Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Vasko Manilov

Направа на езеро от найлон.

Recommended Posts

Vasko Manilov

Може ли да се направи езеро 5 на 5 метра, квадрат от качествен найлон и да издържи около 4 години?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Panik

Може и да може, ама надали.....надали някой е пробвал досега :) Аз едно време за малко езерце сложих найлон обикновен....за 1 година се разпадна от слънцето. Значи отиваш на UV стабилизиран. Не знам те колко издържат. Другото....колко ще е дълбоко? Повече = по голямо налягане. Съответно малки камъчета, клечки могат да го пробият. Също и подземни гризачи. На истинските езера под дебелата (0-5-2.0мм черна "мушама") се слага нещо като геотекстил което да я пази отдолу. Ако имаш 50 квадрата стари одеала и черги може тях да ползваш. Но ако мислиш да е нещо за повече от 4 години....т.е. истинско езерце което да е и красиво освен всичко друго то най добре си вземи каквото трябва да си вземеш и го направи един път :)

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
На 9.08.2023 г. at 0:58, Vasko Manilov написа:

Може ли да се направи езеро 5 на 5 метра, квадрат от качествен найлон и да издържи около 4 години?

Какви са техническите параметри на найлона? Колко е дебел? От какъв материал по-точно е направен? Има ли UV защитен слой (като за оранжерия, например)? 

Колегата @Panik доста добре е засегнал основните проблеми. Мога само да добавя някои подробности.

Например, винил (винилово фолио) за облицовка на басейни има дебелина, която започва от 20 мила, или 0.5 мм, нагоре, и въпреки това съм чел доста оплаквания за скъсване около местата където има гънки, по ъглите, или високо около ръба, където пряко го огрява слънцето, а освен това животни -- ноктите на домашния любимец, остри камъчета и клечки в контакт с фолиото, също могат да се превърнат в проблем.

В случая, тъй като целта не е басейн, ами езерце, може би трябва да се разгледат и други опции. Предполагам, че ако аз реша някога да си направя плитко езерце, то първо бих разписал на един лист и всички очаквани предимства, недостатъци и опции, после бих го обсъдил с близките си. Едно езерце наистина дава  много предимства, примерно, да се отглеждат водни лилии и жаби (обичам нашенските жаби, особено едноцветните дето приличат на дървесни!), да овлажнява малко въздуха наоколо и други, но пък не всеки от хората в домакинството би харесал жаби, или пък змии които идват да ловуват жабите, евентуално комари (ако има застояли участъци от водата). Едно приятелско семейство наблизо имат миниатюрно езерце с фонтанче, с лилии и други водни растения в саксии, плюс няколко жаби, и доста се стараят с поддръжката му, но примерно не харесват водата на езерцето да е мътна, не харесаха дето една змия пристигна. Иначе за облицовка на езерцето бих използвал слой глина около 3 сантиметра. А ако идеята ми е за голямо езерце над 2 квадратни метра, то тогава бих опитал първо с един малък "гьол" -- да го измажа с глина за да преценя колко ще са загубите от попиване на водата в пръстта. Водата на такова езерце с глинесто или тинесто дъно лесно би се размътвала и по-често ще е мътна отколкото бистра.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Panik
преди 49 минути, embedeo написа:

Иначе за облицовка на езерцето бих използвал слой глина около 3 сантиметра. А ако идеята ми е за голямо езерце над 2 квадратни метра, то тогава бих опитал първо с един малък "гьол" -- да го измажа с глина за да преценя колко ще са загубите от попиване на водата в пръстта. 

Не е много по темата, ама доколкото помня "глинените" езера (такива при които за хидроизолация се разчита на глина) ги правят с поне 30см глинен слой

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

и моето не е съвсем по темата, ама мога да подаря някоя и друга водна лилия за езерцето, независимо дали е от найлон, глина или друг материал....

  • Харесвам 1
  • Ха-ха 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ние имаме един гьол, който е без никакви мембрани и си държи водата (пълни се от дъжд и сняг). Но и почвата надолу е много глинеста и трудно се дренира. За мен това е най-естественият вариант, но не става за неглинеста почва.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Имам езерце покрито от найлон, той е дебел и издържа на слънце, но старая се да пълня до края, за да не се вижда найлона и не изгаря на слънце все пак. Покривам бреговете отначало с вестници, после черен найлон, после слагам камъни.  Дупките правят котките, които опитват да ловят рибките,  иначе не се къса.  При нас има глина, но е бяла и изглежда доста мръсна, не посмях да  я слагам за дъното. Но глината на дъно е удобна, защото лилиите може да садят направо  в почвата на езерце и се разрастват естественно.Иначе лилиите слагам в надъбчени саксии, те вътре дебелеят и  после късат самата саксия, да и саксиите са  крехки, сами почват на късат.

IMG_1045.JPG

IMG_1460.JPG

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване