Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

embedeo

Опасности, отровни растения и храни, опасни дейности! Безопасност и мерки за безопасност!

Recommended Posts

embedeo

Знам че аз съм много неприятен събеседник, когато водя този тип разговори от позицията на искащия и настояващия за повече безопасност [*]. Обаче също така...

Знам че вие сте умен и добронамерен човек (щом четете това), със своя собствена индивидуалност, стремежи и виждания, което за целта на опростяване на моето изложение ще разделя условно на две категории. Първо, има хора които биха разпознали от много опции и варианти на дадена ситуация кой е по-безопасния вариант или не биха спорили безсмислено и, второ, има хора които или не биха разпознали по-безопасния вариант или биха спорили с опонента си (примерно защото са упорити, защото се чувстват по-експерти в дадена област, или по други безсмислени причини). Случвало ми се е да бъда и в двете категории, но сега ви моля за кредит на доверие, да прочетете тази тема докрай преди да вземете решение за някакви действия или бездействия :) .

(1.) Преки опасности (в градината):

(1.1) Намерете (купете) защитни очила и ги сложете на видно място, така че всеки който се случи наблизо да може лесно да ги ползва! Например, ако имате работна маса под някой навес и сте двама души в семейството, то купете два различни вида защитни очила (с плътно прилепване и без плътно прилепване) и ги окачете на две видни места над масата. Друг пример, ако вече ползвате оптически очила "с диоптър", то си намерете и някакъв предпазен шлем който може да се ползва заедно с оптическите ви очила, или си осигурете и другия вид защитни очила, с плътно прилепване, за онези ситуации когато оптическите очила няма да Ви предпазят, например ако режете дърва с верижен трион (резачка) във ветровито време.

(1.2) Ако поставяте куки или стърчащи пръчки, или забивате плитко пирони, за да окачвате по тях разни предмети, то помислете добре къде точно ги поставяте и как да ги обезопасите допълнително! Например, класическо дървено табло с полунабити гвоздеи за окачване на инструменти е много удобно, но не трябва да се забравя, че то е удачно да бъде поставено само на стена пред която има маса или тезгях, така че човек да не може да си доближи главата до стърчащите гвоздеи, ами вместо това да протегне ръка към инструментите на таблото от дистанцията на ширината на масата / тезгяха. Също така стърчащите големи (арматурни) пръчки или куки е добре да са на височина над главата на най-високия член от семейството или гост, или да закривите под формата на ухо свободния им край, или пък да им наденете някоя гумена топка, или коркова тапа, или нещо подобно върху стърчащия свободен, опасен край.

(1.3) Не поставяте в едно и също чекмедже остри предмети, като например ножове и вилици, заедно други неща които ги закриват от погледа, например малки шумолящи торбички

(1.4) ... чувствайте се поканени и Вие да допълните тези списъци ...

 

(2.) Отровни или опасни храни и растения:

(2.1) Ако си отглеждате или купувате от непознат източник ръж, пшеница, овес, ориз и подобни, внимавайте много за ъргът (за съжаление, не знам как се казва на български), както и за (2.2)!

(2.2) Ако си отглеждате или купувате орехи, лешници, бадеми, фъстъци и подобни, то внимавайте много за плесените които отделят афлатоксини! Най-често лош и неприсъщо горчив вкус издава присъствието им. В дългосрочен план те са доказан карциноген.

(2.3) Фасул и бобови култури, особено червен и не-бял боб трябва се сваряват при най-малко 100 градуса C, за най-малко 30 минути за да се разпадне токсичния фитохемаглутинин (PHA), който се съдържа в тях.

 

(3.) Други

(3.1) Азбестът е много опасен, и макар почти всички да знаем този факт на днешно време, понякога е трудно да разпознаете тази опасност защото може да е останал в някой стар уред и или приспособление. Част от проблема е че първите симптоми, например рак на белите дробове може да възникнат десетки години, например 30 години, след като сте имали контакт с азбест!

 

[*] Понякога, макар и рядко, когато отварям тема за опасности и безопасност, без конкретен повод, моите събеседници са недоволни от това. Понякога дори ми се сърдят, или ме иронизират, или ми казват че прекалявам. Няма проблем. Нека да са ми сърдити, важното е че аз не им се сърдя :). Просто така се случи, че за разлика от повечето си недоволни събеседници, аз: видях в детството си удавено дете на моята възраст след като го извадиха от водата, имах съученик с ампутирана част от пръст на ръката, трима мои връстници и приятели починаха твърде рано, на 17-години от левкемия, на 29 от рак, на 40+ от друго заболяване, и много други подобни... Отделно от това, работих на много разнообразни работни места, за различни работодатели (само преките ми работодатели са над 10 различни компании и организации), научих много неща, и имах късмета да общувам с много и разнообразни колеги (директни разговори с над 300 различни хора, от над 20 различни националности). Е, аз не искам да занимавам събеседниците си с множество неприятни, печални или просто скучни истории, които отнемат и твърде много време, затова предпочитам само накратко да предупредя за опасности или мерки за безопасност за които вече знам.

Редактирано от embedeo
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

След, като засадихме в градината поне пет олеандъра, все пак да споделя, че това растение няма част, която не е отровна. Познат ми е казвал, че семейство в Гърция се е отровило, защото си е правило шишчета от доста удобните и прави клонки на един храст в градината им. Малко кученце, което си играе, като къса клонки и изскубва растения, може да умре, ако си избере точно олеандър за играчка.

  • Харесвам 1
  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
zloster
На 12.11.2023 г. at 9:05, embedeo написа:

(2.1) Ако си отглеждате или купувате от непознат източник ръж, пшеница, овес, ориз и подобни, внимавайте много за ъргът (за съжаление, не знам как се казва на български), както и за (2.2)!

Набързо погледнах в Уикипедия: първият споменат вид гъба (Claviceps purpurea ("rye ergot fungus")) на български е "Мораво рогче" (главница, намел, рогалка, червена главичка, шипеста гъба) - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE_%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%87%D0%B5

Самият род няма превод на български. Кратка засечка с търсене за "мораво рогче" дава добри резултати:

Редактирано от zloster
препратките към външни сайтове сега вече може да се цъкат
  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar

@zloster : В наше време, моравото рогче не е проблем. Заради пръскането с фунгициди се среща рядко. Било е проблем в средновековието при масово заразяване на посевите и то в Западна Европа, където разнообразието от храни е било по- малко. Тогава, хората са имали само два избора. Да умрат от глад или да ядат продължително заразено зърно, което е водило до увреждания, подобни на тези от проказа. 

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
преди 18 часа, Kalam Mekhar написа:

В наше време, моравото рогче не е проблем. Заради пръскането с фунгициди се среща рядко.

Колегата Калам е също прав, от гледна точка на модерното индустриално земеделие, но пък в такъв случай аз ще кажа, че моето предупреждение (2.1) не се отнася за Калам и други които знаят за моравото рогче (ъргът), а моето предупреждение (2.1) се отнася за всички останали хора, които не знаят какво е мораво рогче (ъргът) И има вероятност да ползват за храна ръж (или други житни култури) от собствена реколта или от нов и непроверен източник! За такива хора коментарът на Калам бих го разширил така:

В наше време, моравото рогче не е проблем, ако използвате ръж, пшеница или други зърнени храни от масова земеделска продукция. Заради пръскането с фунгициди се среща рядко, а и докато стигне до търговците масовата земеделска продукция преминава през проверки за безопасност. Но, примерно, ако сами си отглеждате ръж или други житни култури, за зърно за храна, по био или органични методи без третиране с химически препарати, то тогава трябва да внимавате за появата на мораво рогче (ъргът) по класовете на вашите растения, и ако има нещо съмнително, да не използвате зърното за храна!

Редактирано от embedeo

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, embedeo написа:

... и ако има нещо съмнително, да не използвате зърното за храна!

Заразените класове са толкова уродливи, че няма как да не ги видят. Ако се хранят с месеци с тази страхотия, това няма да е инцидент, а наркомания и самоповреждане на тялото. 

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Котарак без чизми

При работа с разни режещи инструменти или въобще с голи ръце, където можете да си охлузите кожата или направо да я разпорите - гледайте предварително поне няколко часа назад да сте хапнали достатъчно витамин C - евентуално кръвотечение ще спре доста по-бързо. Важи и при ходене при зъболекар, хирургична операция и подобни - хем ще улесните работата, хем ще минете с по-малка кръвозагуба.

  • Харесвам 3
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
Отговорено (Редактирано)

(1.4) Един от неприятните навици на баща ми и на дядо ми (да почиват в мир и двамата!) беше да забиват разни прави прътове, пръчки или (големи) пирони по стените на разни работни помещения и навеси и после да окачват върху тях разни предмети, включително и брадви (!), като последното направо ме вбесяваше през годините, с упорството на двамата инатливи и опърничави селяни, макар и да ги обичах много и да ми липсват на днешно време. Веднъж, дори, преди много години, на дядо магарето, докато се чеше насам натам из двора беше успяло да събори една голяма брадва окачена по този начин и си беше разсякло муцуната -- 5 см дълъг разрез, тече много кръв и май се наложи местен ветеринар да го зашие. В интерес на истината, дядо беше по-образован, по-разбран и много по-кротък от татко, та с него имаше значително по-голям шанс да се разбере човек (ако подходи правилно), но баща ми продължи до кончината си, да окачва поне три брадви, на поне три различни места из къщата, въпреки моето настояване на не прави подобна глупост. След като почина татко, едно от първите неща, които направих беше да сваля всички брадви окачени по този опасен начин. И трябва да отбележа че за всички 7 - 8 брадви намерих напълно безопасни начини за съхранението из съответните места в къщи, например поставени на пода, с металната част надолу, поставена върху дъска или тухла, с острието между два варела и сочещо към стената; или пък легнали върху нисък върху нисък рафт в мазата без нищо поставено върху тях. По този начин брадвите хем са по-безопасни при съхранение, хем се забелязват лесно и са на удобно място за ползване на воля. Което значи че сме имали достатъчно място да направим тази "реформа" още преди много години.

(1.2) Следващото нещо което съм започнал из къщи е постепенно да премахна (опасността от) всички стърчащи пръти, пръчки и пирони на неподходящи места. Ето един от малкото останали, засега, лоши примери в къщи:

IMG_20240409_191303s.thumb.jpg.45f7c13e2b2b55cdc52996b640eab4d9.jpg

Този прът от стоманена арматура, който почти не се забелязва на снимката, е забит в кирпичена стена под един навес у дома, такаче стърчи около 30 сантиметра от стената. Както се вижда на него има окачени (уж временно, а вече много години), прекалено много неща, включително и тази навита зелена гофрирана пластмасова тръба за полагане на кабели, която просто не стои там където се очаква, ами част от нея виси в безпорядък надолу. Т.е. този прът не върши чак толкова полезна работа за размерите и риска който носи. Но по-важният проблем е, че стърчащия край на пръта е много близко до височината на човешките очи и е много опасен, особено когато вещите се махнат от него (не им е там мястото) и особено когато отдолу по земята се разчистят другите боклуци и се освободи място за преминаване. Примерни решения ще постна в друга тема, но едно временно закърпване на положението може да бъде, например, надяване на нещо ярко, цветно и меко или по-безопасно на края на пръта, та поне човек да не наръга в очите докато се движи под навеса.

Редакция, добавка:

Едно по-добро решение на проблема с прътите, е използването на куки.

 

Редактирано от embedeo
Добавих връзка към мнението ми за куките, като по-добро решение.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване