Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Боби Димитров

Малини

Recommended Posts

Боби Димитров

Ако софиянци имат мерак за малини, от 10 ноември ще има пак, сорт Люлин, Шипченски проход 79, 02 870 00 33. Два пъти съм купувал от там - доволен съм. Тая година набрахме една кофа малини от капковата градина. 
 
Люлин са ремонтантен сорт - дават два пъти, макар че и това пак е недостатъчно за нашите амбиции.
 
Преценил съм, че за семейство от 8 човека (родители, деца, внуци) са нужни първоначално да се засадят около 50 пръчки, които да взязат в сила след 2 години... или най-добре 100 пръчки, за да има от първата година достатъчно за ядене, за сладолед, за замразяване, за сиропи, за торти.....
 
Естествено след 5-6 години ще имате толкова малини поради размножаването, че ще продавате сами пръчки и ще си върнете инвестицията! От 50 корена след 5-6 години можете да "изхвърляте" стотици годишно в опит да разредите редовете  :)
 

От Alys:

Казаха, че ще имат в началото на ноември на цена 10 лв. за 25 бр., но не бяха сигурни за дата. Интересувам се точно от сорт Люлин. Тези, които имам сега, плододаваха през юли и съвсем малко имаха през октомври, но тези през октомври са някакви кисели и не ми харесват. Идея нямам дали са плододавали едни и същи пръчки. Ще изкореня всичко и ще засадя нови. Всъщност не съм сигурна как ще се справя с изкореняването, страшен плевел са!

  
25 бр ще ти стигнат за едно редче около 2 метра макс, при рехаво насаждане. Аз лично бих ги сложиш в 2 успоредни шахматни реда с дължина 1 м и 1 педя между тях. Имай предвид, че ще ти трябва някаква конструкция, защото полягат. Най-лесно е покрай ограда и после с една тел ги "опасваш" на височина около метър. Ето две решения: 
https://www.pinterest.com/pin/472033604666580309/
https://www.pinterest.com/pin/472033604666697656/

 

Ограждането се прави, тъй като при тези сортове стъблата полягат - растат като обърнато U, особено като се отрупат с малини. При достатъчно влага не е странно да има по 2-3 метра стъбла, извити и полегнали, което води до загуба на малините.

 

На другото село се гледат "изправени" малини, които имат много по-твърди стъбла и дори при 2 метра височина си растат нагоре като ограда/гора (обаче дават един път в годината). Ето демо, високите на фона са над 2 метра:

14928650557_9acefc62b5_c_d.jpg

 

Според някои хора, ремонтантните сортове не са толкова ароматни, но аз лично не съм забелязал такова нещо. Проблем се получава ако има прекалено много влага - стават огромни плодове, но с по-воднист вкус и мухлясват за 8-12 часа.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Така, де, моите са точно покрай оградата. :) Но при нас трябва още една ограда, защото имаме овце и както съм писала, те съвсем не са кротки четирикраки, които просто си пасат. Когато им е скучно, обикновено стъпват с предните крака на оградата и без проблем опасват малините, така че остават да стърчат почти голи пръчки :)). Но ще мисля по въпроса.

През пролетта на 2014 г. засадих 10 пръчки малини и сега е гора. Бях ги насадила през около 60 см. Доста бяха плъзнали навътре в градината. Не, че сега не правят опити. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Явно им е добре на малините там - моят първи опит с ново насаждение включваше 50 пръчки през една петя и отне няколко години да стане "гора"... и пак не беше гъсто като това на снимката, което Гери се опитва да изреже :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Божкей, 50 пръчки! Познай ние колко насадихме миналата година. Три  :lol:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Интересно от къде намерихте три, някой ви ги даде ли? Не съм виждал на по-малко от 10 броя да се продават, а то и има ли смисъл?

 

Макар че помня една година как развалих бизнеса на бабичка на Женски, като я видях да продава ягоди на единични корени и се изсмях яко. Предната седмица бяхме разчепквали коренища ягоди от градината на майка - в една лопата обем имаше над 50 корена, в две бяха общо 120...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Пазарувахме от разсадник, колкото и каквото поискахме, това си ни дадоха. Кой да знае, че е абсурдно малко  :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Delyan Dimitrov

Боби, благодаря за телефона! Вчера си купих 50 корена и вече са насадени.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...