Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Евгени

Райска ябълка

Recommended Posts

Jimmy Stoikov
преди 1 минута, Славянски написа:

Джиро е безсеменна. Имаш ли опрашител наблизо?

В радиус 300м има още две

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

300 метра е огромен радиус за толкова много семки. Ти сигурен ли си, че това е сортът? Безтанинова ли беше като бяха твърди? Имаше ли и без семки? Трябва да се гледа за мъжки цветове напролет. Съмнява ме толкова отдалечено дърво да я е опрашило, още повече сортовете са основно женски.

Ако има и плодове без семки и такива със - виждаш ли разлика във вкуса?

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov
преди 3 часа, Славянски написа:

Ако има и плодове без семки и такива със - виждаш ли разлика във вкуса?

Има и без семки доста, във вкуса разлика не съм усещал, без танин са. Не съм сигурен за сорта, външно прилича на Джиро, ама семките ме объркват

• Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 9 часа, Jimmy Stoikov написа:

Има и без семки доста, във вкуса разлика не съм усещал, без танин са. Не съм сигурен за сорта, външно прилича на Джиро, ама семките ме объркват

Защо да те обърква. Щом имаш семки, имаш и опрашване. Нормално е. 

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 1 час, Kalam Mekhar написа:

Защо да те обърква. Щом имаш семки, имаш и опрашване. Нормално е. 

Джиро се води безсеменен сорт, ако няма второ дърво с мъжки цветове.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov

@Славянски опрашване на райската дали се свързва с повече и качествен плод? Имаше плодове узрели и паднали в края на лятото, бяха дребни, нямаше семка в нито един от тези плодове.

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Да, назад в темата бях цитирал и руски източници. И същото го потвърди и Краси Колов, който отглежда доста сортове. По-едри и по-вкусни плодове и по-добре задържа. Но пък има семки. Особено ако сортът е pollination variant, препоръчително е да има опрашител, за да разкрие потенциала си. Примерно, Хиакуме е такъв сорт, който се променя драстично с опрашване.

P.S. Аз тогава бях взел плодове със семки от него и ми оцеляха два семенака от Хачия. Другите ги уморих. @Палмосъщо има дръвчета от тези семена, предполагам от Хиакуме и Хачия (имаше семена и от Джиро и Костата, Хиратаненаши нямаше семки).

Редактирано от Славянски
  • Харесвам 2
  • Мерси 1

Сподели публикацията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

• Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

В момента само ти разглеждаш тази страница.

• Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване