Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

  • Опрашването от пчелите


    Гого

    Опрашване.

    В еволюцията, появата на пчелите е свързана с появата на цветните растения. Те започват отделянето на нектар, който служи за примамка на насекомите, които се хранят с него. Привлечени от храната, насекомите опрашват растенията (способстват размножителният им процес), влизайки в контакт с тичинките и плодника. Прелитайки от цвят на цвят прашецът от тичинките се полепва по тялото им и попада върху близалцето на плодника на други цветове. По този начин се осъществява кръстосаното опрашване.

     

    Според начина си на опрашване растенията се разделят на:

    • анемофилни – опрашват се от вятъра (имат лек прашец)
    • орнитофилни – опрашват се от птици
    • ентомофилни – опрашват се от насекоми (90%)

    Най-голямо значение за еволюцията на ентомофилните растения са имали ципестокрилите насекоми. От този разред, биологично и морфологично най-добре приспособени за извършване на кръстосано опрашване, са видовете от семейството на пчелите. До сега са описани около 19 000 вида, от които обикновената медоносна пчела и средната индийска пчела се отглеждат от човека. Строежът на тяхното тяло, начинът им на живот и поведението на пчелите, в резултат на продължителния еволюционен процес, са се изменили и приспособили така, че да извършват съвършенно опрашването на растенията. Причините за това от една страна са огромният брой индивиди в едно пчелно семейство (50 – 60 000), и от друга уникалното за пчелите качество наречено флороспециализация. Това ще рече, че за разлика от останалите видове насекоми, единствено пчелите посещават един и същи вид растителност продължително време, докато той отделя достатъчно количество нектар, пращец или мана.

     

    Опрашването като фактор за повишаване на добивите

     

    Именно във връзка с флороспециализацията на медоносните пчели, те се оказват най добрият метод за повишаване на добивите в култулните насаждения от ентомофилни растения. Доказано е, че в следствие опрашителната им дейност, добивите се увеличават с 30 до 60% (200% при ягодоплодни). Освен това значително се повишава качеството на плодовете – те са по-големи и по-добре оформени. (Пример със слънчогледа)

     

    Методи, повишаващи ефекта от опрашването

    • Подготовката на пчелните семейства за опрашване започва през есента на предходната година. Семействата трябва да бъдат зазимени силни, с млада плодна майка, с голям брой летящи пчели и 20-25 kg хранителни запаси. В използваните за опрашване семейства трябва да има много открито пило. Тогава пчелите се нуждаят от голямо количество цветен прашец и посещават растенията дори, когато отделят сравнително малко нектар.
    • Разполагането на пчелните семейства в непосредствена близост до масивите от ентомофилни култури за опрашване е един от най-добрите методи, повишаващ ефективността на опрашителната дейност. При настаняване извън масивите от ентомофилни култури, пчелните семейства трябва да са на разстояние не по-голямо от 500-700 м., а в овощните градини 200-300 м., тъй като при ниски температури през пролетта пчелите работят най-интензивно на това разстояние. Когато площите са по-големи или с форма на правоъгълник, с дължина повече от 1 км., най-подходяща е схемата за насрещно опрашване. Разстоянието между групите от кошери не трябва да надвишава 1-1,4 км., а в овощни градини 0,4-0,5 км. По добре е кошерите да са разположени не по краищата на масива, а 400-500 м. навътре.
    • Време за настаняване на пчелните семейства. Пчелните семейства трябва да се настанят в масивите за опрашване в началото на цъфтежа на културите. Не трябва да се държат на една и съща площ повече от 3-4 дни (при овощните). След като изминат посочените дни семействата се местят на нови достатъчно отдалечени едно от друго места. На новото място пчелите работят по-интензивно. Това позволява да се съкрати двойно размера на пчелина за опрашване. Много важно е да няма друга цъфтяща, конкурентна растителност, която да привлича пчелите.
    • Броят на пчелните семейства използвани за опрашване зависи, както от биологичните особености на растенията и заетите от тях площи, така и от силата и състоянието на пчелните семейства. За да се получи най-добро оплождане и максимално количество завръзи е необходимо пчелите да посетят всеки цвят няколко пъти (при слънчогледа 6-8 пъти, ябълка 4-10, краставица, тиква 20-30 пъти). При организиране на опрашване на отделните култури се изхожда от нормите за броя на пчелните семейства.
    • Дресировка на пчелите се прилага за по-добро опрашване на някои култури, които не отделят много нектар или пчелите ги отбягват поради труднодостъпни нектарници, специфично устройство на цвета и др.

    Начини на дресировка
    :

    • Подхранване с ароматизиран с цветовете на растението захарен сироп.
    • Поставяне на хранителни примамки, ароматизирана със силномиришещи вещества (анасоново, менотово масло) в площите с цъфтящата култура, в хранилки или чрез напръскване на самите растения.
    • Привличащи посеви – в площта с неатрактивната култура се засаждат силни медоноси (например червена и хибридна детелина).

     

    Източник: abiconic.dir.bg



    Коментари

    Recommended Comments

    Все още няма коментари.


×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване