Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Подаръци ще има...
 

Подаръци ще има...

...за всички от сърце! Славянски изтараши Червен бряг и изпрати матрял за целия форум!

  • Харесвам 3

Информация за снимката

Заснето с samsung SM-A315G

  • 4.6 mm
  • 39997000/1000000000
  • f f/2.0
  • ISO 250
Пълна информация за снимката

Recommended Comments

Достоен съперник на Ашламинатора.:wink:

Споделете коментара


Адрес на коментара
Славянски

Отговорено

Ябълковите сортове са различни от предните години. Ако имате или вземете подложки кавказка, някой може да се пробва и с райска ябълка. Има достатъчно калеми.

Иначе част от нещата са от Балкана. А и тепърва имам да режа ябълките и крушите. Също бадемите, понеже са патентовани сортове, на тоя етап се въздържах да пращам калеми. А материал имаше. Ще се набляга на джанки и кайсии.

А семената видя ли ги? 

Споделете коментара


Адрес на коментара
Славянски

Отговорено (Редактирано)

Само да добавя: от ябълките има калеми от Камчийска синапка, Айвания, Пилот, Фрийдъм, #15 и една жълта петровка, която зреела от юли до септември.

От крушите по спомен има от една ранна дребна старт сорт, която "угнива", жълто-червена. Първото десетдневие на юли зрее на Балкана. Има също Ранна на Моретини, Кармен, Виктория зимна и Хосуи, както и Абат Фетел и една масловка, която зрее август (вероятно Вилямова).

Райските са Костата и Росиянка. Лозата е Молдова/Молдовка. Черно грозде сравнително едро, устойчиво на болести. Смокинята е предполагам някоя от формите на М-10. В Червен бряг почва да зрее основната реколта началото на август.

Има също ограничена бройка от четири сорта кайсии, праскова, и малко резници от йоща (хибрид между касис и Цариградско грозде, който е без бодли). А, има и клонки от женска кавказка райска ябълка.

Редактирано от Славянски
    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара
На 5.01.2024 г. at 0:53, Славянски написа:

Също бадемите, понеже са патентовани сортове, на тоя етап се въздържах да пращам калеми. 

Съжалявам, но някак си ми е трудно да се въздържа. 35 години ни гласят къде с вазелин, по-често без, и ти си се загрижил за патента на испанците? 

    • Мерси 1

Споделете коментара


Адрес на коментара
Славянски

Отговорено (Редактирано)

Не ги знам какво печелят испанците от един продаден бадем по патента им, но и не искам да обезценявам труда им. Не че правя печалба от това. Ако можех да им платя да размножа примерно пет бадема - бих. Но не виждам как да стане.

Примерно, Нийл Питърсън е казал за неговите патентовани сортове асимина трилоба, че ако човек иска да си ги захване, да му изпрати по долар на дръвче - това е достатъчно. Хайде, с инфлацията от последните години - два долара да са. Това е изпълнимо. 

Въпросът е, че ако ние не зачитаме чуждите права, може ли да искаме някой да зачита нашите? Или е по-лесно да им правим сечено?

Редактирано от Славянски

Споделете коментара


Адрес на коментара

Не искам да влизам в дебати, няма да е в полза на никой. Имам съседи които преживяват с по 400-500 лв, за които няма държава и права.  Как да е, питали древен философ какво е демокрацията и той казал, че може и да не е съгласен какво казваш,  но ще се бори за правото да го кажеш.

Споделете коментара


Адрес на коментара
Славянски

Отговорено

Добре, ако всички масово споделят безплатно въпросните сортове, на тези в института къде ще им излезе сметката да продължат да работят? Това са години труд по селекция. 

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Принципно патентованите сортове се патентоват НЕ за да не си вземеш калем, а за да пресекат ПРОДАЖБИТЕ на други разсадници. Разсадниците у нас реално нямат развойна дейност, те купуват или лиценз за размножаване, или готово ашладисани растения, които препродават. Никой никога никъде няма да те емне, че си взел калем от твое дърво и си ашладисал друго. Почнеш ли да продаваш обаче, собствениците си имат scraper/crawler машини, които обхождат нета и като засекат някой да продава, тогава се подпочва правна дейност.

Дори "всички масово" да почнат да ашладисват, това всички масово в контекста на България са 100 човека по 10 дървета за целия живот. Докато един единствен разсадник може да продаде хиляди и хиляди за всеки сезон и там си струва да се пипа правно, защото имаш печалби, ревизии, данъчни и прочее лостове.

Иначе кой сорт къде е селектиран е друг въпрос, много не са от никакви държавни институти, а от големи агро фирми, чиито бизнес е точно това, патентоване на сортове. Гледал си филма https://www.imdb.com/title/tt8976696/ и документалните около него, виждаш в каква посока отиват нещата, всичко да е защитено от някой друг. Изцяло съм съпричастен на мултимилиардните фирми и тяхната клета съдба, но гаранция тази фирма няма да обеднее от мен на минимална заплата с 3 деца, а ще обеднее от някой с разсадник с 10000 продажби на сезон ;)

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване