Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

"Лебедовата песен" на една стара круша
 

"Лебедовата песен" на една стара круша

Славянски

Една от старите попски круши падна жертва на дъждовното време миналата година, вероятно и заради засенчване от други големи дървета. Тя самата е била висока, но от енергото я бяха прерязали централно на 2,5 м преди 11-12 години. Повечето ѝ клони са изсъхнали, 15 см прираст на върха за миналата година. Пусна едни малки цветове, като за последно, без да има развити листни пъпки. Да е хубава!

Жалко. Доста години се грижих за нея и растеше хубаво, не е съхнала така. Очевидно не ѝ трябваше много. Другите круши са добре. Но тази е засенчена от орех и голяма череша от изток и от високи ясени и дива круша от югозапад и донякъде от друга круша от юг.

* * *

Лебедовата песен (на старогръцки: κύκνειον ᾆσμα; на латински: carmen cygni) е метафорична фраза за последен жест, усилие или изпълнение, направено непосредствено преди смъртта или пенсионирането. Фразата се отнася до древно вярване, че лебедите пеят красива песен точно преди смъртта си, тъй като през по-голямата част от живота си са били мълчаливи (или алтернативно не толкова музикални). Вярването, чието основание дълго време е било обект на спорове, се е превърнало в пословично в Древна Гърция през III в. пр. н. е. и е повтаряно многократно в по-късната западна поезия и изкуство.

Във "Федон" на Платон героят на Сократ казва, че макар лебедите да пеят в началото на живота си, те не пеят така красиво, както преди да умрат. Той добавя, че съществува общоприетото мнение, че песента на лебедите е тъжна, но Сократ предпочита да мисли, че те пеят от радост, тъй като "предчувстват благословиите на онзи свят".


  • Харесвам 1
В албум:

Овошки

  • 15 снимки
  • 0 коментара
  • 38 image comments

Информация за снимката

Заснето с Xiaomi Redmi Note 5

  • 3.9 mm
  • 1/801
  • f f/1.9
  • ISO 100
Пълна информация за снимката

Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване