Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Абарис

Умна градина/къща

Recommended Posts

Абарис

Може да послужи на някои от вас. Няма да влизам в подробности в момента, ако някой се интересува, тогава. Ще ви покажа малко устройства с които можете да си автоматизирате и улесните градинарстването и ежедневието. Полезни технологични решения за дистанционно управление и на всякакви електроуреди.

Има ги в два варианта, връзка директно чрез рутер или чрез технолгията Zigbee. Чрез Zigbee връзката става посредством централзиран хъб. Разликата е че този хъб е специално създаден за по надеждна връзка и работанта му честота осигурява по добро покритие.

Умно реле с което всеки електроуред може да бъде управляван дистационо. Има подробен таймер и други полезни опции. Измерва и консумация.

Таймер за поливане, за повечето таймери от този тип е нужен хъб.

Умен термометър

Умен бушон с измерване на консумацията

Друг умен бушон с повечко настройки и защити.

Zigbee hub за свързване на всички устройства

Измервател за влажност на почвата

 

Всичко това се управлява през приложението Tuya през смартфон и може да работи помежду си. Линковете са примерни, може да има по добри оферти.

  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Темите са слети. 10х то @Котарак без чизми

Миналата година си бях взел един смарт/wifi термо/влагометър, който бях поставил в парника. Да ми казва, ако темп се качи повече от Х градуса, или падне под Y. Понеже имах прозорци, известяваше ме и ако силата на вятъра достигне над Х м/с. Да тичам да ги затварям. Сега вече бих ги направил с електрически отварячки, да се спасява само.

Та покрай този смарт термометър, който работи с приложението tuya/smart lifе, тази година се оборудвах и с други неща, повечето за дома. Като реле за външно осветление, което съм нагласил да се вкл и изкл според изгрева и залеза. Светлинните релета сработват много рано, а понякога при мрачен ден също лампите светват. Универсално дистанционно, което присвоява всичко що е IR в стаята. Сензор за въглероден диоксид, формалдехид, летливи органични съединения. Смарт преходник за контакт, който освен че се настройва кога що да работи, има отчет на енергията. В момента. За деня. За месеца... Датчик за движение.

Хубавото е, че всички тези неща, могат да взаимодействат помежду си, по някаква зададена логика. Ако примерно доближа до имота на по-малко от Х метра и е вечер, да се светне допълнително осветление. Ако е мебжду толкова и толкова часа, и темп е под Х градуса и прозореца ми е затворен, да се вкл. климатика с определени настройки.

Та както и да, накрая си взех и смарт клапани за водата в градината. :) Много добра инвестиция, защото вече изобщо не се занимавам да мисля кога да пусна нещо, кога да го спра. Мога да задам напълно автоматично всеки ден в еди колко си часа, да се отвори единия кран. Да стои отворен примерно 2 часа. Или да поливам на няколко цикъла през Х минути за Х време. Уж с идеята да оставяш водата да попива и тогава да продължаваш. В моя случай, ще мога да си поливам първо ливадата, а после да ми се включи капковото, да не си тормозя помпата. И на другия ден няма да ходя по обяд да го спирам, защото съм забравил. Има и влагомери на почвата, от които може да черпи инфо при нужда. Но тях още не съм поръчал, че трябва от алиекспрес. Държа всичко да може да работи с едно приложение, за да мога да навързвам нещата и да си имам достъп до тях по всяко едно време. Клапаните са блутут, no съм сложил в района блутът  wifi хъб, който се връзва с тях. А аз през нета се връзвам с тях през хъба. За всеки случай си взех и манометър за вода. Да си измеря налягането на маркучите след тези клапани, да не би случайно да ми спъват нещо. 4 бара. Значи всичко е наред. Взех си и един импулсен разпръсквач, та с комбинация с един осцилиращ, райграса се полива изцяло. Без да ходя да местя на няколко пъти маркуча и да следя колко време е поливало.

Има доста таймери на пазара. И механични. И електронни. Аз в случая се поблазник, първо защото мога всичко това да правя през телефона си. И втора, че могат да взаимодействат с останалите датчици, които имам. Примерно мога да сложа датчик за движение. Като реша да мианвам през пътеката към къщата, пръскалките на водата да спрат за  1 мин. Даже и wifi ключ може да се сложи, който при натискане да изпълнява нещо предварително зададено по точно определен начин.

Неща, които може би в определени ситуации ти носят удоволствие да ги вършиш, но в моя случай ми освобождават време за други дейности по градината. А аз не мога да смогна. А и някак ми носи наслада да контролирам и държа в ред нещата. :)

 

п.с.: От година и нещо монтирам из двора си и камери. От вид, които снимат цветно и вечер. Без да има осветление. Стига да има лунно. Някое амбиент е в голям плюс. Но те са с такава чувствителност на светлина, че си виждат и без осветление. Та на тях понякога наблюдавам дали всички тези неща си вършат както трябва нещата. За всеки случай съм задал и да ме известява, като приключи със задачата. Трябва да съм сигурен, че всичко работи както  трябва и може да се разчита.
Ако някой някога мисли за камери. Hikvision, от серията Colorvu. Освен цветните картини вечер, има много възможности. Детекцията на движение е нещо стандартно за всички камери. Но примерно могат да се ограждат региони. Да алармира, ако се влезе или излезе от тях. Ако се пресече линия. Ако се хвърли обект по камерата. Ако се премести обект. Самите камери също взаимодействат помежду си. Ако едната камера засече събитие. Може друга да светне, да пусне сирената, или да изкаже гласно нещо. Или пък да се завърти в определена посока, за да може да следи обекта до излизане от охраняемата зона. Разбира се, от телефона може да контролираш всичко. Hikvision използват тяхната h.265+ компресия, което позволява на по-малък хард диск да пишеш повече записи, без компромиси с качеството. Освен охраната, са ми и като прозорци към градината. Като си седна на компа или пред ТВ, имам поглед над всяко кътче по всяко време. Впоследствие може да сортирам записите, да вдия нещо интересно случило ли се е. Може по общо движение. По явяване на хора. Автомобили... Добре е да може да се отсяват нещата. Може да се създаде и база данни с лица. Та и по лица може да се търси. IP камерите не е нужно да се връзват с кабел към dvr. Прост някъде в домашната мрежа. Даже могат да работят и самостоятелно. За съжаление, точно камерите на тази марка не са от евтините. Но имат хубав софтуер и може да се разчита на тях. Първо пробвах с обикновена китайска камера. Все пак, ако човек няма специфични нужди и изисквания, по-евтините камери също вършат работа. Аз имах неприятности с нови съседи и трябваше да взема мерки, за да спя спокойно. :)

 

  • Харесвам 4
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Само да вметна, че точно миналата година сефте работих с Colorvu, баш за едно къще усред полето, където имаше подозрения за пипане наоколо. Интересното е, че след немалката инвестиция на собственика (отделно, че нямаше ток там, та беше доста забавно), пипането спря. Почнахме да се чудим дали е като оня виц, ръся едра сол против крокодили! Но действително камерите са много добри.

А имаш ли предложение за джаджа, която да отваря/затваря кран на хдпе тръба ф32, като водата е от сонда с пресостат, ток няма?

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Хик камерите имат доста настройки. Като може да правиш различни, според месеца от годината и времевия диапазон. Налага се заради различната осветеност на деня и нощта. 

image.png

За кран, принципно може да се сложи нещо такова с 12 волта батерия от юпс:

image.png

Просто за да се ползва такъв кран с хдпе тръба, ще се вземат съответните преходници с резба. Аз ползвам само такива кранове в градината.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
wire

Аз заложих на нещо без ток, което да ми отваря капака на малкия парник, когато се затопли - https://www.aliexpress.com/item/32356741075.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.123.21ef1802hV1eru. Върши добра работа и работи.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Да. Зависи какъв прозорец отваря. Аз се подведох по спецификациите, че може да отваря 14 кг. За всеки случай взех два броя за прозорец, тежащ 15 кг. Хем от Дания ги поръчах. Трябваше да ги повдигат от едната страна, като от другата си беше на панти. Доста им тежеше, понеже трябваше да го отварят нагоре. Едното даже се счупи. Като останах с три броя, ги сложих и трите на един прозорец. Справиха се. А втория прозорец подпрях с дъски. :) 

Иначе добре работят. като замисъл. Настройваш си ги с някакъв толеранс по-рано или по-късно да вдига според температурата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Китайските камери вършат работа но Hikvision и Dahua са много по надеждни. Детекцията на движение при евтините китайски камери е доста нескопосана. "предзаписа" който е много важе също е нескопосан. Изобщо ако не записват постоянно не може да им се разчита на запис при "събитие". Нещо ще запишат но изпускат много важни детайли които може да се окажат решаващи. Особено вечер, ефктивността на засичне им пада много, толкова, че (често) не засичат животни ходещи из двора, точно в полезрението им. Иначе аз си ползвам такива защото знам как да ги използвам ефективно. Ако сигурноста е приоритет, по добре някоя от споменатите марки горе от местен доставчик. Лошото е че много се спекулира с цената на това оборудване и услигата за изгражане на цялата система, но така е в България.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване