Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Марулирай трудно 2
 

Марулирай трудно 2

Напъпли водораслото нйедно за 3-4 дни!

  • Харесвам 3

Информация за снимката

Заснето с samsung SM-A315G

  • 4.6 mm
  • 1/123
  • f f/2.0
  • ISO 25
Пълна информация за снимката

Recommended Comments

В парник ли ги държа ,че толкова бързо?

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

До пробиването на почвата (3 дни) в коридора на около 15-18 градуса, след това в "парника", но реално там колко е вътре, толкова е вън във всеки не-слънчев час на денонощието, демек по 20 часа :D

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Тия марули ги ударих яко със стрес тест. Викам си, така и така е прекалено рано, дай да видим какво ще стане на -8 в парника под агрил.

Е ми 80% измряха, останаха само тия в средните клетки на таблата, един вид целия периметър измря.

Тия, които останаха, ако доживеят до семе, ще са определено най-студоустойчивите от всички!

@alys Твоите марулени разсади кога ги почваш и как?

#landrace

@embedeo

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара
alys

Отговорено (Редактирано)

Боби, явно от решаващо значение е това, че ползвам ПК оранжерия. Опитах различни варианти и срокове на сеитба. При много студено време издържат без да растат видимо. Сея в табла с торф. Семенцата чакат малко по-топло време и поникват. Тази година засях на 15 ноември, за да тествам дали е възможно да се сее в най-студеното време. Таблата я закопавам в почвата на оранжерията да се изравнят нивата. Засях салати и репички в края на декември (?) около таблата, като леко поръсих с торф за подравняване. Вътре в таблата са салати Отис и Стамир, хибриди, а извът таблата е Дъбов лист. Репичките са Селесте, хибрид. Репичките на листа изпревариха Дъбовия лист. Ще видим нататък. Отис най-много ми хареса как се развиват. Заради набезите на плужеците сях още два или три пъти и гледам, че има поникнали салати в таблата. Значи все пак поникнат, но не бързат. Онзи ден, когато беше като пролет, разсадих порасналите 7 салати около разсадната табла. Бяха направили хубави коренчета в торфа. Гледах да не ги бутам, а просто преместих с все торфа в дупки в почвата, полях за уплътняване. Вечер завивам почти директно цялата площ на парничето с 4 ката агривело. Затварям парника и би било добре да го завия отгоре с още агривело. Вътре в парничето на ниво почва минималната температура е била -2,6° от началото на експеримента. Обикновено е ниска положителна температура. 

През 22-ра и 23-та съм сяла марули (Черна гюмюрджинска) в началото на февруари и в началото на март. Тогава, естествено, много по-бързо се развиват нещата. Пак ги почвам в табла и разсаждам, но може и директно. Завивала съм само с два ката агривело при прогноза за отрицателни температури. Те издържат на студ, но не ми пречи да ги завия. Колкото и да е лошо времето, температурата в оранжерията през деня е положителна през по-голямата част от времето. 

Опитвала съм да сея през есента, но нямаше голям материал за салата през зимата. Между другото, имам три вкоренени салати от Лидълските (продаваха с корен) Джентелина. Доста добре вървят. Вероятно ще потърся семена за догодина. Изглеждат студоустойчиви.

Около салатите има няколко купички на ниво почва с примамка за плужеците. Хващат се и някакви, приличащи на гъсеници, но не точно, вероятно някакви бръмбари, не знам. Примамката е вода, мая, захар и брашно, рядък разтвор.

Редактирано от alys
    • Мерси 1

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

То и нашата микро е пк, но вътре си е колкото вънка. -12 е минимум, термометъра е на земята.

Марулите разсадени на есен са живи дори и без април (че и 4 ката!!!), но покълналите бебета от началото на януари бяха поразени. Имаме дори марули под найлон един кат в градината, където е още надолу температурата, берем си, не е проблем.

Явно тактиката е точно есенни разсади и после края на февруари, които ще настигна и изпреварят есенните.

Това -2 как го постигаш, дали е заради ястъка?

Споделете коментара


Адрес на коментара
alys

Отговорено (Редактирано)

Не, още не съм правила ястък.

Ето малко снимки да видиш и сравниш температурите. Завивам вътре с агривело и затварям парничето. Ако го завия и него, ще е още по-добре. Парничето е високо около 40 см. Мислех да завивам само него, но има по-голям ефект да се завива вътре. Манголдът издържа без глезотии, но е в оранжерията. Засяла съм синап и фацелия.

https://photos.app.goo.gl/5hnaPxe8D7TM6SuV6

Редактирано от alys
    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара
alys

Отговорено (Редактирано)

Ако е само парничето в градината, забрави.

За тези, които не са в течение, има тема за ястъка и там съм снимала малкото парниче.

https://bezmotika.com/topic/1029-ястък-разсадна-леха-в-оранжерия/?tab=comments#comment-29756

Редактирано от alys

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Благодаря Алис, това обяснява нещата :) Нашите разсадени есенно марули са си ОК и без парник-в-парник-в-4-слоя-агрил, така че реално за мен изводите са следните.

Установен разсаден разсад на трайното му място преди края на октомври, за да има време да нарастне и да имаш за бране зимата, под найлон.

Почване някъде началото на март на нов разсад в парничето, от който берем после от май месец нататък.

Това си работи към момента без грижи (без ежедневно отвий и тн - специално тия в градината не съм ги виждал от преди коледата). Експеримента с новогодишния разсад марули ще го пишем успешен ако нещо успее да изкласи до пролетта :) Сега са вътре, като нощните са над -5, ще ги държа в парника и така.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Една есен опитах да засея салата Дъбов лист директно в градината. Ми поникнаха зорлем 2-3. През пролетта не ми харесаха, по-жилави бяха. Иначе от същите семена поникнаха още няколко. Дори бутилки им сложих уж за по-ранни. Ядохме, но като цяло не бях доволна. Засаждала съм разсад в края на ноември. Но е късно, то е ясно. А през септември или октомври още не съм разчистила за салати. Но съм пробвала да засея в края на август, ако не греша. После едвам накапах ММ да ядем есента салати. Сегашните проби ги правя, защото чух добри отзиви за двете нови салати и реших да пробвам доколко са студоустойчиви. Можех и да не завивам постоянно, а само в най-студеното време. Обаче ми беше интересно без ястък какви температури ще се поддържат. Леко си правех сметка да не правя ястък. Е, ще правя. С него нощните бяха около 10°. Реално всякакви експерименти съм правила. Лично аз съм най-доволна да засея през февруари или март. Хем ни се яде, мястото за салатките е ок, развиват се без много грижи. 

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Зимата и ние не ядем много зелена салата, има си други добри мезелъци :) Но веднъж-дваж на месец, особено като има гости, марули с рукола и полска салата (valerianella locusta) се възприема много добре! То и за повече не може да се набере де.

Сега върнах назад в снимките, за да направя сверка.

20231013_184916.jpg

Значи тези марули, които берем от есента насам и в момента, са били на това състояние в средата на октомври 2023. По това време, окт-ноем, сме сложили изостанал хилав дребен разсад в парничето - реално този разсад е бил последния изтърсак от същата партида, от които са излезли тия на снимката, но едните са били най-големите и силни и първо разсадени, а в парничето са влезли най-слабите след 2 месеца.

---

Има и друга схема. Помагаме на бабата комшийка с марулите, Гери й разсажда обикновено 300 корена. Нейният разсад се гледа в стъклена оранжерия, в която има домати. Като махнат домата и прекопат през есента, ръси семена яко. Покълват есенно време като гъст килим и презимуват без нищо и без грижи, освен вода ако стане много жега и сухо. Снимката долу е средата на февруари - този разсад при ваденето и оформянето дава щайги с листа за салата.

20220213_131435.jpg

Да, обаче! Есента на 2023 не изникна ни едно коренче от тия семена, които беше купила. А не иска от нашите :D Сега ние берем, а тя идва да пита ще имаме ли разсад за февруари готов да й дадем :D

    • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване