Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Recommended Posts

Kasis

Привет земеделци! 

Някой знае ли нещо за родопския кочан? 

Дадоха ми семена, посях, поникна, мислех, че е алабаш, но по-скоро прилича на кореноплодно. Имам само 3 броя и сега се чудя кога да го извадя, ако оставя едно - дали ще пусне семена, как се яде, знам, че се готви, но дали може сурово...

Ще пусна и снимки, ако ви е интересно към момента как изглежда.

И честит петък! :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Не бях чувал някой да нарича алабаша кочан :D

20211106_165837.jpg

 

Дай снимки, защото гугълта настоява, че е алабаш :)


(бележка под линия, кочан е жаргон в бургаско за студено, подобно на бахър - баси кочана маняк = много е студено, господине)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kasis

Ето и снимки...

IMG_20231006_132146.jpg

IMG_20231006_132057.jpg

IMG_20231006_132045.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Очевидно е зелево и трупа подземно - аз не бих го бързал преди края на ноември. Но е интересно да говориш с хората, които са ти го дали и да вземеш повече информация. Гледайки листата е от групата на Brassica oleracea (където са зеле, броколи, алабаш и тн), а не от Brassica rapa (където е ряпата).

Отделно, по интернет всичко, което намерих, сочи, че кочан = алабаш...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kasis

Благодаря Боби!

Вие добре се справяте с алабаша гледам, браво!

То ако имах контакт с хората, който са го дали - лесна работа, ама нямам:)

Ще чакам значи още преди да го вадя, въпреки че нямам търпение:)

Ще пиша, като го извадя!

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

OK, според мен това е брюква. Rutabaga. Brassica napus subsp. rapifera (или subsp. napobrassica). Официално е хибрид между  Brassica oleracea и Brassica rapa.

Явно освен на алабаша и на това може да се каже кочан :)

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid06TzpwRt29PhTa6myztmQaabKsejzAn9zJYySisUXG8wpdRFeScXB1X9DHef6VqZtl&id=1664240249&paipv=0&eav=AfaM0RQ9tCZFBBxKzF_d9jno9p6fPXGatGwXz8Wn0_17AoWppIRyk1SlPH_-wT2SiIQ&_rdr

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kasis

Ами Боби, жив да си! Това ми изглежда най-вероятно!

Сърдечно благодаря!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Bore

Задължително остави едното за семе. Предполагам, че е двугодишно и догодина ще ти изкара семена.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kasis
преди 6 часа, Bore написа:

Задължително остави едното за семе. Предполагам, че е двугодишно и догодина ще ти изкара семена.

О да - задължително!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
asen mestanov

Кочанът с фасул е много хубав

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
asen mestanov

Интересно е че кочанът се е използвал в Родопите вместо картофи които дедо колумп донася от америка

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov

Няколко пъти отглеждах брюква/жълта ряпа между доматите - за съжаление нямам достатъчно място.

Жълтата ряпа е европейско растение - добре познато в Германия, Швеция, Русия.

Screenshot_2023-11-21-08-20-57-137_com.android.chrome.thumb.jpg.6eedc05ad74edb18648dbb9900fee665.jpg

Редактирано от Ch Petrov

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
asen mestanov
На 7.10.2023 г. at 13:13, Боби Димитров написа:

OK, според мен това е брюква. Rutabaga. Brassica napus subsp. rapifera (или subsp. napobrassica). Официално е хибрид между  Brassica oleracea и Brassica rapa.

Явно освен на алабаша и на това може да се каже кочан :)

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid06TzpwRt29PhTa6myztmQaabKsejzAn9zJYySisUXG8wpdRFeScXB1X9DHef6VqZtl&id=1664240249&paipv=0&eav=AfaM0RQ9tCZFBBxKzF_d9jno9p6fPXGatGwXz8Wn0_17AoWppIRyk1SlPH_-wT2SiIQ&_rdr

Интересен факт за родопския кочан че предците ни са го използвали преди колумбовите картофи

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kasis

Привет, 

Да докладвам - извадих кочана! Бая голямо нещо се оказа. На вкус, цвят и консистенция е като кочан на зеле. Не случайно така се казва явно:)

Направих го на туршия. Мако е жилавичко. Готвен с боб още не съм пробвала.

IMG_20231112_103228.jpg

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Семе ще има ли откъде да се отбере? Възможно ли е жилавостта да е дошла от твърде късно прибиране на реколтата и ако се бере по-рано да е по-крехък?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kasis

За късното прибиране - не знам, възможно е, аз го извадих на 11 ноември. Ако посадя повече догодина, ще пробвам по-рано.

За семена съм оставила - надявам се догодина да направи.

Редактирано от Kasis
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

А, значи е ваден и по-рано. Аз мислех, че сега. 11 ноември не изглежда толкова късно, но трябва да се пробва. Значи като кочан на зелка. Очевидно от там идва и названието.

Предполагам предимството му е, че расте добре на голяма надморска височина като в Родопите. Защото наистина не бях чувал за такова растение някъде да се отглежда, камо ли традиционно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kasis

При мен е 960 м надморската височина. Изглежда ми да си расте щастливо :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

А, не знаех. Много сериозна височина. Не всичко става на такава. Тъй че този вид изглежда се представя добре. Кога беше сложен в земята разсадът?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kasis

За жалост не съм записала, но така е изглеждал на 6 август, значи някъде през юли:

 

IMG_20230806_105848.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване