Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Боби Димитров

Кавказка хурма (Diospyros lotus, date-plum, Caucasian persimmon)

Recommended Posts

Боби Димитров

С интерес и притеснение видях, че нямаме отделна тема ни за виржинскъ хурмъ, ни за кавказка (както ги нарича чичо Веско). И без това темата за райската ябълка е нафлъдена с 30 страници, реших да цепна нова тема за Diospyros lotus. Като подложка ползвам това ми мнение от миналото лято:

Пол от Пермашип/Балкеп е бил в Азербайджан и там е видял диви растения Diospyros lotus, както и много други интересности, но реших да сложа връзка тук към блогпоста. Приятно на размер дръвче :)

PXL_20230619_102025843.jpg

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Моят опит с този вид тръгна от Славян, който ми прати няколко бебешорски семенака. За няколко години и редовни резитби, че много бързо растат, ги отгледах до прилични фиданки, които изкопах на есен и споделих с няколко човека. Ето от другата тема снимки:

 

За мен остана една бройка. Като я гледам, тая година ще цъфти сефте. Мисля 2018-19 да е покълнала при Славян? Което ще рече 5-6-7 години до цъфтеж, струва ми се добре. Дано правилно съм определил цветните пъпки.

20240418_154153.jpg

 

 

Давам и връзки към други места по форума, тематично:

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Ей тук съм снимал трите вида, може да се ползва за идентификация по листата:

При мен едната кавказка изби от корена на измръзналата преди две години Костата. За две години вече е 220 см и с три стъбла и мисля ще цъфти сефте. Райската беше садена края на 2017 г. Та подложката е стара, но реално расте две години, сега влиза в третата.

Другите много мръзнат, една беше пречупена до земята от снега, и макар че са сяти началото на 2018 г., не са повече от човешки ръст. Садил съм няколко и дали заради недостатъчно поливане лятото, но тръгват от ниско, правят по 60-80 прираст и така ежегодно. А някои май и никакви ги няма. Заякне ли, не мръзне толкова, но и дървесината не узрява хубаво, особено при тези малките. Други пък ги слагах разсад в земята - от тези съм дал на Боби. Ами малки са и без грижи наддават по малко, но за подложки идеални.

Редактирано от Славянски

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Но като стана дума за Азербайджан, то там е и Дагестан. Ето ги "дивите хурми" в каква земя виреят и как ги събират местните. За тоя плод говорим:

 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване