Cucurbita Maxima

Кой е този сорт грозде?

11 мнения в тази тема

Реших да пусна тема, че да остане за поколенията  :lol: а и се сетих за още отличителни данни. Въпросът е: е ли това Отело или ако не е - какво е?

 

10550124_10152629338039634_7348751520957

 

033958704.jpg?r=0

 

 

Въпросното грозде е с тъмни, дребни, кръгли зърна, с налеп. Има дебела ципа, под която зърното е едно такова лигаво, малко като гумено и със събрани накуп семки. Зърното под ципата и сокът са с тъмночервен цвят. Чепките са сбити и когато гроздето узрее стават сухи и кафяви.
 
Има много силен, специфичен аромат, който аз лично не оприличавам на ягоди и малини, но какво ли разбирам. Вкусът според мен лично е наситен, а не блудкав.
 
Мисля, че е винско грозде, не десертно, но е доста сладко. Миналата година пробвахме да правим вино и ширата беше на границата, 20 и няколко градуса.
 
За паралел - имаме и малко грозде от един друг сорт, който има подобни качества, обаче и следните разлики - малко по-едро е, под ципата зърното е бяло, а чепките остават зелени дори когато е узряло. На вкус е по-блудкаво и има по-слаба миризма. То също не знам какво е  :)

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен е точно това. Терминът "винско" грозде е много добър  :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз да додам, че на нашия Отел месото е бяло-зелено, а не червено.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аха, ами значи може пък втория сорт да е Отело  <_<

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето ги въпросните гроздета. 

 

036118919.jpg?r=0

 

036118918.jpg?r=0

 

Май-май и двете са нещо американско, предвид близкия външен вид и вкус.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И като съм тръгнала, да си питам и за другите гроздаци.

 

Това е с продълговати зърна, няма общо с горните.

036118925.jpg?r=0

 

Бяло, сочно, не е толкова сладко като ранния Болгар.

 

036118923.jpg?r=0

 

На това дядо Славчо му казва Степ, или "шилесто"?

 

036118921.jpg?r=0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този с дългите зърна горе леко напомня на сорт Велика, но май не са достатъчно дълги... за другите ще чакаме някой експерт да се изкаже :(

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По снимка едва ли някой може да определи сорта. Гледах на пазара три сорта. Единият беше Мерло, другият Каберне Совиньон и третият Мавруд. По нищо не се различаваха на външен вид. Изпросих си да опитам Мерло - много сладко ароматно и вкусно се оказа. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 19.05.2015 г. at 16:43, Cucurbita Maxima написа:

Реших да пусна тема, че да остане за поколенията  :lol: а и се сетих за още отличителни данни. Въпросът е: е ли това Отело или ако не е - какво е?

 

10550124_10152629338039634_7348751520957

 

033958704.jpg?r=0

 

 

Въпросното грозде е с тъмни, дребни, кръгли зърна, с налеп. Има дебела ципа, под която зърното е едно такова лигаво, малко като гумено и със събрани накуп семки. Зърното под ципата и сокът са с тъмночервен цвят. Чепките са сбити и когато гроздето узрее стават сухи и кафяви.
 
Има много силен, специфичен аромат, който аз лично не оприличавам на ягоди и малини, но какво ли разбирам. Вкусът според мен лично е наситен, а не блудкав.
 
Мисля, че е винско грозде, не десертно, но е доста сладко. Миналата година пробвахме да правим вино и ширата беше на границата, 20 и няколко градуса.
 
За паралел - имаме и малко грозде от един друг сорт, който има подобни качества, обаче и следните разлики - малко по-едро е, под ципата зърното е бяло, а чепките остават зелени дори когато е узряло. На вкус е по-блудкаво и има по-слаба миризма. То също не знам какво е  :)

 

Това вероятно е култивар (може и хибрид)  на vitis labrusca, виж примерно Изабела: https://en.wikipedia.org/wiki/Isabella_(grape)

Мисля че култивирането им с цел продавба е забранен вече в Европа.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vitis_labrusca

 

Cucurbita Maxima хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, Флорина - аз ги писах и двата Отел и да се оправят... За съжаление баш те са където наистина има нужда от асма - над плочника около къщата. А надолу в двора, където не е толкова наложително са вкусните гроздаци. Така че ще си стоят, няма отърване.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това дребното, бялото прилича на мойто дето раздавах пръчки на съфорумците, но при мен става леко по-кехлибарено и си е доста сладко поне за моите разбирания.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.