Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Cucurbita Maxima

Кое е това животно?

Recommended Posts

Cucurbita Maxima

Имаме ли ентомолози?  :)

 

Интересно ми е тези госпожици какви мислят да станат като пораснат.

 

035358088.jpg?r=0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

Пробвай да питаш в следната фейсгрупа на ентомолозите. Там се надпреварват кой ще отговори пръв и кой познава повече насекомите :) Това е нещо подобно на надпреварата с начина на отглеждане на зеленчуци :)

https://www.facebook.com/groups/634529326598212/?fref=ts

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Мерси, ще ги налазя  :D

 

А също да питам - едно малко кръгличко бръмбарче зелен металик, има го много при нас, та знае ли някой какво е и смята ли да прави пакости?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Разпознаха ги в групата от раз - Yponomeuta, вид миниращ молец. В зависимост от конкретния вид може да е вредител по ябълките или по сливи, круши, череши. Това гнездо при мен е в чашкодряна и сега се чудя да им събирам ли багажа или да ги оставя. Предвид болнавите ми дръвчета не ми се ще и без ябълки да останем, а от друга страна не ми се ще да се меся в неща, които не разбирам.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Според мен ги елиминирай овреме. Принципно съм за самоподдържащите се екосистеми, но е безспорен факт, че 1) в природата 1-2 години време за реакция са нищо; 2) в домашната градина хората и храната за тях е с предимство; 3) на природата като цяло не й пука за хората и техните нужди.

 

Ако имаш 10 дка гора-градина и ти е все едно дали ще ядеш ябълки или не, не бих пипвал нищо. Но като имам 2 дръвчета и искам да набера за семейството, бих предприел мерки. Възможно най-безвредните.

 

Прочее и при нас на младите фиданки видях такива тук-там, напръсках ги с нийм, но веднага след това заваля, така че след 2 седмици ако все още има фиданки, значи може и да е имало ефект.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

Той напада и доматите...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Бе да ти кажа нашите овощни добиви са такива, че с тях или без тях с ябълки няма да преядем. По принцип съм склонна да правя експерименти, понеже все пак не зависим хранително от тази градина, а пък грешките са си най-добрия начин да се научи човек, ако ще и топлата вода да открива.

 

В случая тази буба е опасна именно в гъсеничната си фаза - тогава яде листа, а после имагото е безвредно (е, снася яйца и догодина евентуално ще има повече буби). А пък те са си харесали дръвче, което не е плодно и са само тези на снимката. Тоест, може би ще им стигне да се напапкат. 

 

Аз, естествено, съвсем лаишки си разсъждавам, но мисля, че много от вредителите биха предпочели некултивирани растения, ако имат избор, само че в повечето градини нямат. Примерно при нас охлюви дал господ, обаче не са ми изяли нищо досега и що ли им трябва, като спанака е три сантима, а глухарчето 20 и всякакъв плевел има на корем.

 

Също мисля, че всички насекоми играят някаква роля в поддържането на равновесие и е по-добре без нужда да не се намесвам. Въпросът е - ако аз не съм там да ги махна тия гъсеници (примерно ако беше изоставен двор) - това по-добре ли щеше да е или по-зле. Малкото изоставени дворове, които съм виждала не са ми направили впечатление да са изядени от буболечки.

 

От друга страна миналата година така си изпатихме с миризливките - ако знаех, че са такава напаст щях отрано да започна да ги чистя.

 

Мисля, че тези конкретни молци не нападат домати. Tuta absoluta :D е доматения миниращ молец.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

Ааааа, благодаря :) Аз прочетох само миниращ молец и веднага се сетих за доматите :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Напълно те разбирам, подобни размишления съм си ги мислил и аз, особено като бях затънал в перма-литературата. Нека опитам да допълня или поне поведа размислите в такава посока:

 

Гъсениците ядат декоративно дръвче, от него има много, нека, нали не са ябълките. Догодина обаче, предвид изобилната паша, ще има много повече гъсеници, цялото декоративно ще е опасано, а покрай него ще заминат и други, плодни. През това време ще се появят паразитни оси, птици, други хищници и ще почнат да "работят" върху гъсеничната популация. Но за това ще е нужно повече време (по-ниско в пирамидата винаги действат по-бързо), а до тогава няколко дръвчета е вероятно да са без листа няколко години и има реална възможност да ги загубиш. Теглиш карта "Мини през начало без да вземеш 200 долара."

 

Ако отношението ти е "добивите и без това са малки, майната им", вероятно е никога да не видиш по-добър добив, или да разчиташ случайно да имаш добив.

 

Пермакултурата за мен не е друидизъм, в смисъл "не се намесвай в нищо и всичко ще се оправи само". Аз лично я разбирам като метод за работа с природата за насочване в желана от нас посока, нещо като айкидо? Все едно бизонът да се чуди - сега ако хапна тия тревички, дали ще има тежки последствия? Не - той пасе, с което насочва природата в посока прерия, от каквато има нужда, а не гора. И това не е случайно.

 

Ти имаш нужда да насочиш едно парче окултурена природа в посока храна за теб. Хубаво е да имаш добив - obtain an yield!

 

Което ще рече да позволиш на природата да работи по своите магически начини, в едни зададени (макар и широки) граници. Мащабът е от огромно значение. Да взема примера ми от по-горе - ако имаш декари гора-градина със стотици видове и десетки дървета от вид, като всичко това функционира от години със малка поддръжка (демек в широки граници), едни гъсеници изобщо не те трогват. Вероятно е още тая година да бъдат унищожени, а и да не са, ще засегнат 1-2 дървета макс, епидемия е малко вероятна. Разбира се, нямаш домати и краставици, но нали, имаш гора...

 

Непукизъм, облегнат на широкият гръб на обема, може да се приложи за повечето проблеми, с които се сблъскваме в градината си (не всички, защото има мащабни и нерешими лесно проблеми, ето пример). Затова и често изглежда, че се "втелясваме" за дреболии - неща, които изобщо не биха направили впечатление на човек, стопанисващ големи площи. Нещо ми е гризнало праза - е голям праз! Голям, голям, ама ако имаш само 5 корена - не е малък празът!

 

Аз самият много съм се чудил, като опре ножът на кокала, какво бих правил, ако видя, че ми загиват безвъзвратно дръвчетата от нещо, за което има "конвенционално" решение.

 

Стъпвайки на тая ливада, на която сме в момента, ми е ясно, че започваме да променяме средата в конкретна посока. Правим неща, за да намалим "шока" върху системата, като например сега окосихме чак след като повечето треви бяха вече дали семена. Не избиваме с препарати поголовно. Добавяме органична материя, вместо да я изнасяме.

 

Но посоката е ясна, границите са зададени. Природата няма да ги спазва сама, без да я насочим. Ако другия път ниймът не е помогнал и все още има гъсеници по фиданките, които се борят за живот първа година така или иначе, режа наред и мятам през оградата на кокошките. В крайна сметка и те са част от екосистемата, а и малкия (доста настоятелна част от екосистемата) иска да си намира яйца в сеното...

 

А догодина - феромонни капани, къщички за птички, нийм от ранна пролет и те така.

 

Сори за това излияние, тия дни ми се е насъбрало, че ме емнаха едни фенове на промишленото земеделие...

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Не знам, не знам. Разбирам те и аз (кви сме разбрани само, а :lol: ), ама... някак не ми импонира този начин на мислене - че дори и да не знаем какъв ще е разултатът, е по-добре да се намесим, отколкото да не се намесим. Принципно това. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

Няма да се давате :) Дивите прасета изядоха половина картофи, а едининият, който изкарах от компоста, че беше тръгнал и го сложих в земята, си има собствен колорадски бръмбар :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Момент, какво искаш да кажеш с "дори и да не знаем какъв ще е разултатът, е по-добре да се намесим"?

 

Ако гледаш по-широко на нещата (щото подозирам така гледаш, ако правилно те разбирам), какъв ще е резултатът никога не знаеш изцяло, защото природата работи по толкова много начини, че е невъзможно да бъдат оценени всички взаимовръзки.

 

Дали ще се намесиш зависи от твоята цел - целта не е самата намеса, а превенция и оцеляване на дървото, в случая? 

 

В тоя ред на мисли, понеже никога не знаем какво ще стане, дай никога да не правим нищо! Ми ти сега зася спанак, на мястото където беше един плевеляк, жизнено важен за едикое си насекомо. Край с него! Спанкът цъфна, догодина ще скочи при дядо Славчо и ще му надвие подправките, ето ти инвазивен спанак. С толкова паша, ще придойдат охлюви на прибежки. Като пламне цялото село - ами сега, епидемия спанак с охлюви! Само ориз липсва...

 

Не би трябвало тия две неща да те спират да поставяш цели (за себе си и за градината), нито пък да действаш. Компромис винаги ще има, най-малкото с тия ~66 кила CO2, дето всяка седмица ги пускате в отиване и връщане до градината :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Така е, все някакви компромиси се налагат, ако изобщо искаме нещо да правим в градините. Какви и колко - всеки си избира сам. Не ми се философства по тия въпроси, защото вижданията ми още не са достатъчно осмислени и нямам твърдо мнение.

 

Сега в случая, ако сме точни, нямаме конкретно заплашено дърво, за чието оцеляване да се борим - имаме просто шепа гъсеници...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kamen Angelov

Извинявам се, но какво представляват "феромонните капани"?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Физически могат да имат много форми, потърси в гугъл снимки pheromone trap и ще видиш. Принципът е прост: даден обект се пръска с химикал, който "привиква" дадено насекомо (обикновено само мъжки ИЛИ женски), а като го привика, или го залепва, или го удавя, или го хваща в мрежа и тн. Обикновено се ползва в комбинация със жълти лепящи капани, както и жълти с червено, сини и тн, всеки таргетира различен вид насекомо.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Положението с моите гъсенички стана "докато умните се наумуват, гъсениците имагуват"  :rolleyes: По чашкодряна няма почти никакви щети от пребиваването им.

 

Това е бръмбарчето зелен металик - ментов листояд се казва и абсолютно си отговаря на името, защото кибичи само върху едни очевидно устоцветни "плевели".

 

035395862.jpg?r=0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Сега имагуват, като се излюпят - ще снесат някъде, да говорим пак след няколко поколения, примерно догодина по това време ;) Ако се окаже, че чашкодрянът опазва от миниращ молец овощните градини, може да си направила голямо откритие! То повечето неща, дето ги спрягаме са си фолклорно знание...

 

А това бръмбърче не оставя джоджен и маточина за нас, макар че ментата не я атакува особено, дали защото е маслодаен сорт...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Нова година, нови гости :) Цял отбор от тия госпожи са ми налазили една туфа коприва и методично я оглозгват. Питах специалистите и ми я разпознаха като копривна пеперуда Aglais urticae. Госпожите са безвредни за нас, понеже имат силни предпочитания към копривата, а в нашия двор от нея има достатъчно за всички гладни гърла. Като пеперудират, ще помагат в опрашването.

 

036782521.jpg?r=0

 

Пеперудата:

 

urticae%20noar%20016a.jpg

 

За протокола - щети от горния молец не забелязах, похапнаха си от чашкодряна и това беше. Тази година пак ще имаме, вчера забелязахме няколко "паяжинки".

 

Ментовия листояд и той кротко хрупа балота нигра цяло лято, едвам му стигна времето да пробва и малко от джоджена.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Да се похваля с тази гостенка - много готина животинка  :wub:  Наистина прилича на колибри, като се разпърха над някое цветче, направо се шашнахме първия път, като я видяхме. Трябва си майсторлък, за да я снимаш, затова снимка от нета. Гълъбова опашка (Macroglossum stellatarum).

 

galabova-opashka-8497_Nikolay_Staykov_22

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Можете ли да ми кажете какви са тези насекоми. Това с червените точки изглежда харесва рози, а другото - ягоди. ​

 

post-273-0-26651400-1462646741_thumb.jpg

post-273-0-40094500-1462646742_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване