Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

embedeo

Череши! Череша, вишна, вишнап, махалебка -- особености, въпроси и мнения

Recommended Posts

Славянски
Отговорено (Редактирано)

Вчера успях да отида до съседното село, където бях садил три череши семенаци, саморасли предполагам от една късна хрущялка, която беше ви имота и 2014 г. загина при наводнението (беше изкоренена). Имал една четвърта по-малка, която съм я предвидил за махане, но понеже цъфтя тая година и реших засега да я оставя.

Опитът ми е интересен от гледна точка на отглеждане на семенно потомство. На три от дърветата според мен това е първа реколта, въпреки че двете по-големи са цъфтели и предни години, но случваха на лошо време. А и мястото и покрай река, има пауловния и елши големи и им хвърлят немалко сянка, все бързорастящи видове. Та дърветата са вече по 4-5 метра на под десет години или на десет най-много. Четвъртото имаше плод преди две години и беше тип хрущялка късна, но имаше когато не е напълно узряла лека горчивина. Та тая година им видях плода и на четирите (а при мен имам и още дръвчета от същите семенаци, които също цъфтят вече). Интересно, че са съвсем различни една от друга. Едната, както споделих, е хрущялка, средно едра, но още не е готова. Като гледам ще станат след около седмица или поне пет дни, което май я прави по-късна от Суит Харт! Не са лоши. Към момента са пъстри, но без достатъчно сладост.

Втората, която е за махане до една ябълка, вече преминава и е червена и с размер на вишни. Дребна, но сладка и сочна и с малка костилка. Третата е тъмна, виненочервена и пак като по-дребна вишна. Тя беше на практика преминала, та е по-ранна. Имаше две-три останали череши по ниските клони. Може би е била за бране преди седмица. Чудя се тази червената дали би станала толкова тъмна след седмица?

И последната, от която брах най-много, и мисля беше в почти перфектна зрялост - единствено, че имахме два дни с дъжд преди това и нямаше как да са най-сладки - тя е пак с размер на вишни, но е жълта. Тъмно или мътножълта стои с лека руменина отгоре на някои, с консистенция на вишна и сочна с малка костилка. Тази определено ме изненада. Нищо общо с оригиналната хрущялка. Те и другите две нямат много общо, но поне като плод са сходни с тези при мен, които съм ползвал за подложки и стават жълточервени до почти изцяло червени при пълна зрялост.

Та това е опитът ми с тези семенаци.. голяма вариация в плода. Наблизо в рамките на 30-50 метра покрай гората имаше и диви череши не много далеч от майчиното (според мен) дърво. Вероятно се е получила и някаква кръстоска или просто сортът не е бил изчистен.

Имам работа да кастря пауловнията и част от елшите да не им пречат на развитието и да ги притискат. Другата седмица планирам да ходя пак.

Снимки за съжаление не успях да направя, че ми падна батерията на телефона и не можах да го подкарам. После вече бяха изядени.

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
преди 32 минути, Славянски написа:

Вчера успях да отида до съседното село, където бях садил три череши семенаци, саморасли предполагам от една късна хрущялка, която беше ви имота и 2014 г. загина при наводнението (беше изкоренена). Имал една четвърта по-малка, която съм я предвидил за махане, но понеже цъфтя тая година и реших засега да я оставя.

Опитът ми е интересен от гледна точка на отглеждане на семенно потомство. На три от дърветата според мен това е първа реколта, въпреки че двете по-големи са цъфтели и предни години, но случваха на лошо време. А и мястото и покрай река, има пауловния и елши големи и им хвърлят немалко сянка, все бързорастящи видове. Та дърветата са вече по 4-5 метра на под десет години или на десет най-много. Четвъртото имаше плод преди две години и беше тип хрущялка късна, но имаше когато не е напълно узряла лека горчивина. Та тая година им видях плода и на четирите (а при мен имам и още дръвчета от същите семенаци, които също цъфтят вече). Интересно, че са съвсем различни една от друга. Едната, както споделих, е хрущялка, средно едра, но още не е готова. Като гледам ще станат след около седмица или поне пет дни, което май я прави по-късна от Суит Харт! Не са лоши. Към момента са пъстри, но без достатъчно сладост.

Втората, която е за махане до една ябълка, вече преминава и е червена и с размер на вишни. Дребна, но сладка и сочна и с малка костилка. Третата е тъмна, виненочервена и пак като по-дребна вишна. Тя беше на практика преминала, та е по-ранна. Имаше две-три останали череши по ниските клони. Може би е била за бране преди седмица. Чудя се тази червената дали би станала толкова тъмна след седмица?

И последната, от която брах най-много, и мисля беше в почти перфектна зрялост - единствено, че имахме два дни с дъжд преди това и нямаше как да са най-сладки - тя е пак с размер на вишни, но е жълта. Тъмно или мътножълта стои с лека руменина отгоре на някои, с консистенция на вишна и сочна с малка костилка. Тази определено ме изненада. Нищо общо с оригиналната хрущялка. Те и другите две нямат много общо, но поне като плод са сходни с тези при мен, които съм ползвал за подложки и стават жълточервени до почти изцяло червени при пълна зрялост.

Та това е опитът ми с тези семенаци.. голяма вариация в плода. Наблизо в рамките на 30-50 метра покрай гората имаше и диви череши не много далеч от майчиното (според мен) дърво. Вероятно се е получила и някаква кръстоска или просто сортът не е бил изчистен.

Имам работа да кастря пауловнията и част от елшите да не им пречат на развитието и да ги притискат. Другата седмица планирам да ходя пак.

Снимки за съжаление не успях да направя, че ми падна батерията на телефона и не можах да го подкарам. После вече бяха изядени.

