Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

dalaver

Дупка в нищото

Recommended Posts

dalaver

Здравейте, засега съм на 36 и от Варна :) 

Реших да пусна такова заглавие, защото съм повече от дупка в занаята. Дори нямам земя дето да експериментирам и да пробвам да правя нещо на нея. В тоя смисъл вероятно няма да направя абсолютно нищо като професорите и професорките наоколо. И все пак темата за устойчиво развитие, градинарство и животни ми е интересна някак си, защото ми се вижда смислено. Не знам дали имаше смисъл да се регистрирам и особено пък и тема да пусна, но все пак го направих. Не обичам нещо да ми е забранено, а пък нещо не ми дават да пиша в седянката на главната страница и реших, че сигурно трябва да пусна тема или да напиша нещо. Можеше да пробвам да напиша първо нещо в темата на някой друг, обаче още не съм се ориентирал и за да не наспамя нечия тема реших да си пусна моя и така. Ако се вдъхновя от тоя форум по някакъв начин да направя нещо реално би било супер. Но така или иначе дори да съзряват някакви идеи в сянка за след 10-15-20 години пак е нещо. Те нещата се трупат, така че ще видим какво ще стане с черната дупка към която принадлежа в момента и дали има запълване или няма... и успех на всички градинари наоколо :) 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo

Здравей и добре дошъл в bezmotika, @dalaver , :)

Тук си на правилното място и не се притеснявай, че няма да направиш "като професорите и професорките наоколо". Всеки човек е, в голяма степен, уникален и може да има свои собствени и съответно напълно легитимни мечти. Това, че засега нямаш градина и земя, където да експериментираш, също не е проблем. Аз например, още като студент първа година исках да измисля някой практичен метод за ядрен синтез, при стайна температура и за малки количества суровина, без да имам лаборатория, материали или бюджет за целта. А да не споменавам, че в още по-ранна възраст и аз, както вероятно 5% от децата, в 4-ти клас, исках да направя перпеетуум мобиле (вечен двигател) с който да си светя крушка, от фар на велосипед, на тавана на къщата. Родителите ми, естествено, не ми разрешиха да си оборудвам кабинет-работилница на тавана, но все пак доста четох, мислих и пораснах :) . Съответно, след няколко години, след като научих защо моите опити за вечен двигател няма да успеят, моята нереализирана мечта ми се отблагодари с ценни житейски уроци, някои от които, на днешно време, под-една или друга форма, имам честта да споделям със сина ми, с племенниците ми и с приятели.

Казано по друг начин, една "дупка в нищото" може да се окаже полезен помощен инструмент за мислене, творчество и дори за практично решение на реален проблем. Дупка в нищото може да открие цяло едно измерение, като имагинерна единица, като корен квадратен от минус едно, който да "развърже ръцете" и въображението на търсещия знание човек! Дупка в нищото може да бъде началото на нов сорт растение, или нова градинарска практика; може да бъде основа за ново потребителско предпочитание и поведение, което, например, да доведе до пазарна доминация на безопасна и същевременно съвместима-с-бъдещето-на-Земята опаковка. Нищо не се знае предварително ... докато не се случи, или не бъде научено или направено, или докато не бъде споделено ;) .

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
dalaver

Между другото тук е момента да поясня, че всъщност сега не съм обвързан, така че ако има някоя съфорумка под 40г. с хубава градина край Варна ...изобщо да не се притеснява да ми пише на личен :wub: Ще ходя да дълбая по градинката с удоволствие.

Иначе то аз до 30г. сигурно бях много зле, не че сега съм много добре, но нещо изведнъж се активизирах и както преди не знаех какво искам точно и бездействах, така изведнъж пък ме удариха хормоните нещо и критическата и взех да искам всичко. Готварство, мебели, ремонти, градинарство и какво ли не ми е из главата напоследък при положение, че с друго се занимавам, но ще оставя да е мистерия засега :) 

В тоя смисъл интересното е дали ще успея да постигна нещо в тия области ...или понеже на много места се хвърлям и накрая ще падна с гол за**ик на земята. Второто засега е по-вероятно, че от време на време ми идва много информацията като тръгна да скачам в дълбокото и се уморявам и зарязвам за месеци понякога нещата. Обаче е интересно, че после като ми прискимне пак се връщам и продължавам. Т.е. не се отказвам съвсем, но нещо малко непостоянна работата. Примерно един човек с опит няма да се измори толкова като знае точно какво прави и мозъка му не се налага да обмисля всяко едно малко действие. Докато аз поне засега не се чувствам в свои води никъде и в един момент прекалявам с мисленето и изпушвам. Но надеждата умира последна....

Но иначе си прав ..дори нищо да не стане в крайна сметка, и аз отчитам всички тези неща като един нов опит, разширяване и саморазвитие в някаква степен. Така че рано или късно няма как да не се окаже полезно?! Може би..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Добре дошъл и от мен! От Варна са @Кукумир и неговото семейство с градина в с. Круша. Може пък и да имат нужда от помощ, наскоро купиха съседен имот, та работа не вярвам да няма :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
dalaver

Благодаря! Все още не съм преценил добре ситуацията честно казано, не знам конкретно в какъв точно вид помощ бих искал да се специализирам. По принцип ми се иска май някъде, където се гледат повече видове неща, а не само монокултурно ако има такава дума. Засега свиквам с форума, а сигурно и форумът свиква с мен. Зимата определено не бързам, че съм зиморничав като не съм свикнал с работа на открито. Освен това ....ако беше само на Кукумир да му досажда човек по-лесно, ама да тръгне да досажда на цялото му семейство ще видим... :)

По принцип имам някаква подобна идея завъдена в главата наистина да ходя по специализации във Варненско, но пък засега нямам конкретно поставени срокове. В смисъл искам първо да свикна с обстановката и после да мисля за нещо по-конкретно... така малко ми е прибързано някак си още утре да ходя при Кукумир ..ама виж догодина може хахах :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ако си мераклия да работиш сериозно някъде, говори със Снежи и Мишо от Тревясалата ферма, в с. Здравец. Има и други подобни начинания наблизо, ако се разтърсиш, ще намериш :) Митко до Солник прави пермакултурна градина, това също може да ти е интересно да го видиш.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
dalaver

Хех, така ако продължавате да ме насъсквате току-виж съм се амбицирал по-сериозно нещо :) Но все пак засега наистина и аз не знам за какво точно съм мераклия. 

Всъщност сега хвърлих едно око върху "Тревясалата ферма" и ми допада като цяло, другото засега не можах да го намеря. Обаче аз дори и да реша да пробвам няма да е така директно, тия хора за които говориш имат ли профили във форума да им пиша там да речем или не им остава време за такива неща? Ако ще го карам по-директно ще трябва да съм на 100% сигурен, че точно това искам към момента. Докато индиректно може отсега да пробвам да подпитвам да видя за какво горе-долу става дума.

Уффф, голяма зарибявка .....ама все пак по-добре да се ентусиазирам повече като съм сигурен, че няма на втория ден да ми мине мерака. А реалната работа върху градината може да ми разбие малко идеалистичните и романтични представи дето едва ли не градината сама се копа, мишките изваждат морковите от земята като са готови, доматите се навеждат и сами падат на земята като узреят и се плъзгат по някакъв улей в кофата и т.н.

  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
wire

Здравей, @dalaver, добре дошъл!

Като за начало можеш да вземеш няклко саксии за балкон и да си гледаш в тях подправки - мента, джоджен, босилек, дивесил, риган, магданоз, кориандър, мащерка и някой-друг сорт декоративни люти чушлета ;). Да не говорим колко цветя могат да се гледат на балкона. Желание да имаш, всичко се получава.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
dalaver

Сега .......трябва да поясня, че конкретно аз под градинарство разбирам нещо дето после мога да го ям. Така че цветята отпадат засега, достатъчно чичко-тревичковци са ми измирали, че и няколко кактуса ..оказа се, че и тях трябвало да поливам. Като знам, че ще го ям ...някак по-голям стимул ще имам май да го поливам и да го гледам. Може би някоя жена повече ще се зариби да гледа мушкато, на мен повече ми харесва идеята за босилек, магданоз, джоджен, копър ако става понеже гледам си го пропуснал/а. Ами ти ако трябва да садиш билки и подправки и да ги гледаш на терасата, в кой месец ще ги завъдиш примерно? Април може би? Или се различават нещата за различните билки и подправки?! За балкона принципно става да сложа 2-3 неща, само вкъщи да не е засега поне докато не съм си направил мебелите. 

Между другото тая работа с градинарството ме кара малко да се пришпоря да направя по-бързо мебелите ама колко бързо не знам и аз де. На мен проблема ми е, че не мога да взема решение какво точно искам да направя понеже виждам доста различни възможности. И уж отлагам за по-късно вземането на тия важни решения, но май по-добре да се хващам да правя нещо макар и не перфектното и да вървят нещата напред, че и на мен ми писна вече само да се препъвам в инструментите вкъщи уж, че всеки момент ще правя нещо ...а пък нищо реално не правя :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
wire

Всяко растение си има изисквания. Ако си харесаш някое, прочети във форума или нета, има достатъчно информация. Ако не ти се занимава със семена/резници, можеш на пролет, когато на пазарите бабите или магазините изкарат разсади. Купуваш, слагаш в по-голяма саксия и се грижиш за него. 

Да знаеш, че и цветята се ядат и слагат в салати ;) 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина
На 21.12.2022 г. at 14:06, dalaver написа:

Между другото тук е момента да поясня, че всъщност сега не съм обвързан, така че ако има някоя съфорумка под 40г. с хубава градина край Варна ...изобщо да не се притеснява да ми пише на личен :wub: Ще ходя да дълбая по градинката с удоволствие.

Иначе то аз до 30г. сигурно бях много зле, не че сега съм много добре, но нещо изведнъж се активизирах и както преди не знаех какво искам точно и бездействах, така изведнъж пък ме удариха хормоните нещо и критическата и взех да искам всичко. Готварство, мебели, ремонти, градинарство и какво ли не ми е из главата напоследък при положение, че с друго се занимавам, но ще оставя да е мистерия засега :) 

В тоя смисъл интересното е дали ще успея да постигна нещо в тия области ...или понеже на много места се хвърлям и накрая ще падна с гол за**ик на земята. Второто засега е по-вероятно, че от време на време ми идва много информацията като тръгна да скачам в дълбокото и се уморявам и зарязвам за месеци понякога нещата. Обаче е интересно, че после като ми прискимне пак се връщам и продължавам. Т.е. не се отказвам съвсем, но нещо малко непостоянна работата. Примерно един човек с опит няма да се измори толкова като знае точно какво прави и мозъка му не се налага да обмисля всяко едно малко действие. Докато аз поне засега не се чувствам в свои води никъде и в един момент прекалявам с мисленето и изпушвам. Но надеждата умира последна....

Но иначе си прав ..дори нищо да не стане в крайна сметка, и аз отчитам всички тези неща като един нов опит, разширяване и саморазвитие в някаква степен. Така че рано или късно няма как да не се окаже полезно?! Може би..

Човек да постигне нещо, първо почва ,като чирак..Учи се, за да избягва излишни грешки. Грешките правят всички, как е  без това, но  непрекъснати грешки убиват в човека желание да постига нещо. В нашето селце с брулени хълмове  няма млади булки с имоти.. :-)..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
dalaver
преди 1 час, алина написа:

Човек да постигне нещо, първо почва ,като чирак..Учи се, за да избягва излишни грешки. Грешките правят всички, как е  без това, но  непрекъснати грешки убиват в човека желание да постига нещо. В нашето селце с брулени хълмове  няма млади булки с имоти.. :-)..

Да, точно това сигурно е най-силното ми качество - като захвана нещо дето много не разбирам съм склонен да допусна абсолютно всички възможни грешки. Понеже поставям всичко под въпрос, някой ми каже примерно "така трябва", обаче аз продължавам да се питам "а не може ли иначе" и да си въртя някакви мои си теории из главата. И като видя, че не действат и почвам повече да слушам и да внимавам какво ми говорят. Но докато с готвенето и други неща това не е много дразнещо, то с градинарството си е дразнещо понеже може да минат седмици и месеци докато си разбереш грешките. И ти си чакал примерно да ти изникне кориандър или лавандула, а пък ти изникват вместо това бурени дето си гледаш :) Добре, че от друга страна е забавно донякъде... обаче ако трябва и път да бия донякъде, а не си гледам само на терасата нещата, то пък ако и път бия и нищо не ми се получава тогава със сигурност много бих се изнервил поне аз. Затова по-добрия вариант за мащабно градинарство е да се чиракува сякаш. Иначе с билки, подправки и картофи може да се експериментира и на терасата. И все пак предпочитам да ми се получава отколкото да не ми се получава :) 

Хехе, аз кога пуснах темата .....ти кога успя да провериш вече за булки дали има? :) Оглеждай се по пътя от Варна до селото и обратно - може от някое друго село да изскочи нещо и й кажи да се регистрира тук и да ми пише на лично във форума :) :) :) И не бързай прекалено, че може да иска сега зимата да ходя да копая, а пък на мен сега ми е студено ....към пролетта по-може.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
dalaver

Vertical farms could take over the world | Hard Reset by Freethink добре, че си имам тема, че и аз не знам за къде е подходящо това :) случайно попаднах на това видео докато разлиствах насам-натам из нета... :) Мислите ли, че е нормално да се гледат зеленчуци по този начин? На мен лично ми изглежда малко ненормално, макар че явно все пак се получават нещата?! 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Сади смело вертикално домати. Колци не ти трябват!

И по-сериозно: тези хайтек, научни решения ми идват малко в повече. Изкуствена работа. Човек почва да гради на изцяло друга основа. Вместо да идеш на село, си правиш небостъргач и гледаш марули в него. Не, мерси!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Далавер, нашето село толкова е мъничко, че всички знаят всичко. До нас има голямо село.За него нищо не знам. Аз харесвам нашето селце, върху хълмове, Веч имам 4 млади семейства, дошли са наскоро. Тях не познавам, живеят обособено.Работят във Варна, ходят всеки ден на работа. Явно няма време да  са запознаят хората от село. не ги осъждам, всеки живее, както му удобно и приятно.

 Вчера имаше лед в езерцето. Селото по-високо над морското  ниво, във Варна е по-топло.

Домати садим по традиционен начин. Търся безколови домати, ще оставя високите в оранжерията, там има къде да ги вързваш.

 През пролетта , ако искаш, ела на гости. При нас почти пермакултура, защото не обичам много химия. Калинките и други полезни бубулечки добре вършата работа. 

А булката , моето мнение , ще намериш сам, това е закона на вселената. :smile:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
dalaver
преди 12 часа, Славянски написа:

Сади смело вертикално домати. Колци не ти трябват!

И по-сериозно: тези хайтек, научни решения ми идват малко в повече. Изкуствена работа. Човек почва да гради на изцяло друга основа. Вместо да идеш на село, си правиш небостъргач и гледаш марули в него. Не, мерси!

Добре, че каза колци, че нямаше да се сетя как се казва това нещо. Иначе аз не си го представях да слагам колци. Представям си, че слагам някакви въжета долу от саксията до простора и доматите и краставиците приплъзват по въжетата нагоре. Обаче като се замисля може и да трябва да сложа колци понеже не знам къде ще закача въжетата за саксията. И между другото - имаш ли представа как се казват точно и какви въжета се използват, за да са стабилни и да не им стане нищо от промените във времето навън???

Иначе на мен също не ми допада толкова изкуствено да се гледа всичко. В крайна сметка предполагам, че слънцето дава много повече на растенията отколкото е известно. Съмнява ме каквито и технологии да ползват да могат да измерят абсолютно всичко съдържимо в зеленчуците там. Откъм макронутриенти сигурно го докарват, обаче те съдържат още хиляди съставки предполагам. Ама си признавам, че и аз си представих един небостъргач в центъра на Варна и да имам там един етаж да се занимавам с градинарство в града :) :) :) 

 

@алина - то и в града няма много време за запознаване според мен, всеки бърза за някъде и се претупват нещата. Да, за пролетта съм съгласен да дойда, тъкмо сигурно ще имам повече представа какво точно да гледам и да се интересувам тогава, а пък и както казах на студено не ми се ходи много-много :) А ти ми говориш тук за замръзнало езеро и ледено кралство, което не ме сгрява особено хахах :) На мен точно затова ми харесва идеята да правя някакви неща - не искам да има химия. Така че звучи супер това с пермакултурата и калинките. Между другото аз като ще идвам да видя хълмовете и твоето село ......може да реша да мина през голямото село и да се направя на изгубен да видя дали там няма някоя булка все пак :) Ама то май всички като се омъжат тогава отиват на село като гледам, но ще проверя все пак де...

 

А някой може ли да обясни и каже като за идиоти каква точно е разликата между пермакултура, биодинамично земеделие, устойчиво земеделие, органично земеделие и т.н. ??? Честно казано ми звучат еднакво и се чудя има ли смисъл и разлика в думите. На мен всички ми звучат като здравословно земеделие без химия, но защо толкова много думи се ползват иди че разбери..... ако има разлика все пак, явно ще трябва да се замисля с какъв вид земеделие точно ще искам да се занимавам :rolleyes:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

https://www.facebook.com/groups/187941634577967/user/100000382123756

<< 

Vyara Tódorsðottir

Сообщение:

Здравейте! Търсим съратници в засаждането на първата синтропична градина на Балканите в с. Дамяница, общ. Сандански:

„Ръководители“ – очакваме да имат опит в работата с растения, ще ръководят малък екип от доброволци. Осигуряваме настаняване, храна и заплащане. Прогнозна заетост 6-8 дни.

„Доброволци“ – ще работят в екип с ръководител. Осигуряваме само настаняване и храна. Прогнозна заетост 4-6 дни.

Стартът на дейностите е през 8-ма седмица, 20-26 февруари 2023 в Чифлик Ливади, с. Дамяница, общ. Сандански.

Проектът се ръководи от Марк Лайбер ученик и последовател на Ернст Готч. Всеки, които има интерес към алтернативно земеделие, опит с растениевъдство и садене на дървета или желанието да разбере какво е синтропично земеделие може да кандидатства за ръководител или доброволец. При интерес моля изпратете вашата автобиография до Вяра Маринова на адрес SyntropicGardenBulgaria@gmail.com

Краен срок за подаване на документи 15 януари

>>

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
dalaver

благодаря ти, Алина, опасна си ти къде ги намираш тези работи и възможности :) честно казано ме е страх да се пробвам такова отговорно и ангажиращо нещо на този етап ....още повече пък и февруари както се изменя климата нищо чудно големия студ да е февруари-март :) моята идея е малко по малко, лека полека ...в началото да се огледам, да свърша 2-3 неща в нечия градина, аз дори с работното облекло в градината не съм свикнал, а какво остава да ида там да се хвърля така в дълбокото ....принципно мога и да направя подобно нещо де, но стига да няма очаквания към мен ;) а там хората ще очакват да правя нещо все пак, което само ще ме гипсира ...и все пак ми е интересно да изгледам обявата, защото не знаех, че има такива.... по-натам може и да се пробвам, но не и на тоя етап точно дето съм под нулата като ниво градинарско :) :) :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване