Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Славянски

Гуми бери / Goumi Berry, Cherry Silverberry, Cherry Elaeagnus (Elaeagnus multiflora)

Recommended Posts

greenn

Само пресни. За съжаление са много нетрайни. Затова започнах да го бера с дръжките. Отначалото ражда малко. Но като порасне плодовете са безброй. Общо колко не мога да кажа, защото не зреят едновременно, а около месец. Това е добре за директното хапване. При консервиране пише, че сокът няма нито цвят, нито вкус. Не съм пробвал, а и по принцип предпочитам пресните плодове. Плодчетата са до 1 грам, не са едри.

  • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Да цитирам малко за размножаването:

Гуми може да се размножава чрез семена, както и от резници от зелена и от зряла дървесина. При семената топла стратификация в продължение на 4 седмици, последвана от 12-седмична студена стратификация, може да помогне на семената да покълнат. Резници от тазгодишни (неузрели) клонки с размер 6 - 10 см могат да се вземат през юли/август. Резници от зрели клонки от текущата година, дълги 10-13 см с пета, могат да се вземат през ноември и да се сложат в парник. Оставете ги в земята за 12 месеца преди да ги пресадите.

Източник: https://greatescapefarms.com/how-to-propagate-sweet-scarlet-goumi-elaeagnus-multiflora/

Значи все пак го дават като вариант вкореняването на резници през зимата/късната есен. Съдейки по успеха на Боби с резниците Elaeagnus umbellata от Венетка, вече спокойно да му дадем още резници... грешка, вероятно е и родствено растение като гумито да може да се вкорени по подобен начин. Да, онзи YouTube-р нямал успех, но това не пречи да се опита. Аз ще заравям клонки, които са дълги и мисля да ги скъся малко и да бодна и резниците за проба.

Според вас "с пета" какво ще рече? Част от кората на клонката, от която излиза резник? Парче клонка двугодишна в основата на резника?

Редактирано от Славянски
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys
Отговорено (Редактирано)

Ето това е с пета 

Screenshot_20240113_101653.jpg

Редактирано от alys
  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)
На 8.01.2024 г. at 22:49, Боби Димитров написа:

Малко по допирателната тема от Венетка и останалите:

Интересна информация за този иначе считан за инвазивен вид, родствен на гуми берито:

Растат в сянката на орехови дървета, което си е впечатляващо, и дават добър плод. Човекът говори и за противораковите свойства на плодовете. Разбира се, птиците много ги обичат, и трябва да ги покриваш с някаква мрежа, ако искаш да узреят хубаво и да се добереш до тях. Поне в техните условия. Не зная при @Venetka как е с птиците?

Наистина видът много се е разпространил в източните щати, но са ги сяли с милиони по разни терени използвани в минната промишленост и прочие бедни и разбутани почви, където нищо друго не вирее. И те са си имали ролята там.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
Отговорено (Редактирано)

Вегетативното размножаване на гуми бери ми се струва много интересно предизвикателство :) , затова ще се опитам да поразсъждавам "на глас"...

Като вземам предвид скромния си опит с отводки от смокини (и касис) и предишните ви мнения, @Славянски и @greenn , видеото от Ross Raddi за отводки от гуми бери (с колцуване), плюс мнението на @Варела в друга тема, то мисля че три неща влияят на размножаването на гуми бери с отводки:

(1.) Най-важната разлика, според мен, е дали ще се прави колцуване (girdling) което представлява премахване на кора на клончето под формата на пълно или частично пръстенче, или пък само надлъжни разрези (НР) на кората на клончето. НР са много по-безопасни за клонката от колцуването. При колцуването възниква чуденката докъде да премахвам кората -- дали до дървото или само до влакнестия слой. При пълното колцуване (пълен кръг) има риск растението да "се откаже" от клончето и клончето да загине напълно. НР аз обикновено ги правя докато острието на ножа малко задълбае в дървото. При НР няма значение че е срязан камбия надлъжно и независимо откъде ще "излязат" бъдещите корени, всички слоеве -- кора, лико, камбий и дърво са изложени на водата и пръстта. Според мен, колцуването би имало предимства само при точно определени растения, при които или корените не могат да израстнат през тесен процеп в кората в случай на НР, или когато предварително се знае, че растението няма да абортира колцуваното клонче ами напротив -- ще стимулира растежа на съответните тъкани. Предполагам, че при някои растения покарването на нови корени става по-бавно и/или откритите рани в мястото на НР започват да гният преди да са покарали новите корени. Доколкото разбирам от видеото на Ross Raddi, колцуването не му е дало някакво предимство при гуми бери, затова аз бих опитал първо отводки с надлъжни разрези (НР), както направих с отводките от смокини (успешни) и както изглежда че предпочитат и Боби и Варела. 

(2.) Дали отводката да е "класическа" с огъване на клончето до земята, или въздушна? При касиса всичко е много лесно -- ако дървесината на клончето се счупи докато го огъвам, но кората и ликото се държат и останат здрави, то отводката пак ще се получи успешна. Но при гуми бери, ако има опасност от счупване при огъването на клончето, то бих предпочел въздушна отводка. За да се може да се разчита на повече материал в мястото на "заравяне", обаче, е хубаво да има повече пръст, например да се сложи някаква торба която да побира повече пръст отколкото кофичка от кисело мляко, да речем.  А ако торбата с пръст е голяма и тежка, тогава пък съвсем няма да е удачно да я закрепим за самото клонче, ами ще трябва да се постави върху пънове, камъни, или тухли. Рос Ради подпира неговите торби върху пънове, а Варела е нарисувал закрепване на кофичка с въздушна отводка върху колче, забито в земята. Варианти има. А колкото повече пръст има въздушната отводка, толкова по-добре, защото няма да изсъхва лесно.

(3.) Какъв да е самият материал за заравяне, например, пръст или торфена смес, или пясък, или мъх. И как да се поддържа или задържа влажен този материал.

Добавено на 2024-02-14 В това си мнение с думите отводка или отводки реално имам предвид отвод или отводи. Отвод и отводи са правилните термини за вегетативно размножаване на растения. Като използвах неправилни термини, вероятно съм имал предвид че са експериментални и че може да не постигнат желания краен резултат ;).

Редактирано от embedeo
Добавено на 2024-02-14
  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

@greenn ми е пратил два резника от неговия семенак. Аз поначало мислех да пробвам да ги вкоренявам, но, предвид прочетеното, шансът да се вкоренят сега не ми изглежда голям. Затова обмислям едното клонче да пробвам да го присадя на моя храст. Би трябвало успеваемостта да е доста по-висока отколкото с резници. И оттам ако успея мога и да го вкореня като отвод по-нататък.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

@embedeo тук съм описал опита ми с отводи от преди броени дни:

Чак сега видях написаното от теб. Утре, ако намеря време, ще отговоря каквото мога на поставените въпроси.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
greenn
преди 14 часа, Славянски написа:

@greenn Затова обмислям едното клонче да пробвам да го присадя на моя храст.

Присаждането е добър вариант. Може и в/у Elaeagnus umbellata, но трябва да се следи да не пуска издънки от подложката.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 16 минути, greenn написа:

Може и в/у Elaeagnus umbellata, но трябва да се следи да не пуска издънки от подложката.

Да, но аз нямам такива. Имам ebbingei. Но не зная дали би станало, а и те са по-малки растения. Засега не бих ги пипал. Но идеята е да има два "сорта".

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Първи опит с ашладисване на това растение. Вече беше почнало да се разлиства, калемите са в покой: 

Photo1163.thumb.jpg.d5dc6fab055d8c211a564e67022cf0b0.jpg

Сортът, който присадих, е от семенак на @greenn. Не е плододавал още при него, та не се знае какви качества има, но генетиката трябва да е различна предвид, че е от семе и теоретично може и опрашването да е по-добре, както и кълняемостта на семената.

Дървесината е много мека и има кухина в сърцевината, но бяха достатъчно дебели да станат стабилни присадките. Миналата година пробвах с киви аргута (неуспешно), сега и с тоя вид. Останалите резници (два по-къси) ще пробвам да вкореня, но не очаквам да имат голям шанс в тоя сезон. Присадката би трябвало да има по-голям шанс да хване.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Боднах останалите резници от гумито в една саксия под найлон. Пъпките под нивото на пръстта ороних, отгоре се подават по една или две. Малко надрах кората/кожицата. Вкоренител не съм ползвал. Остават на стайна температура и с висока влажност под найлона. Ако нещо се вкорени, ще бъда изненадан приятно.

Присадките засега не са покарали.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Гумито цъфна:

Photo1277.thumb.jpg.554e5f49a1bc53a424b74d8a9e7e1eda.jpg

Присадките са живи, но още не се отварят пъпките. Правих ги на 24 февруари. Само чистя избилите спящи пъпки засега.

Photo1278.thumb.jpg.681ef282a98075528c3ecef0f4127348.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Присадките покараха, отводите изглеждат добре, обаче завръз никакъв няма. Окапват цветчетата, малко са останали на храста. Полях го... може би трябваше по-рано?! Има още малко цвят, но какъв му е проблемът? Хубаво време имаше. Всичко друго завръзва.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Имаше доста цветчета, но и едно плодче не задържа. Много странно. Би трябвало да е самофертилно.

Поне присадките от @greenn хванаха. Но времето беше хубаво, пък нищо да не се опраши...

При някого задържа ли плод това гуми бери?

P.S. Между другото, двете растения, които взех от онзи човек от Разград, миниатюрните - едното има някакви листенца, но не е повече от 15 см, а другото ги изгуби зимата и още не се е разлистило (и вероятно няма да го бъде). Супер сделка за по 11 лв. на растение без транспорта, няма що! Сигурен съм, че моите отводи ако се вкоренят ще ги надминат тези. Просто е несериозно да се предлагат такива малки растения. Но цифроманска му работа.

Нека мине още месец и ще разровя да ги видя отводите. Въздушен отвод в саксии така и не направих. То рано се разлисти и изтървах... пък и много разправия с поливките ми се чини. То и сега не е късно, но много други задачи ми висят.

Трите боднати под найлон резника от @greenn още са живи.

Редактирано от Славянски
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Аз нямам гуми, семената не са покарали още, счупих едно - кухо е вътре, но ще чакам, да видим. Есенната маслина от Венетка микро резника тая година направи 2 цветчета, не задържаха обаче. Харесва ми, че направи добър прираст лани, предвид от какво почна. Евентуално мога да я ползвам в бъдеще като подложка за резник гуми ашлама...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Тя и есенната маслина уж има нужда от два сорта да се опрашват един друг. Моето, ако е наистина гуми - не би трябвало. Иначе расте добре.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване