Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Кайсията цъфна
 

Информация за снимката

Заснето с samsung SM-A315G

  • 4.6 mm
  • 1/100
  • f f/2.0
  • ISO 50
Пълна информация за снимката

Recommended Comments

Плод, два храста, плод и детелина да фиксира? На такава схема ли са?

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Като цяло - да. Симулирам горска етажна растителност и увеличвам "ръба" (както знаеш, the edge е най-ценното място от гледна точка на пермакултурен дизайн). Около дърветата има луковични за ранно и оман за късно зелено (отделно фураж и мулч), тук-там и билки многогодишни, алиуми, ароматни и други - ниска растителност, а по земята - почвопокривно медоносно и добър фураж. Търси се синергията от гъстото разнородно насаждение и до момента поне съм доволен от резултатите.

Ляво редичката е южна. В ляво от нея ще има вътрешна оградка. Та тази лява редица сенчи пътеката в средата, а това ми ценно, защото на снимката е бъдещото ротационно пасище за кокошки, които уважават сянка, а растителността харесва влага. А ние не поливаме, както знаеш :) Затова и отдолу минава единия попивен дренаж на 80-100 см, да пои корените дълбоко.

По оградата в дясно пък са аспержите, които не искат слънце лятото, а и когато излизат още няма листа по дърветата и реално си има слънце. Пак по нея ограда са високи черници и акации, които правят чадър и в студени дни се вижда ясно как по тревата по-близо до оградата няма хич или поне не толкова слана. Което вероятно обяснява как лани при цъфтеж + сняг и -2 до -5 прасковата на нея ограда имаше хубав плод.

    • Харесвам 3

Споделете коментара


Адрес на коментара
Славянски

Отговорено

Да се похваля и аз:

Photo0860.thumb.jpg.7c1ff91fd2114133f01c60b8d0fa46f2.jpg

Кайсийката ми с исторически първи цвят. Днес се отвори... може би е малко след прасковите, които вече имат много отворени цветове. Твоята е по-ранна. Ориндж ред е сортът. Мястото е на север и запад от две големи круши. Сенчесто място е.

Ако джанките ти цъфтят от ден-два, имаме две седмици разлика. Тук първите почнаха на 11-ти/12-ти. Та кайсията цъфти с повече от две седмици по-рано. Но моята е с три цвята, та не е чак такъв критерий. Имам още една същия сорт на друго място и трябва да я видя.

При баща ми кайсиите бяха напъпили да цъфтят на 4-ти март. Вече са преминали.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване