Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

alys

Заинтригува ме темата.

Микрорастенията се сеят нагъсто и се ядат във фаза млад разсад. Били полезни. Давам примерен линк за повече инфо. https://www.tinyfull.com/mobile/product/details?Id=267&langId=0

Потърсих информация и се оказва, че семената за  микрорастенията са различни от семената за нормалните растения. 

Ето някои от основните различия (копирано от нета, а по-точно от моя чат-бот):

Размер: Микросемената са значително по-малки от семената на нормалните растения. Те са много по-дребни и могат да бъдат трудни за визуално забелязване.

Количество налично хранително вещество: Микросемената обикновено съдържат по-малко запаси от хранителни вещества в сравнение със семената на нормалните растения. Това означава, че микросемената имат ограничени резерви за растеж и развитие на новите растения.

Съхранение и устойчивост: Поради техния малък размер, микросемената са по-чувствителни към условията на съхранение и трудностите при посяването. Те са изискващи и изискват специални методи и грижи за съхранение и отглеждане.

Използване: Микросемената се използват основно за производство на микрозеленчуци и микро зърнени култури. Тези култури се отглеждат заедно с корените си и се консумират в ранен етап на растежа им. Семената на нормалните растения, от друга страна, са предназначени за отглеждане на пълноразмерни растения за храна, декорация или други цели.

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

На 12-ти май засях рукола, броколи, кейл и грах (с накисване 12 часа във вода - само за граха).

858610053_IMG_20230512_1848592.thumb.jpg.5fa362e81f85ff31352cf9a307821f66.jpg1660067891_IMG_20230512_2246092.thumb.jpg.e2a42302db6aeffb321422d96d157e87.jpg

Растат много бързо. До сега са минали три денонощия. Опитах руколата - вкусът е наситен, точно на рукола.

1156516925_IMG_20230515_2224272.thumb.jpg.44f1aab1e46f7916586070fd4b83b591.jpgIMG_20230515_222332.thumb.jpg.8197ac3c6bce38c714ddd62103393c33.jpg

 

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Аз имам позната в САЩ, която се прехранва като microgreens производител, зарежда ресторанти, всичко гледа в един голям парник (влиза се с трактор вътре).

Семената са си същите (тя ги взема на чували). Разликата с пониците/кълновете е, че се чака първи истински лист обикновено, тогава се реже всичко, мие се на нещо като центрофуга и се пакетира. Една от силните й култури е pea shoots, което е грах около 5-8 см висок, явно популярен там.

Не се ползват почви обикновено, а разни субстрати, вкл. могат да се гледат на нещо като луфа, нещо като кече, което е биоразградимо и всичкото се компостира после. Доста често се ползват хидропонни разтвори, за да няма пръст, пясък и тн, всичко да е "чисто", което спестява време и операции и отделно пази листенцата, които са крехки.

Тук в България, може би знаете за Иво и Сиана от Близката ферма - те са от първите около София, които почнаха да предлагат тнар micro salad greens. Това са микс марулки/салатки, които се събират на размер 3-5 листенца с една интересна машина с винтоверт и въжета.

Harvester_2017.jpg

Това уредче пък го знам от книгата The Market Gardener, от където научих, че всъщност микро зеленолистните са една от най-ценните стоки на градинарите за пазар по запад, защото цената им на кг е висока, а отглеждането е лесно и бързо (на такъв размер няма проблеми с болести и за 1 година можеш да имаш много последователно разминати реколти). Което те кара да се замислиш, кило бейби листенца по-скъпо от кило бонфиле пасищно телешко... леко на фаза късен капитализъм ми бие :) 30-40-50 долара за торбичка половин кг...

За мен е доста озадачаваща практика, защото "хаби" много семена и после "хаби" много растения. Има безброй многогодишни зеленолистни, които са перфектни за салата и готвене, не искат семена непрекъснато и не ги унищожаваш като ги обереш веднъж. Пробвали сме, но само с наши семена - например става супер с рукола, която така или иначе дава много семена и лесно, както и с репички, кейл, марули, амарант, червена лобода. Всеки път като трябва да ги отрежа на такъв бейби размер и нещо ме свива :) Ето сега руколата от 1 посяване сме я рязали 5 пъти и ще има за още веднъж преди да направи цветонос. Марулите, от някои сме късали по 20-30 листа. Демек и едногодишните могат да се разсрочат.

Примерно в градината винаги пръскам много семена от амарант и лобода и манголд и към края на май месец има много самосев, който "плевя" на ниво микрогрийнс, но реално си бера салата. Така става, защото което не обера си го оставям да си расте нагоре, а и всички семена са наши.

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване