Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Славянски

Гуми бери / Goumi Berry, Cherry Silverberry, Cherry Elaeagnus (Elaeagnus multiflora)

Recommended Posts

greenn

Сигурно не е имало достатъчно опрашители или са били привлечени от нещо друго. То тая година много видове цъфнаха рано и едновременно. Едрите ми дрянове също не завързаха, а дивите, които цъфнаха малко по-рано са пълни.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

От твоите семена, дето ми прати, замразените, отворих сега няколко (изрових ги от саксийката), вътре са кухи, та обявявам експериментът за неуспешен. Ще чакам да видим дали твоите семенаци ще станат за подаряване :D Или ще поръчваме от Пошла, тия дни мой човек в Швеция ми писа, че е взел от там Sweet scarlet.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
greenn

Със сигурност ще има няколко за подаряване.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ето я разликата в листата. Озадачен съм:

Photo1412-1.thumb.jpg.f84f2b6a789ad3432b5da8b6c528f9dd.jpg

С по-светлите листа на преден план е присаденото от семенака на @greenn, отзад са листата на купешкото.

не изключвам възможността моето да е всъщност elaeagnus umbellata. @Venetka на твоите храсти листата как изглеждаха?

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Много приличат на тази pointilla (elaeagnus umbellata):

https://www.achat-vente-palmiers.com/en/silverberry-shrubs/2260-11038-elaeagnus-pointilla-amoroso.html#/23-container-2_litres

Като му гледам и снимките на онзи разградския корифей, взети са от нета. Та въобще не се знае при него дали плододава. Още повече, той продава и autumn olive, и е сложил снимки и на плод от нея, и от гуми. Очевидно не ги различава. Георги беше прав, че е невежа. 

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Това е моят неизвестен елеагнус от Венетка (може би umbellata), вкоренен резник.

20240521_185640.jpg

А това е сравнен с олеастъра (Elaeagnus angustifolia), отгледан от семе преди 7-8 години.

20240521_185725.jpg

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Доста са сребристи отдолу. Тези тукашните не съм ги гледал от долната страна. Иначе много приличат. Umbellata зрее есента, докато гуми берито трябва да е юни-юли.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
greenn

Започна сезона. Не са добре узрели, но стават вече за ядене. На едната снимка съм оградил Umbellata-та за сравнение на листата.

gumi.jpg

gumi-fruits.jpg

Gumi-Umbellata.jpg

• Харесвам 2

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
преди 18 часа, greenn написа:

Започна сезона. Не са добре узрели, но стават вече за ядене. На едната снимка съм оградил Umbellata-та за сравнение на листата.

gumi.jpg

gumi-fruits.jpg

Gumi-Umbellata.jpg

Поливаш ли го това чудо? Много добре изглежда.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
greenn

Дъждът си го полива :grin:. По принцип издържа на суша, но лятото му правя поливки. Тази година по-слабо е родило. Нещо с опрашването...

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

А семенакът задържа ли нещо тая година? @greenn

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
greenn

За съжаление не. Като се замисля, беше хубаво времето когато цъфтяха, но ветровито и нямаше много пчели.

• Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Тук за сортовете от един немски източник

Сортовете "Red Cherry" и "Sweet Scarlet" са избрани за добив на плодове. Последният сорт произхожда от Украйна. Сортът "Sweet Scarlet" се нуждае от втори сорт за опрашване. 'SSP' произхожда от разсад, открит в Австрия. 'Dr Szczepan' е самооплождащ се. Плодовете на всички сортове, селектирани за добив, са по-големи от тези на вида.

Добавям и имена на сортове от един хърватски източник (някои се повтарят):

Sweet Scarlet", "Red Cherry", "Red Gem", "Sahalinskij 1.", "Taisa", "Krinjon", "Moneron", "Kievskij jobileinoi", "Jagodka", "Jožnij", "Kunašir", "Šikotan" ,"Dr. Szczepan", "Tillamook"

Очевидно украинците имат най-богатата селекция на запад. От тези хора съм вземал семена, но растения... С изнасянето на материал от Украйна ми се види сложно, те хора трудно излизат.

https://orangeisland.dp.ua/sazhentsy gumi/

Има няколко сорта.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Тук за @Боби Димитров и @Любо Д едно окуражително видео. Само да вземем доказани сортове и това да е видът. Определено във видеото листата не са като на моето.

Този Dr. Szczеpan го дават самоплоден. Обаче в германски разсадници излиза, пък името е полско!?

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
greenn

Ето такова трябва да търсим:

https://johannsgarden.square.site/product/elaeagnus-multiflora-pippi-goumi-berry/253

https://johannsgarden.blogspot.com/2021/01/introducing-pippi-goumi-berries.html

2,5 пъти по-едри плодове. Човекът продава резници. Обаче само в САЩ: "Shipping requests will be considered for locations within the continental United States."

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)
преди 1 час, greenn написа:

продава резници.

Поне знаем, че може да се присажда успешно. Може да му пишем зимата. Резниците не са обемисти. 

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване