Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

mr_nikolov

Многослойна гора с висока плътност

Recommended Posts

mr_nikolov

Здравейте, преди време бях гледал тази презентация, но сега като идва лятото отново съм се запалил и събирам информация как би могло да се постигне в нашите климатични условия.

 

Презентацията може да видите тук.

 

Идеята е да се засади мини горичка с много висока плътност става нещо като жива ограда защото е непроходима, а в допълнение с това ще бъде обитание на различни животинки и би трябвало да подобри качеството на въздуха заради обема на листна маса.

 

Въпросът ми е може ли по-запознатите да помогнат за това да се систематизира един списък с растения подходящи за съответния слой от горичката. Според методологията изискването към видовете е да бъдат бързорастящи (като пояснява минимум 1 метър израстване за година).

 

Към момента търся информация по въпроса за да се включа и аз, но до този момент градинарството ми се е състояло в отглеждането на босилек и разни други подправки плюс неуспешен опит с годжибери.

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Веселата ферма в Родопите

Аз съм виждала такива горички от див орех. Има много около Пловдив и в града. Завземат всичко за максимум 2 години,  нарастват изключително бързо, пускат страшно много издънки.

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Хммм, това с дивия орех го има и около пчелина ни до Елхово, но не мисля, че това е идеята на Г-н Николов. В гора с айлант не вирее почти нищо друго, а лошото е, че без поддръжка става гъсталак, пуска издънки.

 

Този тип нашумя покрай TED и се вдигнаха доста дискусии за метода му, тъй като, поне на практика, има бая внос на ресурси. Неговата фирма поне така действа - носи десетки кубици качествен компост, десетки кубици мляна органика за покритие, после стотици фиданки, а след това 2-3 години има супер интензивно напояване. 

 

"Mетодологията" е измислена за тропическа Индия, така че какво изисква не е релевантно към нашите ширини. Малко дървета дават 1 м прираст след първите "бебешки" години, макар че ако ги ториш и поливаш като индиеца, може и да дадат...

 

Според мен правилният метод е да се види къде е мястото, какво би било добра идея като размери, площ, условия, полезност и нужди и така да се прецени. Честно казано, при създадени идеални условия вероятно полониите ще ти свършат работа, но ще е монокултурно. От друга страна листата са фураж и мулч, медоносно е... 

 

Ако трябваше аз да го правя, бих направил друго - само местни видове, да не се набляга на скорост на растеж, а на устойчивост и полезност, без да им се прислугва толкова с инвестиции на материали, време и вода.

 

Пишеш жива ограда - колко линейни метра и колко е общата площ (реално колко да е "дълбока" гората)? Непроходимост искаш ли? Искаш ли да култивираш нещо като подлес и ниска растителност? Изобщо бая неща има да се помислят и отговорят, преди да се пристъпи към действие...

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евелина

Леската расте бързо, дава много клони и листа , ако се поддържа като голям храст. И лешници дава , и колци за домати и боб :) . Виждала съм изоставен път за дърводобив в планината запушен изцяло от храсталак от леска за 2-3 години. И белият габър е хубав , пише, че става за жив плет .

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
mr_nikolov

Боби относно методологията знам, че не всички аспекти са приложими в нашия климатичен пояс макар, че малко почваме да се приближаваме като условия към тропиците. Мен като цяло идеята ми е наистина за нещо като жива ограда (гъста и непроходима), но и цялата идея на гъстото залесяване е да се произвежда повече кислород и да бъде максимално оптимално като място.

 

Относно въпросите, които си писал бих искал определено да има и ниска растителност, за непроходимост мисля че би било плюс, но пък и тя ще е непроходима само за хора и мисля, че доста "гадинки" ще си намерят дом там. Ако разсъждаваме върху хипотетичния вариант да е непроходима би било добре растенията, които ще дадат плод, да са от вътрешната страна, за да има достъп до тях. За дълбочина си мисля да бъде някъде около 2 м. като бих могъл да проведа този експеримент на вилата за да видя дали ще се получи, може би така като си мисля едно 25 - 30 метра дължина по-едната страна на двора биха могли да се отделят (защото след това започва да хвърля сянка един огромен орех)

 

Евелина благодаря за идеята с ласката между другото миналата година като взимах фиданките годжиберита исках да взема и леска, но ги бяха изкупили. Това, което си мисля обаче е, че ако се разпростират толкова инвазивно ще стане монокултурно, а идеята е да е мултикултурно това "съжителство". Плюс обаче са ядките, които са полезни и вкусни така че определено бих засадил и леска, но ще трябва пък да са най-отгоре защото са светлолюбиви до колкото ми обясняваха.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Храбрият Шивач

На страницата Plants for a future има добре развита база данни, в която може да търсите растения според различни характеристики, между които и скорост на растеж, ядливост, изисквания към светлина и почва и т.н. 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евгени

Според мен бамбукът е добра идея за уплътняване на външната страна на пояса. В съседния двор има една туфа бамбук и си изглежда доста добре. Не изисква особени грижи. Расте бързо. Не съм сигурен дали няма да се създаде проблем ако прекалено бързо се разпростира и по хоризонтала, но от този на съседите нямам такива впечатления. Едва ли ще се ползва за ядене, но пък на изток му намират хиляди приложения.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
mr_nikolov

Аз по принцип се замислих в един момент точно за съседите и така като го мисля според мен по външния пояс не трябва да има някакви инвазивни растения, защото може да се получи така, че да плъзне към техните дворове и тогава става неприятно. Другият вариант е ако има някакъв начин да се ограничат да не се разпростират към чуждите дворове защото аз съм брал ядове на вилата, на моите родители, с едни съседи и техните къпини, беше нещо ужасно. Накрая ги чакахме да изсъхнат есента и 1 ден 4 човека прекопавахме въпросното място.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Храбрият Шивач

Сега видях Тед видеото. Искам само да спомена, че тази гора, която прави човека изглежда да съдържа тропически видове, което ме навежда на мисълта, че е ситуирана именно в този климатичен пояс. Не съм сигурен, че у нас гора с подобна гъстота може да съществува, понеже светлинните условия и валежите са коренно различни.

 

С жена ми планираме ветрозащитен пояс на нашия терен и идеята ни е подобна, но далеч няма да има такова голямо разнообразие на видове на единица площ. Опитваме се да съобразим нещата с нуждите на растенията от вода, хранителни вещества и светлина. 

 

Освен това никъде в дивата природа у нас не съм наблюдавал горски пояс с такава гъстота. Това не значи, че не е възможно, но предполагам, че е доста трудно осъществимо и ще изисква доста енергия. Все пак природата е най-великия учител :)

 

Поздрави!

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Точно затова и писах по горе:

"Mетодологията" е измислена за тропическа Индия, така че какво изисква не е релевантно към нашите ширини. 

 

То и при тях не остава толкова гъсто след 5 години, защото се източват дърветата и по-бавните просто измират. Но ако искаш непрогледна бариера, то е ясно, че ще трябва да има подлес и ниска растителност. Важно е обаче дали искаш ВИЗУАЛНО да затулиш нещата или РЕАЛНО да нагъчиш толкова растения.

 

Ако е за визуалното, подобен ефект става и ако оставиш ниски клони на дърветата - наблюдавам го при нас тоя ефект в горичката:

 

18509992548_38867e3cb2_c_d.jpg

 

Зимата можеш да видиш полето от другата страна на гората през голите клони и стъбла. И вътре като влезеш изобщо не е джунгла, има си бая място сред дърветата. Но ефектът се получава от разминатите нива/слоеве/редове + храсти като бъз и калина.

 

Единственото лошо е, че някой ден тая горичка ще бъде изсечена и ще трябва да я пресъздавам в нашия парцел :(

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
mr_nikolov

Ами Боби за мен лично желания резултат е нещо подобно на това, което е около теб. Харесва ми как изглежда, а и мисля, че дори и в този си вариант растителността въобще не е малко.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ето, намерих зимна снимка, надявам се да можеш да я отвориш: https://goo.gl/photos/yidXg8UYm7w6iumW6

 

Обърни внимание в дясната част на гората как прозира отзад гледката, а като отиваш в ляво - гората изглежда по-"плътна". Причината за това е, че в дясно сме я прочистили от повет и огромна камара сухи клони, които не са успели да паднат до земята и се получава нещо като плет от клони във въздуха. Това обаче пречи на растежа отдолу и деформира дръвчетата и храстите наоколо.

 

Тази горичка е с дълбочина около 10 метра, като окончава в едно деренце. Като влезеш в нея, почти веднага почва стръмна пътечка надолу с денивелация 2 м. По този начин се получава "амфитеатрално" разположение на растенията и примерно клоните на 3 метров бъз в дерето се виждат на височина 1 м като гледаш отвън и така се създава по-зашумен "имидж".

 

Това може да се възпроизведе в по-малки дълбочини, но с истински интензивно наслояване (stacking of layers) - като почнеш от ниски неща като ягоди и билки, през плодни храсти, ниски дървета (които да поддържаш ниски с рязане) и накрая високи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване