Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

  • Дръжкова целина/ Селери (apium graveolens)


    Svilena Racheva

    Дръжкова целина/ Селъри (Аpium graveolens)

     

    Селърито вирее добре с праз, домати, карфиол и зеле. С храстовидния боб взаимно се подпомагат. Добре е селърито да се отглежда в кръг, така че свободно преплетените му корени да са желан дом за земните червеи и почвените микроби. И селърито и празът растат добре, ако около тях почвата е рохка..

     

    Целината и селърито произвеждат хормон ,който е много подобен на инсулина, което ги прави отлична подправка за диабетици или за всеки, който е на безсолна диета.

     

    Селърито няма вредители и вирее добре с всички градински зеленчуци. Растенията замръзват през зимата,но корените остават невредими и с настъпването на пролетта израстват нови листа. Листата могат да се сушат или замразяват за зимна употреба.

     

    photo: Druidgarden



    Коментари

    Recommended Comments

    Някой ще подскаже ли до каква температура издържат листата на целината (т.е. кога най късно трябва да ги обера и да ги направя нещо...какво?). И някой има ли опит дали корените наистина преживяват зимата щото ако не се бъркам преди 10+ години когато садих целина ги оставих зимата и замръзнаха....

    Споделете коментара


    Адрес на коментара
    Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване