Боби Димитров

Малини

7 мнения в тази тема

Ако софиянци имат мерак за малини, от 10 ноември ще има пак, сорт Люлин, Шипченски проход 79, 02 870 00 33. Два пъти съм купувал от там - доволен съм. Тая година набрахме една кофа малини от капковата градина. 
 
Люлин са ремонтантен сорт - дават два пъти, макар че и това пак е недостатъчно за нашите амбиции.
 
Преценил съм, че за семейство от 8 човека (родители, деца, внуци) са нужни първоначално да се засадят около 50 пръчки, които да взязат в сила след 2 години... или най-добре 100 пръчки, за да има от първата година достатъчно за ядене, за сладолед, за замразяване, за сиропи, за торти.....
 
Естествено след 5-6 години ще имате толкова малини поради размножаването, че ще продавате сами пръчки и ще си върнете инвестицията! От 50 корена след 5-6 години можете да "изхвърляте" стотици годишно в опит да разредите редовете  :)
 

От Alys:

Казаха, че ще имат в началото на ноември на цена 10 лв. за 25 бр., но не бяха сигурни за дата. Интересувам се точно от сорт Люлин. Тези, които имам сега, плододаваха през юли и съвсем малко имаха през октомври, но тези през октомври са някакви кисели и не ми харесват. Идея нямам дали са плододавали едни и същи пръчки. Ще изкореня всичко и ще засадя нови. Всъщност не съм сигурна как ще се справя с изкореняването, страшен плевел са!

  
25 бр ще ти стигнат за едно редче около 2 метра макс, при рехаво насаждане. Аз лично бих ги сложиш в 2 успоредни шахматни реда с дължина 1 м и 1 педя между тях. Имай предвид, че ще ти трябва някаква конструкция, защото полягат. Най-лесно е покрай ограда и после с една тел ги "опасваш" на височина около метър. Ето две решения: 
https://www.pinterest.com/pin/472033604666580309/
https://www.pinterest.com/pin/472033604666697656/

 

Ограждането се прави, тъй като при тези сортове стъблата полягат - растат като обърнато U, особено като се отрупат с малини. При достатъчно влага не е странно да има по 2-3 метра стъбла, извити и полегнали, което води до загуба на малините.

 

На другото село се гледат "изправени" малини, които имат много по-твърди стъбла и дори при 2 метра височина си растат нагоре като ограда/гора (обаче дават един път в годината). Ето демо, високите на фона са над 2 метра:

14928650557_9acefc62b5_c_d.jpg

 

Според някои хора, ремонтантните сортове не са толкова ароматни, но аз лично не съм забелязал такова нещо. Проблем се получава ако има прекалено много влага - стават огромни плодове, но с по-воднист вкус и мухлясват за 8-12 часа.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, де, моите са точно покрай оградата. :) Но при нас трябва още една ограда, защото имаме овце и както съм писала, те съвсем не са кротки четирикраки, които просто си пасат. Когато им е скучно, обикновено стъпват с предните крака на оградата и без проблем опасват малините, така че остават да стърчат почти голи пръчки :)). Но ще мисля по въпроса.

През пролетта на 2014 г. засадих 10 пръчки малини и сега е гора. Бях ги насадила през около 60 см. Доста бяха плъзнали навътре в градината. Не, че сега не правят опити. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно им е добре на малините там - моят първи опит с ново насаждение включваше 50 пръчки през една петя и отне няколко години да стане "гора"... и пак не беше гъсто като това на снимката, което Гери се опитва да изреже :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Божкей, 50 пръчки! Познай ние колко насадихме миналата година. Три  :lol:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно от къде намерихте три, някой ви ги даде ли? Не съм виждал на по-малко от 10 броя да се продават, а то и има ли смисъл?

 

Макар че помня една година как развалих бизнеса на бабичка на Женски, като я видях да продава ягоди на единични корени и се изсмях яко. Предната седмица бяхме разчепквали коренища ягоди от градината на майка - в една лопата обем имаше над 50 корена, в две бяха общо 120...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пазарувахме от разсадник, колкото и каквото поискахме, това си ни дадоха. Кой да знае, че е абсурдно малко  :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби, благодаря за телефона! Вчера си купих 50 корена и вече са насадени.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.