Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

Юлиан

Здравейте,

Нов съм във форума.

Но чета ,че някои от Вас разбират от фотоволтаични системи за къща.Може ли някой да ми каже да ли този инвентор си заслужава

On grid inverter Growatt MIN5000TL- X(E) Rated power: 5kw, Max. recommended PV power: 7kw MPPT Voltage range: 80-550v Single phase 220v 5years  

Благодаря предварително

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo

Здравей, Юлияне, и добре дошъл в bezmotika!

Съдейки по начина по който задаваш въпроса си, имам кратък отговор за теб -- не купувай и не инсталирай нищо сам, без преди това да си се посъветвал със свой доверен приятел-електроинженер!

А ето и малко по-подробно мнение:

(1.) Правилния термин е "инвертор", а не "инвентор".  Инвертор е разговорно понятие, което е доста приемливо, макар че в чисто техническа перспектива, това понятие е малко непълно. Всъщност, една по-пълна дефиниция може да бъде, например, електронно устройство за управление на фотофолтаични панели, преобразуване на електричество, резервирано захранване и синхронизация със стандартна електрическа мрежа. Ясно е, че такава пълна дефиниция е практически неудобна за употреба. Инверторната функция е пребразуването на DC електричеството (напрежението) от фотоволтаични панели или батерия, в AC електричество (напрежение).

(2.) Такива устройства могат условно да се разделят и на следните два вида: on-grid и off-grid, като тук има и доста условности. Но, като за теб мога да кажа, че ако наистина търсиш on-grid устройство тоест, такова което ще може да работи заедно и едновременно със електричеството на електроцентралата, то задължително ти трябва съгласието на твоя електроенергиен оператор! Задължително! Това означава че хем устройството ти трябва да е одобрено от оператора, хем всичко което ти правиш трябва да е одобрено от оператора! Защо е необоходимо това? Например, ако във вашето село или град има електрическа повреда и се наложи да "спрат тока" от подстанцията на оператора, то твоето устройство, би могло да продължи да подава енергия във мрежата 220V и това е голяма опасност! (Евентуално никой електро техник няма да може да си върши работата.)

(3.) Понеже нямаш нужната квалификация, а то не е и необходимо, ти предлагам да започнеш като напишеш един подробен, точен и изчерпателен списък с твоите желания, от гледна точка на обикновен потребител (и собственик на имот), като какво искаш да бъде постигнато и в какви ситуации какви ползи искаш да имаш.

Иначе, за някои конкретни подробности, по отношение на фотоволтаичните системи, можеш да потърсиш във форума темата за фотоволтаиците (и да прочетеш моето мнение там). Не се притеснявай, че още сега не можеш да избереш инвертор -- ще имаш време за всичко, ако си "напишеш правилно домашното" преди това.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Юлиан

Благодаря ,

за изчерпателния отговор.

Ще ползвам фотоволтаична система за собствени нужди.Няма да продавам.

Ще работят два хладилника ,климати ,печка и осветление.Смятам да си поръчам 5КВ.

Значи трябва да е оф грид до колкото разбирам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo

(4.) Чудесно начало!  ... както си описал най-важните си консуматори. Хубаво е, също така, да си дадеш сметка дали искаш да имаш и батерии в системата и кои от консуматорите искаш да могат да се захранват от батериите (компютър, охранителна система или помпа), и кои консуматори искаш да се захранват от енергото когато няма слънце. Не е задължително да споделяш всичко с нас, но е хубаво да си знаеш за себе си.

(5.) Да. Щом няма да продаваш произведената от твоите панели енергия, то значи ти трябва off-grid инвертор, което опростява ситуацията. И ако искаш да ми направиш добро, то (вече) можеш да редактираш заглавието на темата, да стане "Инвертор за домашна фотоволтаична система".  ( ;) Аз съм инженер с едно типично "професионално заболяване", дето ако чета мърляви описания или ако просто виждам мърляво свършена работа, получавам аритмия и тахикардия. Ефикасното ми лечение се състои в това да оправям бъговете или мърлявщината, но нямам права да редактирам твоето заглавие.)

(6.) Сега ще ти предложа един off-grid инвертор, като основа за размисъл, с две важни уговорки: фирмата производител на инвертора ми е непозната и,  аз лично, не знам дали мога да им се доверя; българската фирма, която продава този инвертор за 1 850 лв с ДДС ми е непозната и,  аз лично, не знам дали мога да им се доверя.

https://shop.chepakov.com/invertor-enerdc-nitro-5000va

https://enerdc.com/ ... и там ще търсиш характеристиките на инвертор модел EnerDC Nitro 5000VA 48V.

На първия линк, към сайта на българската фирма дистрибутор (Чепаков), са описани много добре възможностите на този конкретен модел инвертор, на български, със различните режими на работа. Като функционалност, този инвертор е такъв, който аз бих се стремял да си купя, защото предлага максимална гъвкавост за off-grid. Например, можеш да го ползваш само с фотоволтаици; или само с фотоволтаици и мрежа, но без батерии; или двете класически ситуации: соларен UPS, или "искам-всичко".   Но все пак, изпитвам малко недоверие както към (производителя на) инвертора, така и към дистрибутора.

Втория линк с техническите характеристики на модела ти го давам за да видиш, че има разминаване или неяснота между данните от сайта на Чепаков (5KW) и данните от втория сайт за максимална обща мощност на панелите (4KW).

Редактирано от embedeo
  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване