Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

embedeo

Лешник, лешници, леска (Corylus Sp.) и всичко за тях

Recommended Posts

embedeo
Публикувано (Редактирано)

От известно време насам, все се канех да пусна обща тема за лешника и леската. Още повече, че преди няколко седмици се чудех в разговор със @Славянски кога и как е най-подходящо да ги присаждаме; наскоро имаше въпроси свързани с опрашването в Седянката, а освен това е съвсем обичайно да има въпроси за подрязването, поддръжката, храстовидни и дървовидни формировки и др. Има и една предишна специализирана тема "Гилдия с лешници" от @Варела .

Трите най-разпространени ботанически вида, в България  (според мен) са:

  • Обикновен лешник или обикновена леска (Corylus avellana) е лешникът, който естествено (ако е оставен без намеса) си расте като храст и прави много издънки всяка година. Това е и видът от който са почти всички известни сортове отглеждани заради ядката, както комерсиално така и любителски. По нашия край, например, са много популярни сортовете: Римски, Ран Трапезундски, Тонда Джентиле, Ата Баба и други.
  • Дървовидна леска, или мечи орех, или турска леска (Corylus colurna) е дърво което се среща, макар и рядко, да си расте естествено в горите на  България и изобщо в Югоизточна Европа. По нашия край, Търговищки окръг, например, не съм чувал да има стари дървета в диво състояние. Преди няколко години купих малко семенни фиданки и ги засадих в градината ми и наоколо, с идеята да присадя обикновен лешник върху някои от тях, а други да оставя да си растат естествено. Чел съм че лешниците (ядките) на дървовидната леска също са ядливи, но че били малки и трудни за чупене. Самите фиданки ми се струват доста красиви дървета с "елегантна" издължена пирамидална или малко вретеновидна форма. Стандартна практика е културните сортове на обикновения лешник да се присаждат върху дървовидна леска, но не е много масово срещана, поне по нашия край.
  • Цариградска леска (Corylus maxima) е най-слабо разпространеният вид в България (според мен). Не знам дали се среща естествено в диво състояние из България, но някои разсадници продават разновидности на този вид лешник с червени, или пурпурни, или пурпурно-зелени листа. И за ядките на този вид също съм чел че са ядливи, но предполагам че повечето хора които го отглеждат повече ценят декоративния му ефект. Има и сорт от този вид дето е с "накъдрени" клони и "накъдрени" червени листа.

Има два основни вида формировки при които се отглеждат културни сортове обикновен лешник за ядка: храстовидна и дървовидна, наричана още едностъблена. И в двата случая си има предимства, тънкости, особености и разновидности. Чувал съм, например, че някъде отглеждали културни сортове лешник хем като жив плет, хем за ядка. Предполагам, че @Любо Д може да сподели предимствата на храстовидната формировка, а пък @Kalam Mekhar може да сподели интересни постижения с единия вариант за постигане на дървовидна формировка.

Някои често срещани въпроси, на които аз съм попадал, някои от които и аз съм се чудил дали имат някакъв оптимален отговор, свързани с лешниците, са:

  • Как да постигнем и поддържаме дървовидна формировка на културен сорт лешници (C. avellana)? Което си има два много популярни варианта: (А.) с присаждане на обикновен лешник (C. avellana) върху дървовидна леска (C. colurna); (Б.) отглеждане на обикновен лешник (C. avellana) на собствен корен с редовно подрязване на нежеланите разклонения и стебла и оставянето само на един централен ствол / стебло.
  • Предвид особения годишен цикъл на обикновения лешник (C. avellana), че цъфти толкова рано през годината, то кога е най-подходящото време и най-подходящия метод за присаждане?
  • Защо лешниците (ми) раждат толкова много празни черупки без ядки, или пък защо ядките са толкова дребни и горчиви?
  • Имам място само за един лешников храст. Кой сорт да избера, така че да се самоопрашва добре? = Чел съм, че стария турски сорт Ата Баба (C. avellana) се самоопрашвал, дори имам едно храстче, обаче няма как лесно да проверя това при мен.
  • Как да "заразя" съществуващи лешникови растения (насаждения) с гъба трюфел?

За разлика от една друга (странна) тема за лешници, която се пръкна напоследък във форума, това е една нормална тема, напълно в духа на bezmotika, така че, моля, всички читатели и съфорумци, чувствайте се напълно свободни да споделите всякакви свои мисли, въпроси, съмнения и впечатления по отношение на лешника и леската!

Редактирано от embedeo
  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo

Имам следните нови въпроси за лешниците:

  • Някой отглежда ли лешници от собствено семе, например, от заровени в земята лешникова ядка или цял лешник заедно с черупката? Можете ли да споделите впечатления от полученото ново растение? Мисля, че @Боби Димитров и @Славянски вече имат собствени "сортове" лешници -- плододават ли вече?
  • Някой има ли растения от червенолистни лешници, т.е. лешници с червени листа? Какви са ви впечатленията, особено от плодовете? Питам, защото за този тип лешници обикновено се дискутира декоративния им ефект и няма чак толкова надеждни източници дето да дават подробности за ядките.
  • Някой има ли преки впечатления от дървовидната леска, или мечи орех, или турска леска? Понеже аз съм виждал възрастно дърво само на снимка, се чудя колко голямо може да стане и за какво време?

Не съм сигурен, но смътно си спомням че и следните колеги може би се интересуват от лешници, извинете ме ако бъркам: @ivkit , @Venetka@Миленка® , @Антоанета , @Dev , @Любо Д , @Marangoza , @kokorko . Разбира се и всеки друг е добре дошъл (дошла) да сподели впечатления или да добави въпроси.

Ако се чудите, защо точно тези въпроси, то причината е, че напоследък често си мисля за ландрейс лешници, или нови "кръстоски" от лешници дето да не боледуват и да издържат на голяма суша, като например лятото на 2023.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Аз имам лешници от семка, които вече плододават. Общо са 5-6 растения, годините им ще станат мисля 7-8-9 тая пролет. 2022 ми бяха първите плодчета от тях. Естествено тях също съм ги посадил, но тъй като е леко хаотична система при нас, не мога да кажа кое къде е :) Отделно децата и те садиха разни, които лани покараха, така че имам няколко разминаващи се поколения.

20220906_142140.jpg

На снимката виждате, че има два типа, обли и издължени, от две растения са. Тъй като това са ми най-рано плододалите, този издължения го изкопах  и разделих корена на 4 растения и ги посадих наоколо, с идеята да имам повече бройки от него.

Опрашването може да е от два лешника при двама комшии, които също са различни. Ето ядки от единия и другия за съпоставка.

IMG_20200701_091631.jpg

Този горния обаче беше злобно изкоренен от комшията и вече го няма като генофонд (а иначе е над 30 годишен, вероятно към 45 според една баба). Опитах се да го спася, но мисля безуспешно... А може и да се е хванало нещо някъде на Общата нива, но не съм проверявал.

20230423_190331.jpg

Като цяло нямам интерес към едностъблен лешник, тъй като виждам голяма ценност в coppice отглеждането им. Иначе от позната с разсадник знам, че ашладисват на Corylus colurna за "гражданя" :)

Таман вчера гледах, че моите семенаци са готови за секс и в идната седмица на топло време вероятно ще отворят ресите.

20240203_142030(1).jpg

На долната снимка ще видите, че са доста рехави като мъжки цвят, но причината е, че ги режа за прореждане и ползвам пръчките, а и като цяло за семенак лешник казват 7-10 години за начало на плододаването, та не бързам. Естествено, ако от новото поколение излезе някой по-бърз, ще размножавам него.

пп: По общата тема за лешниците, малко от любимия ми период.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
Отговорено (Редактирано)

Тоя с дългата кожица, покриваща ядката, е цариградска леска (на английски е filber, а не hazelnut)! :)

Редактирано от Любо Д

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)
преди 6 часа, embedeo написа:

Някой отглежда ли лешници от собствено семе, например, от заровени в земята лешникова ядка или цял лешник заедно с черупката? Можете ли да споделите впечатления от полученото ново растение? Мисля, че @Боби Димитров и @Славянски вече имат собствени "сортове" лешници -- плододават ли вече?

При мен има много диви, но почти нищо не съм брал от тях толкова години. Дребни са, а сякаш и животинките ни преварват. От ядка имам два, които са с произход Иран и майчиното дърво беше едностъблено и много дебело (30-40 см). Единият вече цъфти, и даже май е имал един-два лешника миналата година (намерих ги под него), обаче пуска и издънки. Очевидно има кръстосване с някакви местни avellana. Вторият е по-малък и сякаш засега е с едно стъбло, но е в неполивни условия вече шест години и е под метър и половина.

Отделно съм сял подарени ми едри лешници, но нищо не поникна. От иранските имах много и повече от дузина растения, обаче ги сях в земята и вървяха миниатюрни. Преместих ги в контейнери и всичките не се хванаха. При баща ми има още два-три малки от същия разсад. Но на мен не ми беше толкова за ядките, колкото за удивителното, внушително дърво. Самите лешници, които сях и ми подариха, те не бяха едри, но не бяха и турска леска, каквато също съм сял и имам едно или две растения, още малки. Там лешниците са съвсем различни на вид и наистина по-трудно се чупят. Турската върви доста мощно между другото.

Реално обаче повечето лешници, които садих, са от издънки. Нищо не плододава. Те бяха дребни и са в неполивни условия. Веднъж на лято макс да им сипя вода, но и не са на пълно слънце. Има доста млади лески, които бих пробвал пак да ашладисам, на земеделска земя (гъсталак). Преди няколко години имах няколко неуспешни присадки върху тях. Към момента борбата ми е сортовите и семенаците да ги опазя от животните и да ги поливам. Не растат на воля.

преди 6 часа, embedeo написа:

Някой има ли растения от червенолистни лешници, т.е. лешници с червени листа? Какви са ви впечатленията, особено от плодовете? Питам, защото за този тип лешници обикновено се дискутира декоративния им ефект и няма чак толкова надеждни източници дето да дават подробности за ядките.

Имам Rouge de Zeller. Един от най-едрите като растение, вземан от Франция. Още не цъфти. Пуска издънки. Плода не мога да коментирам, но съм го сложил близо до другите - да се опрашват. Тая година мисля няма да цъфти, но вече минава човешки ръст и може би догодина, живот и здраве. И тоя съм го местил.

преди 6 часа, embedeo написа:

Някой има ли преки впечатления от дървовидната леска, или мечи орех, или турска леска? Понеже аз съм виждал възрастно дърво само на снимка, се чудя колко голямо може да стане и за какво време?

Преки не точно. Вземах лешници и сях, купувах. Не съм виждал такова дърво освен при Веселин Орешков в Троян. Много слабо поникнаха, но пак повече от онези едрите, които бяха кръгла нула. Един познат от Македония ми беше идвал на гости и по балкана като пътувахме насам-натам видя такива покрай пътя - вика им меча лЕска. Има ги, но са редки. Аз имам един малък, метър и нещо, и мисля да си го оставя така. Дано плододава самó дърво.

Като цяло не мога да помогна с много. Боби прави по-сериозно селекция. Аз лешници още не бера. Едвам ги опазвам с мрежи прочие. Някои са в едни къпини и са по-защитени, но заради къпините малко пострадаха от снега. Общо съм посадил към... 14-15 лешника, които още са живи. Два-три загинаха още първата година заради лош корен. Има 7 наименовани сорта. От тези издънки подарените са може би два сорта, които са едновремешни български, май имаха общо като произход с института в Троян в едно отминало време. Човекът, който ни ги даде - мъж на към 80 - викаше, че уж са едни и същи, но някои бяха със зелени, други с червени пъпки. С червени обаче не съм сигурен, че оцеляха. При него били изключително родовити.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Отглеждаме 3 лешника на вилата. Ей тъй за разнообразие. Два червенолистни, вече 4 годишни и един червенолистен кривундел. Аз си ги харесвам, особено пролетно време са с впечатляваща окраска.

На село при мама лешниците са вече 35 или пък 37, не помня точно. Много калпав терен, наклон, бедна почва, бяла пръст, южно ориентиран. Абе, ужасно място. Брат ми преди години някой му казал, че почвата там стана за лешници заразени с трюфелова гъба и той купил такива. Много зле като растения, някакви клечки буквално беше засадил. След втората година ги беше отписал. Заех се аз. Кажи, речи 60-70 % от тях смених поетапно. Основно със сортовете Римски и Трапезунски. Кое къде е обаче е трудно да се каже. С поливна система са, но на 5- 7 дена виждат вода. Тогава успяваме да я пуснем, с помпа от коритата на близката изворна чешма. Основен проблем им е хлорозата, яко добавям зелен камък. Взеха на нещо да приличат, но за тези години трябваше вече да са големи храсти. 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ето малко видео обзор на тия неща, за които съм писал по-горе, нека се видят и нагледно.

 

Любо, като имаш предвид, че има хибриди между avellana и maxima, аз не бих се ангажирал да кажа какво точно е :D Тия filberts, които показват по западни форуми, са с много по- затворени като човка обвивки и някак по-гладки. Та може би е кръстоска и този...

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Направих днес първите две лешникови присадки върху саморасла дива леска. По-рано от предните опити. При положение че пуска издънки, ще трябва да ашладисвам и още стъбла нататък, но исках да пробвам как ще се получи. Мястото е добро и няма да се мести. Ран трапезундски.

По принцип на подложка склонна към пускане на десетки издънки, това не е най-удачното решение, но мисля да пробвам да го ограничавам до няколко стъбла (3-5). Другото ще се отбира.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

@embedeo, не съм веща. Пълно е с леска, но и с животинки покрай нас. Рядко виждам лешниче и за сега не съм слагала питомци.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Присадките лешник (вероятно Ран трапезундски) върху дива леска от 12 февруари засега се държат:

Photo1299.thumb.jpg.46ddf55dc087c8597601ed9f5572798d.jpg

Photo1300.thumb.jpg.073b4b6f95b366d6846e5c7548ac4d81.jpg

Другите две стъбла на подложката вече имат малки листенца. При предния ми опит преди години пъпките не бяха набъбнали толкова и си изсъхнаха калемите. Сега направих ашламите по-рано.

Очистих пъпките надолу. Предполагам до седмица-две ще е ясно дали ще ги бъде 

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване