Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Нова овощна градина
 

Нова овощна градина

Ако няма локална взаимопомощ и съ-развитие, всички сме изгубени.

  • Харесвам 4

Информация за снимката

Заснето с samsung SM-A315G

  • 4.6 mm
  • f f/2.0
Пълна информация за снимката

Recommended Comments

Славянски

Отговорено

Брей, тия къртичини! За колко време ги изкопаха? Преди да насипете какво имаше на мястото и без насипване нямаше ли да стане?

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Историята е по-дълга, но ще я резюмирам тук.

В дясно се вижда път - той е в легло 50 см после чакълирано с 2 фракции, чака финосване. Това легло извади към 250 кубика пръст, която е topsoil и трябва или да се ползва, или да се плати за извозване и депониране. Спасихме я като оправихме нивото на този имот - беше с метър наклон ляво-дясно и над 150 см горе-долу, а нямам желание да ми бяга водата към пътя или бързо надолу, а имаше и други проблеми за оправяне. Обаче нивото го подкараха с малък градус, не стигна пръстта. Тя дойде безплатно от друг нов път наблизо, където хората нямат нужда от нея (пермакултурата учи: Produce no waste. The problem is the solution. Make the most out of energy.) Обаче разстилането не можа да стане преди зимните месеци и проектът беше на прага да пропадне и да се изгуби цяла година. До тук не е платено нищо за пръст и са спестени 1500+ за извозване.

Собственикът искаше да не става така, затова както беше стегнала смолницата големите машини я разстелиха и загладиха, а иначе буците бяха с размер агне и не се дигаха от сам човек. Получи един слой от около 30-40 см (надолу беше добре - в смисъл това беше дълбочината на утъпкване) така олизана смолница, че можеше да се кара кънки с остър ръб по него и като вална стана кална баня. Отделно нивото пак не беше добро и всичко беше на коловози и буци, тъй като неизпръхнала смолница няма как да се заравнява добре. Затова поръчахме 3 камиона лъкА, която е силно песъклива наносна почва и това беше използвано за полагане на тънък слой на повърхността (5-15 см), колкото да се нивелира имота така, че ляво и дясно да са на една кота, а в средата да е една идея по-ниско, един вид супер полегат улей. Освен това ти дава равна не-кална повърхност за работа, в която не затъваш, не цапа и не ти се лепи на обувки, количка и тн (пермакултурата учи: Apply self-regulation and accept feedback).

Беше предвидено да остане и 2-3 кубика от лъката (видима в ляво от центъра), която да ползваме за посаждането. Викнахме и 3 кубика чкч. Маркирахме точките за посаждане. Отстоянията са около 3.5 в гъстите редове и около 4.5 в редките, 4 между редовете. Идеята е дългосрочно редовете да се уплътнят в стил The Permaculture orchard, за да стане интегрирана овощна градина, тип food forest. Редовете са 18 м широки, като в най-далечния има 8 ирги и една ябълка, помежду са микс от всякакви, а в най-близкия са само черница, 2 кестена от Любо чакаме и орех. Има и един полу-празен, който ще е разсадник за семенаци от плодни дървета. Викнахме мини багер, който да отвори дупките около 70 х 50 х 50 - ест всяка копка плоькваше като монолитна буца и багерът ги разби с кофата и после разроши и дъната, да не е саксия. До всяка дупка докарахме 50 л чувал чкч и количка лъка, които омешахме. На дъното на дупката върнахме по-ситните буци и раздробен микс от багера. Напълнихме с лекия микс и посадихме в него с добро утъпкване. Лекия микс уплътнява между буците долу да няма кухини. Фирата от едри буци направихме на полумесец по наклона под фиданката, за да пазят от снегонавяване и силния вятър в тази посока, а и ако имаме пороен дъжд ще хванат водата като корито и ще я попият в леката фракция.

Всяка дупка поляхме с 20 литра вода от туби. Водата веднага дръпна надолу, защото в този слой дренажът е добър, но надолу е глината на буци, които ще бъдат смесени с микса от почвения живот и така ще имаме добра влагоемкост в дълбочина 30-50 и вече много надолу, без отгоре да е тежко за установяване на младите фиданки. През май месец ще минем и където е слегнало много, ще ползваме изпръхналите вече едри буци, за да подпълним и така ще имаме микс смолница и лек микс отгоре. След това ще затревим с детелина, като умишлено бъркахме лъка и чкч по терена - това остави доста чкч отгоре и ще служи и на семената без да се налага да го разнасяме специално (пермакултурата учи: Maximum effect for minimum effort).

    • Харесвам 4
    • Мерси 2

Споделете коментара


Адрес на коментара
Jimmy Stoikov

Отговорено (Редактирано)

Хубав проект, за сондиране не спомена, как ще се подържат първата година, с поливките?

 

Редактирано от Jimmy Stoikov

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Водата ще е от водопровод, на капково с таймер, което в момента проектирам и през юни ще е монтирано. Очаква се до тогава да е вързана тръбата в десния край към централния водопровод. За сондаж в момента няма възможност (то и ток няма).

Ето грубата предварителна скица за градината. Сортове и финална подредба ще бъде въведена в идните седмици. В бъдеще ще се добавят там и всички други посадени растения.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване