Svetlana Leneva

Зимен разсад

14 мнения в тази тема

Здравейте всички,

 

нова съм във форума и в градинарството :) С приятелят ми се каним на пролет да правим мандала-градинка, сега четем активно в нета. Попаднах на тази статия, какво ви е мнението?

http://www.wintersown.org/How_to_Winter_Sow.html

 

Поздрави и весело посрещане на Новата година!

 

Светлана

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Къде ще се развива този зимен разсад до пренасянето му в градината? Аз също се бях хвърлил отрано да гледам разсад, но за целта трябва отвън с нещо да се покрива, като се засади. Аз нямах за покриване и разсадът ми израсна прекалено, до момента, в който беше безопасно да го засадя навън. За мандала има вариант с тунелчета в кръгла форма. Аз поне така мисля да процедирам тази година или да направя ниски конструкции във формата на кръг, покрити с найлой, за да мога да покривам изцяло кръглите си лехи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре дошла, Светлана! Разсад в дълбока зима става само с отопление и осветление. 

 

Без значение дали ще е във външен парник или у дома на остъкления южен балкон, няма да се мине без специални лампи за растения, с определена мощност, както и отражатели за тях. В комбинация с отоплително тяло с термореле най-добре.

 

Четейки между буквите на твоето първо мнение тук, в мен се повдига въпросът - защо изобщо ви е този зимен разсад?! Къде се намира парцела с бъдещата мандала (която, подозирам, няма да се реализира одма и още от първата година)? Ако не говорим за, примерно, Троянски балкан 800+ нв, едва ли ви трябва да почвате доматите на 21 януари, както доста често се прави в България.

 

За пример ще кажа, че нашия разсад за консервни домати умря на Великден 2015 от жега и едва тогава започнахме нов разсад. В крайна сметка новия настигна много по-голям разсад, даден ни от роднини, и родиха почти по едно и също време (говоря за сортове със сходно време на вегетация).

 

Сподели повече детайли и дано успеем да помогнем повече.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет отново и честита нова година!

 

"Зимен разсад" го преведох малко дословно (от линка, който съм пуснала по-горе). Става въпрос не за разсад, който да е готов много рано, а за начин на отглеждане на разсад.

Авторката на статията слага пластмасови кутийки с пръст и семенца директно на двора. Няма парник, няма топло, нищо няма - снегът ги затрупва (ако има сняг) и т.н. Мръзнат, грее ги слънце, пак мръзнат.... И накрая има разсад :) Тя казва, че първоначалната идея е тръгнала оттам, че в къщата й няма пространство, където да слага разсада. Разсъждавала известно време по въпроса какво правят семената, когато естествено са в природата (не се разсаждат в парници) и пробвала начин, който е максимално близък до естествените условия.  Публикувах линк, за да не преразказвам аз, но ако мнооого не ви се чете на английски мога да преведа основните стъпки/моменти :)
Пуснах темата, за да видя дали някой друг е пробвал подобно нещо (ние също страдаме от липса на място за разсади вкъщи). Аз мисля също да пробвам и ще пиша тук какво е станало :)

 

Иначе мандалата ще се случва в село близо до Дряново.

 

Да ви е сурва годината, с много плод в градината! :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

О, аз статията я прочетох, но въпросите си седят. За мен това си е нормалното правене на леха за разсад. Защо трябва да е зимно - нямам представа? Стандартните зеленчуци като домати, чушки, краставици, тиквички и тн нямат нужда от стратификация.

 

Освен това, номерът с тарелките е леко притеснителен, защото не са в почвата, а са мини-саксии. Което ще рече на пролет, като почнат да покълват и хване един замръз края на март примерно и замръзне почвата в тая тънка тарелка - отива разсада. Докато една нормална покрита с найлон леха за разсад няма проблеми, защото земята не замръзва толкова лесно и има по-голям "отопляем" обем.

 

Отделно, че 20-30 тарелки и шишенца ще отнемат повече място и ще са по-трудни за управление като дойде ред да отваряш и затваряш на пролет.

 

Така че помисли за една леха 5 х 1 метър, покрита с обръчи и найлон, височина 50-60 см. Ето едно примерче от една от градините, леха за разсад само 4 х 0.5 м, от която спокойно излизат 300 корена домати и 200 пипер и 100 люти. Найлонът е махнат, виждат се обръчите, а надолу - разсадения разсад :) 

 

18405726242_3298070d6d_c_d.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А може ли да се отгледа домат от семка директно в градината?И кога трябва да започне засяването?Аз нямам възможност да правя разсад, защото имам котки и всяко зелено стръкче изчезва на секундата.А миналата година разсада купен от пазара беше трагедия - на етикет пише розов домат,  а излиза идеал и други подобни недоразумения.Та много ми се иска сама да си ги отгледам това лято

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма никакъв проблем, дори за консервните домати, ако не ги искаш да стават рано, е за предпочитане. Дядо ми едно време така ги правеше - в едно гнездо сложи 5-6 семки, зарови, отгоре няколко лозови клечки и едно найлонче. Това края на март, край Бургас. Като покълнат - отвива и оставя да си виреят. 

 

Тук в Шоплука е нормално да има слана на 1-6 май за последно, макар че е имало и по-късно в редки случаи. Очевидно ако оставиш покълнал домат на открито в случай на слана - губиш го. Обикновено се показват от земята за 10тина дни. Така че съобрази при вас последната слана кога е, ако искаш да слагаш разсад на открито без покриване.

 

Ако ти се вижда късно, ето бебе разсад от 16 май 2015 г, който даде страшно много домат от август нататък.

 

 

2015-05-14.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така че помисли за една леха 5 х 1 метър, покрита с обръчи и найлон, височина 50-60 см. Ето едно примерче от една от градините, леха за разсад само 4 х 0.5 м, от която спокойно излизат 300 корена домати и 200 пипер и 100 люти. Найлонът е махнат, виждат се обръчите, а надолу - разсадения разсад :) 

По кое време най-рано може да се засеят семената по този начин? И ако се абстрахираме от замръзването, в кофички не е ли по-добре от гледна точка на кореновата система, която ще е незасегната след разсаждането?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В нашия климат "лехата" се прави между 10 и 20 март, според времето. Когато се оформя да вали сняг или да е голям студ, бабата (която фактически отива на село за лятото от датата на създаване на лехата) хвърля отгоре черги. После традицията е след като се изтрезнее от Гергьовския запой (двама именници в семейството) - разсажда се по градината всичко.

 

При вас в Пловдив предполагам може още януари :D :D :D

 

За сравнение, 20-30 януари е нормален срок за започване на разсад домати за ранни оранжерийни. На едното село (карнобатско) имат малко парниче и в края на май / началото на юни вече почват да берат домати. А ние по това време таман сме насадили разсада.

 

Кофичките не са зле, няма драма за корена, прав си, но е хамалогия. Теб не те притеснява, но нали. Пълни, тъпчи, после събирай... Отделно, трябва да имаш кофички (принципно неустойчиво и отпадно еднократно решение) - ние като си квасим мляко ко да праим?! Бих ти предложил тарелки за разсад. Така или иначе го засаждаш дълбоко и леко полегнал и разчиташ на много повече корени, отколкото има началния разсад...

 

Бабата го скубе разсада без да й мигне окото и не съм видял до сега фундаментален проблем. От 200 корена има 2-3-5 да не се хванат, но веднага се заменят с други, в рамките на седмица. Отделно десетки корени се раздават на комшийки, изскубани и увити във вестник, насадени в рамките на 1-2 дни...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи ще пробвам с една две лехи - ако не стане на пазара има до късно.Аз винаги садя домати около 1 май /зависи как ще се падне почивния ден/ и съм нямала проблеми.Тая година ще видим от семка в земята към 15 април дали ще ги скопосам.Мерси за съвета!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

това са снимки на разсада, който сам се беше "организирал" в компоста (къща на калифорнийски череи) :)

 

Най-здравите и най-вкусните домати, които сме отглеждали!

 

И така разбрахме кога е времето за засаждане :) (при нас всичко става поне с месец по-късно, откъдето и да е другаде в България)

post-239-0-24428100-1452768011_thumb.jpg

post-239-0-59282600-1452768011_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз миналата година заложих семата за домати на 22.март - под найлон, не съм го поливал и стана чудесен, беше наполовина на купения разсад, но после станаха чудесни домати, че и изпревариха купешките по размери.

Има само един тънак момент, да хванеш точното време за открехване на тунела от предната и задната част, за да не се свари разсада.

Северозападна България.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оги, тоя тънък момент е много тънък наистина, особено ако не живееш на място. Нашата баба понякога по 3-4 пъти на ден отвива и завива лехата, шеговито (ама не съвсем) вика на разсада "бебетата" и много се грижи за него ("бае му"). Че ако кажат по телевизора за студена вечер, отива с черги да покрие, то си е занимание за пълен работен ден :)

 

Аз и тая година ще почна разсада за консервния и домата за сушене, когато е ясно, че ще мога да го гледам навън. Ще пробвам една тарелка в микро импров парничето 3-4 седмици по-рано, но ако умре от жега, сори домати, но нямам намерение да ви робувам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моя роднина, която преди години ми даваше разсада за чушки и домати наготово, миналата година си затри двумесечната работа по доматения разсад - насадила го е под тунел и после всичко е загинало (не помня дали от жега или от студ), а си е там, т.е. живее си при градината.

Досега не съм правила леха навън, каквато се прави тук. Правя си разсада вкъщи и когато е слънчево и топло, разнасям навън, вътре. Пак е занимавка, но може и без разнасяне. Тази година ще опитам още тези дни да насея домати. Няколко семенца насях още на 1-ви февруари, поникнали са едно от Афен и другите не е сигурно дали са тревички или домати. Всичко това е за оранжерията, а останалите ще са към края на март или по-рано, ще видим какви са условията в оранжерията.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.