Лабрадор и Аурига

Всички прерязани и боднати домати (Лабрадор и Аурига) са се хванали и се развиват много добре - на практика биха могли да се пресадят в градината вече, но все още е много студено - т.е. тая операция трябва да се прави един месец по-късно...

 


2 души харесват това

В албум:

  • 29 снимки
  • 41 коментара

16 Коментара

Явно ще проследим развитието от-до на тези домати. Нядявам се де! :>

1 човек хареса това

Споделете коментара


Адрес на коментара

Ру, знаех си, че трябва да се запиша на курсове при тебе за отглеждане на домати! :)

Споделете коментара


Адрес на коментара

Имаш ли 1-2 корена аурига в повече? Ще пълня парника след 10 дни като отивам натам, а намерих само някакви хибридни разсади в ОLX, че моите семена тепърва покълват. Знам, че съм нахален :-D

Споделете коментара


Адрес на коментара

ами не знам дали си разбрал, но моите Аурига (както и Лабрадор) са в резултат на експеримент:  прерязани са стъбълцата на нивото на почвата и са боднати да се вкоренят.  нямам много... но понеже всички се вкорениха бих могъл да ти дам едно (макс - 2 ;))

 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Едно стига, много ще съм благодарен, може и един лабрадор, ако от него имаш повече :-D И измисли с какво да се отблагодаря за всичките неща, дето ще ми дадеш :)

П.С. При този експеримент оригиналните стъбълца загиват ли или от тях израства ново растение? Ако загиват, какъв е смисълът на цялата операция?

Споделете коментара


Адрес на коментара

Няма проблем - не го мисли! :-)

Иначе аз съм начинаещ градинар - до момента съм се занимавал само с домати (и то като хоби) и цветя, от миналата година започвам да се интересувам от пермакултура и да се опитвам да отглеждам други неща. Есента посадих разни плододаващи храсти и фиданки (още не знам дали нещо е оживяло). Тази година за пръв път имам намерение да отглеждам и повечко зеленчуци (накупил съм семена от каквото съм се сетил ;)). Това което би ми било интересно са всякакви плододаващи и зеленчукодаващи ;-) многогодишни, та ако нещо такова по-екзотично ти попадне... Но наистина не се чувствай задължен по никакъв начин!

Споделете коментара


Адрес на коментара

при този конкретно експеримент - загиват оригиналните. Иначе съм правил експеримент, при който се прерязва над котиледоните и тогава се получават две растения. За експеримента можеш да видиш в темата за доматите - там има клипчета. Смисълът, бил, че новото растение по-рано започвало да плододава и раждало повече плод. 

 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Последното не го вярвам, но тъкмо ще проверим колко рано ще плододаде като го сложа след 10 дни в парника. Ти ако си ги сял за навън за Софийско - малко ще прерастнат, хм, освен към 10 април да рискуваш захлупени с отрязана туба от минерална вода отгоре и да се надяваш, че месецът ще е топъл.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Ами идеята на експеримента е да проверим дали е вярно. Ето тук са показали и сравнили резултатите (това клипче е само с крайния резултат - има други, в които се проследява целия експеримент)  - вижда се, че рязаните са с доста повече плод, но без сериозна статистика, а и "око да види, ръка да пипне" няма да приемаме всичко за чиста монета... 

 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Ба, на руснаци и китайци не вярвам изначало. Не виждам ботаническа причина това да влияе на плододаването и скоростта на зреене, освен, че растението се забавя с около 4 седмици, докато възстанови кореновата си система...има смисъл да се реже, ако ще го присаждаш на устойчива основа. Това по се прави.
Инак на мен многогодишните са ми на село, а тази година тук съм сял само басела и ревен, и то по 3 кофички от стари семена, ако никнат въобще, но от село мога да ти донеса само след месец пръчки касис (черен, червен и бял), мога да ти отрежа шоколадова лоза (Akebia quinata), египетски лук и каквито семена намеря (мисля, че имам кардон - див артишок и ще някакви неща, които не помня).

Споделете коментара


Адрес на коментара

Евгени и Алис ми дадоха есента резници от черен касис и ги набодох директно в земята - сега гледам, че пъпките са наедрели доста - дано да са се хванали, но червен и бял - нямам. Останалите неща, които си споменал, също са много интересни - за египетски лук специално търсих семена, но не намерих (да не би под друго име да ги продават?), абе каквото и да дадеш - все е добре дошло - иска ми се максимално разнообразие да се получи... и постепенно да изградя нещо като мини гора-градина в Княжево, Но не искам специално да се притесняваш и стараеш, ако се сетиш да донесеш нещо - чудесно, ако не - здраве да е ...  и без това се затрупах със семена, които идея си нямам кога, как и къде ще сея... ;)

Споделете коментара


Адрес на коментара

Ру, искаш ли Лонг Кийпър (семена)? Аз сигурно ще го пропусна. Мога да изпратя в писмо. Хубаво е да се насее по-късно, за да се берат зелени доматите.

Дано ти се хванат касисите. И като стигнат до плододаване, обърни внимание дали зреят по едно и също време с касиса от Евгени. Моят узрява преди края на юни. Чудя се дали трябва да търся втори сорт касис, с цел опрашване или щом раждат храстите, значи всичко е наред.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Алис, благодаря, но за сега не искам повече домати ... Вече си определих кои сортове ще гледам тая година с много зор успях да ги редуцирам до 24 (включително и 3 нови от теб (ти си ги номерирала 14, 40 и 42)). За траен сорт имам Златно Съкровище - още са си ОК 4те доматчета, които ми останаха от миналата година - мисля края на март да ги изядем).

Споделете коментара


Адрес на коментара

Ок. И моят 1 Лонг Кийпър е жив и вече го смятам за извънземно ;).

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.