От череша обикновено се случват много интересни, почти винаги хубави като вкус семенаци. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Да ти кажа тая година опитах плод от няколко от тези семенаци. Само единият беше разочарование като размер. Другите стават. Не са едри и не са топ, но задържат реколта (те засега и цъфтят по-нарядко). Когато ги разсаждах още нямах опит с ашладисване. После бързо дръпнаха тези в другото село и така ги оставих.

Опитах и плод от една голяма, която според мен е дива - ами 90 процента е костилка и дребни та дребни. Опитвал съм много добри нагоре по гората преди като ходехме за гъби. Даже съм присадил една такава черна, която дали е дива или някаква кръстоска не зная - от Севлиево съм я вземал и не е едра - обаче само цъфтя и не задържа. Втора година ѝ беше.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivkit
преди 13 минути, Славянски написа:

Да ти кажа тая година опитах плод от няколко от тези семенаци. Само единият беше разочарование като размер. Другите стават. Не са едри и не би са то

Не стават едри, но обикновено имат приятен вкус и най-вече са много здрави, без болест и вредител.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 16.06.2024 г. at 9:33, Славянски написа:

Едната, както споделих, е хрущялка, средно едра, но още не е готова. Като гледам ще станат след около седмица или поне пет дни, което май я прави по-късна от Суит Харт! Не са лоши. Към момента са пъстри, но без достатъчно сладост. ме изненада. Нищо общо с оригиналната хрущялка. Те и другите две нямат много общо, но поне като плод са сходни с тези при мен, които съм ползвал за подложки и стават жълточервени до почти изцяло червени при пълна зрялост.

Ходих днес да бера череши, но малко разочарование. В смисъл, че доста листа жълтеят. Та се чудя, понеже е на пътя дали някой не ѝ е сипал нещо или заради големите жеги тези дни. Иначе зреят и не са съвсем готови още, значи като зреене, ако добавя две седмици, отиват към 5-10 юли:

Photo1501-1.thumb.jpg.48843da26b8f2129ebee5990ef50c750.jpg

Пъстри до светлочервени в най-зряла фаза, каквито всъщност почти нямаше. Средно едри.

Интересно, че другата жълтата череша седмица по-късно си държеше плода и бяха съвсем добре. И очевидно консистенцията не е заради дъжда. Много меки и сочни, да не кажа водни. Опитах и една баш дива, с горчивата жилка. На северен склон и почти преминала. Обичам ги дивите череши и неслучайно съм присадил една черна с подобен вкус, само че може би по-едра. На дървото, от което вземах калемите, бяха по 15-20 череши на чепка. Рядко съм виждал такава красота, още повече мисля, че е необгрижвано дървото на публично място. И вкусът беше превъзходен.

Преди години бяхме правили сладоледи с различни сортове череши, вишни, червени афъзки и диви череши и мога да кажа, че дивите череши като вкус нищо не ги биеше.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Черешите не можах да опитам, щото птичките ме иазпревариха, но вишната опитах тази година. Тя е 5-6 годишен семенак(подарък ми е от една жена във фейсбук група). Бива.... за съжаление количеството е малко за да направя нещо вкусно.

vi6ni.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
kokorko

Искам да покажа как според мен е добре да се действа въпреки ,че го правя за първа година. Даже закъснях, защото не съм там,но след като се обере черешата (ако има завръз въобще) е добре да се направи веднага резитба. На снимките ясно се виждат избилите нови клончета,които надявам се за още 2-3 седмици ще достигнат 1 педя. Така направих и с кайсия и синя слива. 

viber_image_2024-08-13_14-51-44-019.jpg

viber_image_2024-08-13_14-51-44-078.jpg

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
inna

И аз съм чувала, че резитба на череши и вишни се прави по време и веднага след беритба, особено ако са високи и искаш хем да ги намалиш,хем да обереш плода по върховете.Трябва да го приложа догодина,защото моите са израсли много на височина. Малко ме е шубе,обаче, да режа яко върха.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov
Отговорено (Редактирано)

При мен най-дългия прираст на черешата тази година минава 2м а най-късия 1,20-1,50м. Направи 3 силни старта на растеж, силните двуметрови леторасти са все още в растеж, някои от по слабите след втори прираст спряха растеж.

Редактирано от Jimmy Stoikov

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Страшна работа, Джими! При мен една черница има два метра прираст, младо дръвче, но черешите едва ли имат повече от петдесет сантиметра. Трябва да ги огледам. Много се надявах да направят втори прираст, но не би.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov
Отговорено (Редактирано)

На първата снимка е зверското подрязване в края на зимата, останалите са от днес. Черешата на първия прираст пролетта е направила плодни, понеже са скъсявани пролетта за втори прираст. Много съм хепи с това формиране. :)

Гледам на последната снимка кайсията не се различава много във формирането от черешата :)

 

 

423735534_964010648771405_1299392748253134411_n.jpg.9aa988b0447a7702e8f13ff7c5454f74.thumb.jpg.9b85553232e16224cf79e9ad9267b7f3.jpg

 

 

1d7ff7bf-d963-4d0d-bf89-eae98b2c89e7.jpg

ed59285d-3b5b-4139-911f-da2516ed3969.jpg

ab43fba4-2a8a-4116-b9ff-309094d9e692.jpg

Редактирано от Jimmy Stoikov
  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Брей, какъв буен растеж, че и още листа има! Не знам колко я подхранваш и поливаш. При мен дори с поливки редовни такъв прираст на млади дръвче е немислим. Прави до 30 см обикновено.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov

От сорта ли зависи какъв ще е вида на кората по ствола, гледам има грапави и гладки? При мен беше гладък ствол, но тази есен забелязвам как една тънка люспа по кората се отделя и накъдря, не мога да го определя като напукване по скоро лющене 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване