Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Евгени

Райска ябълка

Recommended Posts

Kalam Mekhar
преди 8 минути, Jimmy Stoikov написа:

Всъщност пропуснах/забравих да кажа нещо важно! 

Обирането го комбинирах с рязането, като се съобразих  отрязването да е преди клонките с плод, защото клон който е родил плод повече няма да даде, така в края на зимата няма да се чудя кои точно клонки и на какво разстояние са дали плод. Отрязах и някои леторасти които не ми харесват за формирането тоест, растящите на върха които вдигат височината, опиращите се един в друг и тези по на гъсто.

Клонката - да. Но, клонките, излизащи от нея би трябвало да дадат. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov
преди 26 минути, Kalam Mekhar написа:

Клонката - да. Но, клонките, излизащи от нея би трябвало да дадат. 

Да би трябвало,  но да си представим как изтегляме плода навън и на горе, по този начин оставяме много мъртва/гола дървесина, защото в началото на миналогодишен клон не излизат дори листа в основата. Според мен при наличие на силен прираст не е разумно да се оставя  дървесина дала вече плод. Други казват, че намаля плодовете или е възможно да спре на цяло ако не се подрязват. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ivanina.

Качвам клип на Антон Павлов, свързан с резитба на райската  ябълка.  :) 

 

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov
преди 1 час, ivanina. написа:

Качвам клип на Антон Павлов, свързан с резитба на райската  ябълка.  :) 

 

Мен ме устройва напълно да му вярвам и да се съобразявам с важните нещата които казва. ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Един от новите сортове, които предлага Коляшев тая есен, се казва Кубо. Води се Diospyros kaki и устойчива до -23, и това не е писано от Гошев. Интересното е, че в нета няма информация за този сорт, или почти. Единството, което намерих е на немски:

https://www.eggert-baumschulen.de/de/diospyros-kaki-kubo.html

На същия сайт сорт Костата я пишат, че държи до -20. Та очевидно тази е по-студоустойчива. С уточнението, че на същия сайт Никитската я пишат, че издържа на -18, което е нелепо, при положение че е хибрид.

Относно значението на името Кубо намирам това:

Japanese: written 窪 'sunken ground' but mostly with characters used phonetically for example 久保 which literally means 'long time preserve'.

Предполагам е много трайна.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Хайде една чуденка. Сортът трябва да е Костата. Втора реколта. Първата беше само с един плод. Формата беше същата, но цветът на месото не беше такъв по спомен:

IMG_20241113_211928.thumb.jpg.c968b7db91d63c20555ca266553c22c6.jpg

Месото е кафеникаво, пъстро. Някак на снимката изглежда по-светло. При баща ми пак Костата не съм виждал да има такъв цвят месото. Може ли да е от многото слани преди брането? След първата бяха почти зелени. Иначе е сладка и не много кашкава.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo

Преди малко си намерих едни стари снимки и се оказа че през ноември 2017 съм купил и засадил в моята градина първите четири дръвчета райска ябълка -- два броя Хира Таненаши и два броя Росиянка. Само едно от тях оцеля и тази година за пръв път цъфтя и даде плод. Ако записките ми са верни, то трябва да е Хира Таненаши. Това е и първата ми реколта изобщо от райски ябълки, получена от моята градина. Повече от половината завръзи на дръвчето опадаха през пролетта и лятото, а останалите и успешно узрели плодове са доста дребни по размер, както (вероятно) се вижда на снимките. Въпреки това, съм много щастлив, че все пак имам някаква реколта райски ябълки :) . (Миналата година се сдобих и с едно дръвче, сорт Дар Софиевки, но за него е още рано да се каже каквото и да било.)

Първите две снимки са от 2024-10-22. Тогава имаше едно или две плодчета, които вече бяха омекнали и ставаха за ядене (дегустация).

IMG_20241022_155610s.thumb.jpg.3847c43ede44d167c6fb0026a3df4209.jpg

IMG_20241022_160224s.thumb.jpg.249c10423d50fac151cb18e2a7843e19.jpg

 

Третата снимка е от 2024-11-06 и на нея се вижда цялото дръвче и почти цялата реколта:

IMG_20241106_150546s.thumb.jpg.01560c3e7f9d8a5587d8fb9990929efc.jpg

Преди няколко дни обрах и прибрах всички плодове и хапнах още няколко, които междувременно бяха омекнали. Иначе плодовете са си танинови -- опитах и един който не беше омекнал достатъчно и по-твърдата му част си беше стипчива. А сега се чудя, предвид малкия размер дали все пак това дръвче не е пък Росиянка?

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
Отговорено (Редактирано)

Хиратаненаши стоят по-червеникави като омекват и са доста сочни и сравнително едри могат да бъдат. Росиянка при мен са по 40-60 грама и са по-сухи, както каза бай Райчо, с консистенция на локум.

Също листата на Росиянка са по-различни от на Костата, Джиро, Хиакуме и една друга Ранна, която имам. Повече наподобяват вирджинките. Ще подиря линк към снимка.

Но предвид мръзненето на клонки зиме редовно, от това което си споделял, малко ме съмнява да е Росиянка. При мен три дръвчета нямат измръзване въобще няколко години.

Ето снимка на листата на Росиянка:

IMG_20230612_164414.jpg

Редактирано от Славянски
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Всъщност, @embedeo, има един сигурен начин да различиш Росиянка от Хиратаненаши още сега и това е кората на младите клонки.. Росиянка мяза на вирджинка и има сивкава кора:

Photo1591_105648.thumb.jpg.f7979ceff999ca1a67000dd2adfb13c7.jpg

Докато при Хиратаненаши кората е типичната за азиатските хурми светлокафява (снимката е на Костата). Съвсем различни са. 

Photo1592_105646.thumb.jpg.b72b61cfe2662d9e4ca24156c82f7719.jpg

Интересното е, че примерно при Гора Говерла и Дар Софиевки кората е по-близо до тази на diospyros kaki. Те затова и са по-едроплодни, по-голям процент са азиатски.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov
преди 11 часа, embedeo написа:

Третата снимка е от 2024-11-06 и на нея се вижда цялото дръвче и почти цялата реколта:

IMG_20241106_150546s.thumb.jpg.01560c3e7f9d8a5587d8fb9990929efc.jpg

 

@embedeo, подрязваш ли го в края на зимата и как е с поливките лятото? Щом е оцеляло до сега, ще го  бъде на този климат.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
embedeo
преди 8 часа, Jimmy Stoikov написа:

@embedeo, подрязваш ли го в края на зимата и как е с поливките лятото? Щом е оцеляло до сега, ще го  бъде на този климат.

Точно това дръвче, веднъж, преди няколко години го подрязах, но едва сега, т.е. напролет, ще мога за пръв път малко да му пооформя короната, че в момента формата му е "изтървана работа". През лятото го поливах, но тогава малко се притеснявах, че може от прекалено  поливане да хвърля завръзи и съответно чак в края на сезона виждам, че може би е тъкмо обратното -- поливките ми не са били достатъчни.

След 2017,  след като го засадих на това място в градината ми, от западната  му страна, у съседите, израстна една висока черница и тя допълнително му ограничава слънцето през лятото. По едно време, се замислих дали да не го премахна или преместя, но засега му се размина -- ще го наблюдавам в следващите няколко години.

Новото ми дръвче Дар Софиевки е на доста по-добро място в градината ми и ще "хваща" много повече слънце.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Jimmy Stoikov
Отговорено (Редактирано)
преди 1 час, embedeo написа:

че в момента формата му е "изтървана работа". През лятото го поливах, но тогава малко се притеснявах, че може от прекалено  поливане да хвърля завръзи и съответно чак в края на сезона виждам, че може би е тъкмо обратното -- поливките ми не са били достатъчни.

Сам си направи изводите, не мога да не се съглася. :) Иска си рязане и поливане, за добра реколта. Иначе за засенчването, според мен, може да повлияе на времето за узряване и от там сладостта.

Редактирано от Jimmy Stoikov
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване