Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

IMG_20231112_090624.jpg
 
В албум:

ШарениЯ

  • 57 снимки
  • 0 коментара
  • 202 image comments

Информация за снимката

Заснето с HUAWEI STK-LX1

  • 4 mm
  • 6485000/1000000000
  • f f/1.8
  • ISO 50
Пълна информация за снимката

Recommended Comments

Малко дръвче - много плод. Много са родовити райските ябълки! Особено пък за 800 метра надморска височина.

Споделете коментара


Адрес на коментара
преди 3 часа, Славянски написа:

Особено пък за 800 метра надморска височина.

808! :tounge_wink: До минус колко издържат плодовете? Те всъщност дори да замръзнат май не е проблем? Има ли смисъл да стоят още на дървото?

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Бай Райчо от Карлово като съм говорил с него преди години казваше, че почва да ги бере преди да почнат минусовите нощни температури. Обикновено по това време на годината. Но не мога да говоря от опит. Те трябва и на дървото да си омекнат, но може и ще ги погнат и птиците в един момент. Ако са придобили цвят (узрели) и вече няма и листа, според мен може да се прибира реколтата. Аз имам малко на Росиянка и засега ги чакам. То не е кой-знае каква реколта, че да има риск да я съсипя с неприбиране.

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Явно е завет и е благоприятно изложението. Кой сорт е това?

Споделете коментара


Адрес на коментара

Поздрав и възхищение за добрият резултат!

Мечта ми е, но дали при мен ще се случи, не зная?!

Трудно и бавно вървят при мен ябълките и след втората зима рестарт., въпреки упоритите ми за зимовки.

Взех втора фиданка Джиро и днес я засадих, предните три дръвчета ги садих пролетно време, но не се увенчаха с успех. Само като че ли шоколадовата се държи  малко по-акуратно при мен в сравнение с Рохо и Джиро.

Моля те сподели в кой сезон е засадена тази твоя прелест!

Споделете коментара


Адрес на коментара

@alys За съжаление хич не е на завет....от северната страна на къщата, на доста открито...просто зимата и правя палатка от 3-4 ката агрил и стискам палци за мека зима. Сорта не го знам....от женския пазар по спомени я взех преди поне 10-12 години за "студоустойчива"

@ivanina. Както казах преди повече от 10 години я садих. Не помня пролет ли есен ли...но май беше пролет. Първата зима оживя и си викам СУПЕР! Следващата измръзна до земята. Следващата пак. И пак... Завих я с агрил...преживя зимата. Следващата пак агрил...оживя. Реших че е достатъчно голяма и си спестих агрила и съответно пак до земята замръзна. От тогава все я завивам. Но за да я завия хубаво трябва да орежа клоните яко...а както се оказа (и Славянски писа) това съсипва реколатата. Тази година пак мисля да я завия, но в един момент ще трябва да спра...... Просто не е за моя климат. Те и смокините не са, но поне смокини тук таме из района има, докато райска ябълка не съм виждал.

    • Харесвам 2
    • Мерси 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Благодаря ти много Panic, явно нищо не е толкова лесно, както изглежда отстрани. 

През много битки си преминал/а, докато стигнеш до тези чудесни плодове. Дано занапред нещата тръгнат по- гладко, без толкова грижи и усилия.

Влязох в профила на Антон Павлов, човекът със  студоустойчивите украински сортове за които Славянски  спомена в темата и очаквам списък със сортовете на лични. Време е да се преориентирам към студоустойчиви сортове, за района в който е градината ми. :smile:

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Мъча една Росиянка. Съмнявам се да я бъде, защото само коренът е жив. И що така не ще да расте? Изкарва едно мижаво клонче на ниво почва и дотам. Нагоре отдавна измръзна, въпреки старанието ми това да не се случи. 

Споделете коментара


Адрес на коментара
преди 4 часа, ivanina. написа:

Трудно и бавно вървят при мен ябълките и след втората зима рестарт., въпреки упоритите ми за зимовки.

Ами можеш да пробваш с Росиянка. При мен от четири дръвчета - две тук и две при комшия - три вървят, две имаха плод тая година, третото е местено и беше необгрижвано и е по-малко. Единствено едната загина след втората зима, но всъщност покара подложката от корена, после я облагородих наново с Костата и вече расте две години. Докато Джиро при една късна слана през април загина изцяло. Росиянка си има устойчивост поне на хартия, особено тръгне ли добре първата година. При мен никакви клонки и пъпки не са мръзнали. И мястото е незащитено и доста ветровито. Костатите имат измръзвания през годините. Един друг комшия също взе Росиянки и последно като съм ги виждал преди година-две вървяха по-силно от моите. А той е на хълм и е доста ветровито.

@alys не е нормално да расте толкова малко. Дори измръзнали до земята правят едно 40-50 см прираст поне. Да не е в бурени или нещо къртица да е ровила в корените ѝ?

И все пак повечето фиданки дават по-голям шанс някоя да тръгне добре. Аз в началото взех пет, от които две вървят добре, две измръзнаха и се възстановяват бързо (едната остана кавказка и е 2,20 м за две години тръгнала от корена). Друга се мъчи и тая година я окопах и торих, че плевели я задушаваха. Зимата ще я увия. Хиакуме. Тя вървеше слабо, но и я местих след първата година в земята. Не е и много поливана, че ми е далече.

Споделете коментара


Адрес на коментара

@Panik определено е впечатляващо колко време не си изгубил вяра. И ето плодът е налице.

Говорих с един мъж от Севлиево, който има дръвчета. Там пада и до -30 понякога. При под -20 японските сортове мръзнат до земята. Но бързо се възстановяват. Казва, че ако една зима не падне под -20, на втората година дава плод. Бързо се възстановяват. А Росиянка не мръзне и в Севлиево даже.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Хм, не е в бурени. Тази година следих да не я преполеем. 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване