Cucurbita Maxima

Кисели краставички

11 мнения в тази тема

Някой има ли изпитана рецепта за кисели краставички без варене? Че две години правя по някакви рецепти от нета, но не ми се получават добре - омекват.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кисели краставички

 

Във всеки буркан слагам по 1/4 дафинов лист (може и повече), 1 зрънце бахар, 5 зрънца черен пипер, 2 скилидки чесън, резенче кромид лук, щипка синапено семе (продава се в аптеките и супермаркетите) и част от чадърче копър (цвят), дори дръжките начупвам и слагам по малко, накрая слагам 1 1/2 аспирин (таблетките са по 500 мг). Слагам краставичките и заливам с кипнала марината, затварям, обръщам бурканите и като изстинат, прибирам в мазето. Ако не ми достигне малко марината, доливам с вряла вода.

Марината за 1 буркан 0,7 л (тези, които са на винт)

от 230 до 250 мл вода 
50 мл оцет
25 г захар
8 г сол

 

Издържат през зимата и пролетта. След това цветът им се променя и не ги ползвам, ако са останали. Трябва добре да се затворят, да не се разчита само на аспирина. За всички зимнини капачките ги накисвам във вряла вода непосредствено преди затваряне или ги топля поединично на гореща печка за кратко.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ах, пропуснах да спомена и без аспирин, не го ползваме принципно. Ще стане ли без него, дали заради липсата му омекват моите?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ааа, търси в руските сайтове. Не съм правила друг вид. Преди правех с варене, а сега с аспирин.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш без аспирин и без варене, направи си марината за солена туршия и давай по тоя начин. Знам, че е пробиотик, но аз принципно не харесвам вкуса, а не можеш да ме накараш да ям салата като лекарство. Тъй че ние си правим само мариновани с 5 минути стерилизиране. До сега не е имало случай да са ми меки. Също положително е, че 2 години по-късно имат добър вкус, а и не са яко солени (не се налага изкисване като с другата туршия, ако не искаш да умреш от сол) и мога да ги дам директно на потомството.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обичам и туршия (само че правим царска в буркани само), ама киселите краставички са си кисели краставички, нищо не мож ги замени. Всъщност проблемът ми с варенето е чисто технически - нямаме голяма тенджера, нито бързовар, не знам как се ползват старите буркани и т.н. Пробвах веднъж буркани с навиваща се капачка да варя в тава във фурната, но нищо не се получи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние също правим царска в буркани, но пак с варене.

 

А твоя проблем се оправя с 40 лв за газова перустия и 60 лв за казан. Неща които неизменно ще са ти нужни в идните 20-100 години.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Люлин са пуснали едни казани - левче за литър :). Купих един 32 л (с капак), доста прилично изглежда и събира буркани на два реда. Правих доматен сок и стерилизирах в новия казан. Събра 9 буркана, но бяха смесени - 0,8 и 0,7 л. Имам и една емайлирана тенджера, която е 12 л, която събира 7 компотени буркана. Единственият минус на новия казан е, че ако се напълни, сам човек трудно може да го повдигне или носи. 

Имаме и варели, които ползваме навън на огнището, като най-големият събира три реда по 21 буркана. Когато правя компот, той е най-удобен, 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен най-удобни и практични са тези казани, които са плитки и широки. Например, продават едни тави за лютеница, около 50 см диаметър и 25 см дълбока. Позволява много буркани на един ред - така е най-добре. Двата реда са предпоставка за неравномерно сваряване и пукане при варенето.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да не се пукат бурканите при варене сложете на дъното на съда дървена решетка и ги нареждайте върху нея.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На огъня сме варили на три реда, нищо им няма. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.