Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

  • Органична грижа за моравата


    Гого

    Органична грижа за моравата. За стиснатите и мързеливите.

     

    ГРИЖА ЗА МОРАВАТА НАКРАТКО:

     

    Задължително:

    • Вдигнете косачката на възможно най-високата степен (7-10 см);
    • Поливайте само когато тревата ви показва симптоми на стрес от засушаване и тогава полейте обилно (сложете чашка в зоната на разпръсквачите и се уверете, че е получила поне 2,5см вода).

    По желание:

    • Наторете с органичен тор на есен и на пролет;
    • Направете професионално изследване на рН на почвата. Добавете вар ако е под 6 и амониев сулфат ако е над 7;
    • Колко е дебел горният слой на почвата ви? Вижте колко дълбоко ще влезе лопата в земята. Колко дълбока дупка можете да изкопаете за една минута? Десет сантиметра горен слой са достатъчни за прилична морава. Двадесет или повече сантиметра ще дадат великолепна морава.

    благоприятни-условия-за-тревата.jpg
    А СЕГА, МНОГОСЛОВНИТЕ ДЕТАЙЛИ ЗА ГРИЖАТА ЗА МОРАВАТА:

     

    Малко знание прави нещата толкова дяволски лесни, че всичко може да се квалифицира за категорията „за стиснатите и мързеливите“. Включително грижата за моравата. Органичното е просто бонус. Трябва да направите нещата благоприятни за тревата и неблагоприятни за плевелите, така че тревата да задуши плевелите. Естествено.

     

     

     

     

     

     

     

     

    височина-на-косене-на-тревата.jpg
    Задължително при косенето на моравата:

     

    Височина на косене.

     

    Води се битка за слънце. Ако тревата не засенчва плевелите, плевелите ще засенчат тревата. Слънцето е храна. Храната е сила и живот. Сянката е слабост, болести и смърт. Тревата ще засенчи плевелите само ако е достатъчно висока. Сянката на високата, плътна тревна покривка ще попречи на жизненоважната светлина да достигне до повечето плевели и ще помогне за унищожението на покълналите плевели (като вездесъщото глухарче).

     

    МИТ: „Ако кося по-ниско, ще мине повече време, преди да се наложи да кося отново“. ЛЪЖА! ГРЕШНО! (ПЛЯС! ПЛЯС! ПЛЯС!).

     

    Тревата ви се нуждае от стъблата си, за да фотосинтезира (да превръща светлината в захари) и да храни корените си. След което расте удивително бързо. Когато окосите стъблото тревата се ВТУРВА да направи още стъбла, за да произведе повече захари. След което расте удивително бързо. Този бърз растеж изразходва много от складираните от тревата захари и отслабва растението. То става уязвимо за болести и вредители! Високата трева е по-здрава и може да използва излишните захари, за да направи ризоми (нови треви) сгъстявайки по този начин тревния чим. Забелязали ли сте, че късата трева през лятото е винаги на кафяви петна от умряла трева?

     

    нашествие-от-плевели.jpg
    Ако имате сериозно нашествие от плевели, обмислете да косите двойно по-често от обикновено. Чувствителната зона на растеж за тревата е близо до почвата. Чувствителната растежна зона за повечето плевели е близо до върха на растението. Така че, когато косите все едно подстригвате тревата си и режете главите на плевелите.

     

    И накрая, когато косите оставяйте окосеното на поляната. Това добавя органична материя и хранителни вещества обратно в почвата. Ако не оставяте окосеното, почвата ви ще започне да изглежда повече като пръст, вместо като почва. Скоро ще заприлича на нещо като цимент, върху който нищо няма да расте и ще имате най-жалката морава на света. Някои хора се притесняват от образуването на туфи – това се получава само когато косите твърде ниско или когато не косите достатъчно често.

     

    По-високото косене дава следните предимства:

    • По-голямото засенчване на почвата води до по-малко поливане;
    • По-дълбоки корени, които водят до по-рядко поливане;
    • По-плътният тревен чим води до по-малко плевели;
    • По-бавен растеж, което води до по рядко косене.

    Погледнете тази снимка. Едни хора започнаха да косят и аз ги убедих да си вдигнат косачката, като експеримент. Тази снимка е направена след около 6 дни, в началото на лятото. Виждате ли разликата?

     

    ниво-на-косачката-за-косене.jpg

     

    Косачката за трева:

     

    Бел. Прев.: изрежда преференциите си към косачка – най-много харесва безжичните електрически косачки, въпреки цената (то ако не е цената и на мен ми харесват), след това ръчните механични косачки и най-непредпочитани са бензиновите. Споменават се конкретни марки и не съм превеждал пасажа.

    Задължително при грижата за моравата: Поливайте рядко!

     

    Това ще накара корените на тревата ви да проникнат дълбоко в почвата. По-дълбоко от корените на повечето плевели. С изсушаването на горните няколко сантиметра от почвата плевелите и кълновете им умират, докато тревата се наслаждава на влагата малко по-дълбоко.

     

    Плиткото, често поливане окуражава „сплъстяването“ (тревата се разпространява с ластуни над почвата, като ягодите) вместо с ризоми под повърхността – образуват се толкова много ластуни, че стават като килим, който спира водата и въздуха. Тъй като корените са в повърхностните няколко сантиметра на почвата, един горещ ден бързо ще изсуши почвата и тревата ще пожълтее. Плевелите и семената им обиииииичат ежедневното поливане. Точно това им трябва за силен старт.

     

    Два метода да прецените кога е време да полеете:

    • Тревата ще започне да се навива преди да пожълтее. Когато започне да се навива, това е най-доброто време за поливане. След този момент трябва да направите поливане „по спешност“ (полейте около сантиметър, изчакайте 3 часа и полейте още 2,5 см);
    • Вземете лопата и я забийте в земята около 15см. Гледайте слънцето да ви е отстрани, когато го правите. Натиснете дръжката напред. Ако виждате влага, изчакайте. Ако е сухо, полейте. Ако не можете да забиете лопатата толкова дълбоко – трябва ви повече почва.

    Първият метод е най-добър – особено ако не сте приучили тревата си още да образува дълбоки корени.

     

    Поливането по график не помага във войната с плевелите.

    Съвет за експертите в грижите за моравата: Ако добре усещате кога моравата ви се нуждае от поливане и почти по това време завали – може би около 0,5см – това е най-доброто време да полеете моравата и да и дадете останалите 2см. Запомнете, че корените на тревата са дълбоко надолу, а корените на повечето плевели са близо до повърхността. Идеята е да запазите горните 7-8см от почвата колкото се може по-сухи, за колкото можете по-дълго. Половин сантиметър може да напои добре горните 7-8 см, но долните 20-50см ще са доста сухи. Това дава на плевелите предимство над тревата ви!

     

    Още нещо за поливането на моравата: Установил съм, че ако ще поливате 2,5см е по добре да полеете 1см, да изчакате 90 мин и тогава да полеете 1,5см. Правете го, може би, веднъж месечно. Понякога почвата изсъхва дотолкова, че отблъсква водата. Това се нарича „суперделокулация“ (сигурен съм, че Мери Попинс би се впечатлила от тази дума!). Ако отначало добавите малко вода, изчакате и тогава добавите още, почвата ще бъде по-добре подготвена да поеме повече вода.

     

    Представете си суха гъба – толкова суха, че е станала твърда. И Друга гъба, леко влажна – мека и добре изстискана. Сега излейте чаша вода върху всяка от тях. Водата се стича по първата гъба и по цялата маса. Втората гъба попива водата и нито капка не се губи.

     

    Запомнете, водата има странно и силно влечение към себе си. Би предпочела да си стои на едно, вместо да се разпръсква в почвата.

     

    И още нещо: Всеки път, когато поливате, отмивате хранителни вещества от почвата. Тоест – колкото по-малко поливате, толкова по- плодородна ще е почвата ви.

    И последно, по въпроса с дълбокото поливане: Ако повърхностният слой на почвата ви е само пет сантиметра, да го полеете с 2,5 см вода е лоша идея. Два и половина сантиметра е подходящо за поливане на 30 сантиметра почва. Ако го надвишите всеки сантиметър вода, практически ще отнася много от хранителните вещества в почвата на дълбоко. Така че, ако почвата ви е само 5 сантиметра това отмива много от хранителните вещества в почвата ви! Тоест дълбокото поливане трябва да се използва само когато има дълбока почва.

     

    Торове при грижата за моравата:

     

    Тревата е ненаситна за азот. Бобовите (като детелината и люцерната) могат да добиват азота си от въздуха (спомнете си, че въздуха, който дишаме е 80% азот!). Така, че когато видите, че бобовите превземат моравата ви (детелина, люцерна и т.н.) знаете, че почвата ви е бедна на азот.

     

    Ако моравата ви се нуждае от подхранване, разпръснете малко Ringer lawn fertilizer* пролетта и есента. Защо тази марка? Ами, няма нищо плашещо в съставките, това е тор с много бавно освобождаване и никакви соли, компанията изглежда има идеали много близки до моите и работи чудесно.

     

    Ако моравата ви има сериозна нужда от подхранване, използвайте една трета от това което препоръчва листовката на всеки три седмици през пролетта и есента. Иначе, използвайте половината от препоръчаната доза в началото на пролетта и началото на есента.

     

    Студенолюбивите треви са наполовина в хибернация през лятото. Лятното торене подхранва плевелите, не тревата.

     

    Ако почвата ви вече пролича на цимент добавете 2см компост в началото на есента. Ако можете да видите дървените остатъци в компоста наръсете с Ringer fertilizer отгоре, иначе използвайте само половината от Ringer fertilizer (компост с видими дървесни частици ще подхрани моравата ви за седмица две и след това ще започне да изсмуква азота).

     

    ...пропускам параграфа, в който автора разисква намирането на въпросния Ringer fertilizer

     

    *(Бел. Прев)Ringer lawn fertilizer е комбиниран органичен тор за трева съдържащ съставки като суха кокоша тор, брашно от риба, пера, соя и т.н. Тъй като в БГ не е лесно да се намерят подобни продукти аз използвам тор от калифорнийски червеи.

     

    Много хора питат каква е разликата, когато използвате органични торове при грижата за тревата.

     

    Помислете върху следното:

    1. Чували ли сте, че преди векове, хората са осолявали земята, така че нищо да не расте? Почти всички химически торове са соли. Като ги използвате с всяка изминала година почвата ви става все по-бедна и по-бедна.
    2. Здравата почва е пълна с купища микро и макро организми. Повечето от тези същества се трудят здраво за тревата ви. Повечето от тях не харесват сол.

    здрава-почва-с-микроорганизми.jpg
    Нека да разгледаме набързо червея. Ще го нарека… Фернандо.

    Фернандо си копае през почвата и в същото време си хапва. Излиза на повърхността и отделя много пръст и смляна органична материя. Неговите пътешествия правят така, че корените на тревата да получат въздух и вода. Той яде органична материя, като умрели листа и мъртви стъбла трева. Превръща ги в материали, които растенията могат да поемат като хранителни вещества.

     

    В един органичен двор, Фернандо си взема листенце гниеща трева в тунела и си го дъвче „Тези най ги обичам“ казва Фернандо „Искам още!“. Обрано на повърхността Фернандо намира домашно направен компост „Какво е това? О, Боже! Вече това ми е любимото! (хрус, хрус) Толкова е вкусно! (хрус,хрус) Как може да е хрускаво и меко ЕНДОВРЕМЕННО! Оооо, така се натъпках. Искам да правя секс и да имам много бебета, така че и те да се наслаждават на хрускавото меко нещо

     

    В двора където използват химически торове Фернандо казва:

     

    „ААААААААААХХХХХХХ! БОЛКАТА! УЖАСНАТА, НЕОПИСУЕМА БОЛКА! ТРЯБВА ДА СЕ МАХНА ОТ НЕЯ, НО ТО Е НАВСЯКЪДЕ! ООХ! АААУ! ПОООООООМОООООЩ! БЛЯК!“

     

    (Тази драматизация достигна до вас с помощта на…. Компост! Вкусно е!)

     

    Така че, горещо ви препоръчвам да не използвате химически торове. В грижата за тревата или за каквото и да е.

     

    Ето може би най-добрият в света тор за трева. Получавам тонове от това безплатно! Честно! Тонове! Безплатно! Загнило сено:

     

     

    pH при грижата за моравата:

     

    Глухарчетата обичат рН около 7,5. Тревата обича рН около 6,5. Така че, ако вашето рН е 7,5 или по-високо тревата ви вероятно никога няма да победи глухарчето. Понижете рН до 6,5 и тревата ви ще има предимство!

     

    Направете си професионален тест на рН. Комплектите, които можете да си купите в магазина, често ще ви дадат грешна информация. Веднъж похарчих $18 за рН-метър, който ми показа, че рН на моравата ми е 6.0 когато всъщност беше 7,8. Така че трябваше да прибавя амониев сулфат, но вместо това аз добавих вар!

     

     

    Ако ще си купувате рН-тестер се пригответе да похарите около $85 за тестера и разтворите за калибриране. Преди много време купих Oakton pHTest 2 плюс разтвори 4.0 и 7.0…. Мисля, че повечто хора биха предпочели да си запазят парите и да занесат няколко почвени проби до местната лаборатория.

    Написал съм повече за рН тестовете тук.

     

    *Малка бележка: Поръсването на почвата с малко вар, доказано, увеличава почти двойно репродукцията на червеите, в повечето случаи.

     

    Дълбочина на почвата при грижата за моравата:

     

    Моята почва беше дълбока само около сантиметър. Дори и на плевелите им беше трудно да растат. Под единият ми сантиметър почва имаше речни камъни с по-малки камъни, между тях, а между тях – пясък. Нямаше никаква прилика с почва. Добавих 10 сантиметра почва. Направих го с два камиона по $100 на камион. Това покри всички плевели с достатъчно почва, че да не могат да пробият – можех да започна на чисто със трева по мой избор.

     

    Четиридесет и пет сантиметра почва би било оптимално. Имам приятелка, която има такава почва. Докато всички други поливат дузина пъти или повече през лятото, тя полива само веднъж или два пъти. Не използва торове или пестициди. Има гъста, тъмно зелена трева, без плевели, която изисква често косене. Грижата, за моравата и е толкова проста, колкото въобще е възможно.

     

    Това е добър момент да поговорим за и за качествата на почвата. Има голяма разлика между пръст и почва. Почвата е богата на микроскопичен живот и има много органична материя в себе си. Пръста е много видове и е голямо предизвикателство да накараш нещо да расте върху нея. Ако ще ви доставят „почва“, пригответе се да ви прилича повече на „пръст“.

     

    Може да поискате да ви доставят и компост, за да можете да ги смесите и да поставите основите на „почва“. Една част компост на две части пръст е добра смес за трева.

     

    Плевелите при грижата за моравата:

     

    Съветите за грижа за моравата, по –горе, ще елиминират 95-99% от проблемите ви с плевелите. Но има някои плевели от които е почти невъзможно да се отървете, каквото и да правите. Накои от тях са устойчиви дори и на химически войски. Някои с които требва да се внимава в моя район са Поветицата (изглежда като бяло или розово грамофонче) и Паламида. И двете имат ОГРОМНИ коренови системи, които могат да достигнат до над 9 метра дълбочина в почвата. Разпространяват се чрез ризоми, точно като тревата. По-горните техники ще ги обезкуражат достатъчно, така че да се преместят при съседа ви. Те не обичат висока трева и косене. Могат да се опитат да изникнат до оградите или другите граници на моравата. Петдесет издънки могат да са от едно растение, така че трябва да се опитате да унищожите, колкото можете повече от тях. Ключът е да махате зелената част, която доставя захари на растението. За да се поддържат масивните корени, са необходими слънце и захар. Повтарящото се изкопаване ще го отслабят до момента в който буболечките и бактериите ще победят.

     

    Веднъж се преместих в къща, която беше нападната и от двата плевела. Представете си двора ми като голям правоъгълник. Започнах да изскубвам плевелите от левия край и спрях след като бях минал около 10% от площта. След няколко дни, започнах отново от левия край и издърпвах всичко което беше поникнало своевременно и напреднах малко по протежението на правоъгълника. Всяко кратко плевене ми даваше около 5% нова територия. Важното е винаги първо да плевите площта, която вече сте оплевили. Ако не го бях направил по този начин, плевелите в първия участък щяха да се възстановят, докато аз атакувам другите зони.

     

    ГЛУХАРЧЕТАТА са признак на алкална почва. Прочетете за рН по-горе. Може, също така да индикират сбита или бедна почва. По-горните методи ще попречат на глухарчетата да се размножават. Тъй като те живеят около 5 години, възрастните глухарчета ще се борят с високата. Гъста трева и ще загинат за две до три години. Аз мисля, че няколко глухарчета изскачащи от тук, от там, от време на време са хубаво нещо и ги оставям на мира.

     

    Хмеловидната люцерна е белег на почва бедна на азот. Прочетете частта за подхранването. Методите посочени по-горе ще държат люцерната под контрол. Ще виждате по малко от време на време, но е някакси красиво, когато не завзема поляната ви. Това растение е наричано понякога „жълта детелина“. Когато завзема територия то задушава тревата и прави плоски туфи с диаметър около 30см. Намерих малко в сегашната ми морава и беше единично малко стъбълце с малки, жълти цветенца.

     

    Детелината е белег на почва бедна на азот. Прочетете частта за подхранването. Бялата и розовата детелина, често са желани в моравата. Тя добавя азот в почвата и не се конкурира много с тревата. Жълтата детелина е всъщност е хмеловидна люцерна (виж. По-горе).

     

    Метличината се опитва да отрови растенията около себе си с ниацин. Малко вода отмива ниацина и растенията около нея имат шанс в борбата. Особено ако се прибави и косенето. Косете малко по-често в края на юни и началото на юли, за да се отървете от метличината.

     

    Допълнения към моравата:

     

    Сега, когато не изсипвате токсични гадости на моравата си можете да я подобрите и с други растения.

     

    МИНЗУХАРИ:

     

    минзухари.jpg

     

    Тези цветя поникват на пролет, докато тревата е все още в хибернация. Цъфтежът им приключва много преди първото косене. Те са на луковици, които се засаждат на есен. Засадете няколко дузини по средата на моравата си.

     

    РИМСКА ЛАЙКА:

     

    римска лайка.jpg

     

    Изглеждат като маргаритки. Когато косите мирише на зелена ябълка.

     

    РАВНЕЦ:

     

    бял равнец.jpg

     

    Тази билка прави тревата ви много пружинираща. Чувството да ходите по нея с боси ходила е страхотно.

     

     

    ОБОБЩЕНИЕ НА ГРИЖИТЕ ЗА МОРАВАТА:

     

    С тези методи вие ще косите по-малко, поливате по-малко, никога няма да купувате пестициди и ще имате най-добре изглеждащата морава в квартала.

     

    Преди обучението ми по градинарство си мислех, че използването на хербициди си има време и място. Обучението покриваше не само времето и мястото но и детайли относно токсичността им. 2-4D са някои от най безопасните хербициди. 2-4D в количество колкото пакетче бонбони PEZ втрито в кожата на четири деца от детската градина би убило две от тях. Без да влиза в устата им, само при втриване в кожата. Това, което прочетох по въпроса ми докара повече кошмари отколкото бих искал да споделя тук.

    Заключителното ми мнение е, че не виждам нито място, нито време, когато и да е да се използват хербициди. Особено за нещо толкова тривиално, като грижата за моравата. По-добре да имам плевели.

     

    Аз активно участвам в тези пермакултурни форуми. Има цял форум посветен на нищо друго освен грижата за моравата по начина, който аз поддържам. Чувствайте се поканени да се отбиете и да задавате въпроси по всяко време.

     

     

    Автор: Пол Уитън

    Превод: Хари Харалампиев

    • Харесвам 4
    • Мерси 2


    Коментари

    Recommended Comments

    Браво за статията!

    Споделете коментара


    Адрес на коментара
    Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване