 L/min (1 литър обем съответства на 1 литър/мин на помпата)

Приготвяне:

1) Дехлорирайте водата, ако е нужно, и добавете меласата.

2) Сложете компоста от ЧКЧ в тензуха и стегнете със свинската опашка

3) Използвайте S-образната кука, за да провесите тензухената торбичка на ръба на контейнера, така че торбичката да остане във водата

4) Сложете аериращите камъни в контейнера и включете помпата.

5) Оставете така в продължение на 24 часа.

6) Разредете 1 част чай към 4 части вода (1 част чай спрямо 5 части готов разтвор за поливане), за да приготвите разтвора за поливане.

7) Използвайте в рамките на 24 часа след приготвянето на разтвора за поливане.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Теди

При горните методи има опасност да се развъдят и патогенни бактерии покрай полезните.

Супер евтин и сравнително безопасен начин е да се приготви 60 литра течност с непатогенни дрожди от 1 кубче мая за хляб и 1 лъжица захар, по начина, описан тук (предпоследния параграф): 

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро
преди 24 минути, Теди написа:

При горните методи има опасност да се развъдят и патогенни бактерии покрай полезните.

Точно затова е помпичката за въздух. При достатъчно въздух няма как да има патогенни /анаеробни/ организми. Маята за хляб не е вариант, защото тези дрожди не виреят в почвата и не участват в процесите там. Няма да навреди, но няма и да помогне.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Теди

По друг начин ще го кажа. При наличие на помпичката, която аерира водата може и да няма анаеробни бактерии, но може да се размножат аеробни, които са вредни. Страх лозе пази. 

Дали дрождите участват в някакви процеси подпомагащи вегетацията няма да го коментирам. Има предостатъчно информация по темата. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Жоро
преди 10 минути, Теди написа:

но може да се размножат аеробни, които са вредни. Страх лозе пази.

Няма такива. @Гого дай ги тия видеа да ги гледат хората, за да не са така объркани.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване