Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Cucurbita Maxima

Срокове за сеитба на открито

Recommended Posts

Cucurbita Maxima
Копирам един списък тук, че ми омръзна да тършувам всеки месец за информация.

 

Февруари

  • 10-20: моркови, магданоз, репички и грах; засаждане на лук, летен чесън и зимен лук (батун).
  • 20-28: моркови, магданоз, репички, грах и спанак; засаж­дане на летен чесън, зимен лук (батун) и хрян.
Март

  • 1-10: моркови, магданоз, репички, грах, салата, спанак и копър; засаждане на арпаджик, летен чесън и лук рязанец.
  • 10-20: моркови, магданоз, репички, салата, спанак, кисе­лец, копър и грах; засаждане на лук и ранни картофи.
  • 20-31: летни репички, спанак, киселец, копър; засаждане на ранни картофи.
Април

  • 1-10: летни репички, тиквички, спанак, киселец и копър; засаждане на ранни картофи.
  • 10-20: летни репички, тиквички, тикви, пъпеши, дини, до­мати, спанак, захарна царевица, киселец и копър.
  • 20-30: главесто зеле, къдраво зеле, алабаш, брюкселско зе­ле, салатно цвекло, краставици, тикви, дини, пъпеши, фасул, захарна царевица и копър,
Май

  • 1-10: краставици, фасул, захарна царевица и копър.
  • 10-20: краставици, пипер, фасул, захарна царевица и копър.
  • 20-31: главесто зеле, къдраво зеле, алабаш, краставици, цикория, захарна царевица, копър и зелен фасул.
Юни

  • 1 -10: главесто зеле, къдраво зеле, алабаш, краставици, ци­кория, захарна царевица, копър и зелен фасул.
  • 10-20: краставици, захарна царевица, копър и зелен фасул.
  • 20-30: алабаш, салатно цвекло, краставици, зелен фасул, салата и копър; засаждане на късни картофи.
Юли

  • 1-10: алабаш, салатно цвекло, краставици, салата, зелен фасул и копър; засаждане на късни картофи.
  • 10-20: салатно цвекло, краставици, зелен фасул, спанак и копър.
  • 20-31: ряпа, спанак и копър; засаждане на картофи.
Август

  • 1-10: ряпа, спанак и копър; засаждане на картофи.
  • 10-20: спанак и киселец.
  • 20-31: зимна салата, спанак и киселец; засаждане на зимен лук (батун).
Септември

  • 1-10: зимна салата, спанак и киселец; засаждане на зимен лук (батун).
  • 10-20: спанак и киселец.
  • ​20-30: спанак.
Октомври

  • 1 -10: спанак.
Ноември

  • 1-10: моркови, магданоз и грах; засаждане на лук арпаджик (попска фракция), зимен чесън и хрян (коренища).
 


  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Опитвахме да направим нещо като посевен календар и ние лани, но събрахме 10тина мнения, които бяха ТОЛКОВА противоречиви и с толкова много АКО/ОБАЧЕ/ЗАВИСИ и други условия, че се отказахме накрая.

 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1l5dYP_HOV87lsm0eS-CHK3Mg-5R8dWwDtXakNNzgOao/edit?usp=sharing

 

 

Например, тук покрай София ако насадиш морковите средата на февруари и после средата на март, тия първите 50% няма да покълнат, а тия дето покълнат ще бъдат настигнати от вторите и няма да можеш да ги различиш.

 

Ако насадиш на 10 ноември, моркови няма да ядеш до края на годината, освен ако не говорим за топъл парник или поне такъв, който няма да замръзне до средата на януари...

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Е, то е ориентировъчно. За начинаещи като мен става, поне е по-малък шанса да забравя нещо.

 

Иначе аз най-харесвам "бабешки" съвети от този вид (сори, че на руски, не ми се превежда сега). Не знам доколко са принципно валидни.

 

Народный календарь огородника
 
1. К посеву злаковых культур приступайте тогда, когда почки на деревьях проснулись, и продолжайте до тех самых пор, пока листочки на них не сформируются окончательно.
2. Когда распустятся сережки на лещине – приступайте к посеву ранних культур, таких как: катран, тмин, чабрец, капуста, горох, сельдерей, свекла, морковь, петрушка, шпинат, салат, щавель, редька, репа, лук-батун. 
3. Как только распустятся листья дуба – сейте бобовые культуры.
4. Распустились листья на березах – приступайте к пересадке деревьев. 
5. Желтая ива полностью распустилась – готовьтесь к пересадке рассады в открытый грунт. 
6. Как только зацвела осока – приступаем к посадке моркови.
7. Зацвела черемуха – вот вам знак к началу посадки картофеля.
8. Вы слышите неугомонное кваканье легушек – можно приступать к посеву кукурузы.
9. Зацвели крокусы – высаживаем лук-порей и шнитт-лук.
10. Началось цветение фиалок – самое время сеять морковь и петрушку.
11. Цветут нарциссы – высевайте салат, раннюю редьку и высаживайте рассаду капусты: краснокочанной, савойской и кольраби.
12. Каштан в цвету – приступайте к посеву летней редьки и редиски, свеклы и фасоли. 
13. Зацвели калина и пион – сеем огурцы, тыкву, бобы, сахарную кукурузу.
 
  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Isa Bel

ще вдигна малко темата по заръка на @Миленка ;)

подозирам че моя календар идва от същото място като този на Тиквичка, но явно съм го променяла според моите условия - централна БГ, долината на розите .... та всеки може да си донаглася според условията .... също за съжаление няма много "засукани" култури - само селските основни представители :) 

 

Февруари
10—20: моркови, магданоз, репички, грах, лук, чесън, рукола
разсад - чушки, патладжан, люти чушки, целина, марулки, домати, броколи, кейл, цветя
за рътене - ранни картофи
Рози - резитба
20—28: моркови, магданоз, репички, грах, спанак, чесън, лук, рукола, ягоди


Март
1—10: моркови, магданоз, репички, грах, марулки, спанак, копър, арпаджик, чесън, лук, броколи, кейл
10—20: моркови, магданоз, репички, марулки, спанак, копър, грах, лук, ранни картофи
20—31: репички, спанак, копър, ранни картофи, грах
разсад - краставици, кейл, домати, пипер, тиквички, праз, цветя
саксиите с цветя - нова почва, наторяване
лозички - засаждане 


Април
наторяване
разсад - тикви, пъпеши, дини
1—10: репички, тиквички, спанак, копър, ранни картофи, кейл, цветя, подправки, луковичните цветя
10—20: репички, тиквички, тикви, пъпеши, дини, домати, спанак, копър
20—30: зеле, салатно цвекло, краставици, тикви, дини, пъпеши, фасул, копър, патладжан, пипер, целина


Май
торене, захващане на рози, засаждане на гладиоли, цветя, подправки
1—10: краставици, домати, фасул, копър
10—20: краставици, пипер, фасул, копър
20—31: зеле, краставици, копър и зелен фасул


Юни
разсад - броколи, кейл, зеле, праз, маруля
полейте обилно овощните дървета в градината
1 —10: зеле, краставици, копър, зелен фасул, цветя, млади ягоди, моркови, магданоз, спанак
10—20: краставици, копър, зелен фасул
20—30: салатно цвекло, краставици, зелен фасул, салата, копър, късни картофи


Юли
разсад - домати, краставици, маруля, целина
вкореняване на резници от рози
1—10: салатно цвекло, краставици, марулки, зелен фасул, копър, късни картофи, зеле, тиквички, броколи, кейл
10—20: салатно цвекло, краставици, зелен фасул, спанак, копър
20—31: ряпа, спанак, копър, картофи


Август
1—10: ряпа, спанак, копър, картофи, домати, краставици
10—20: спанак
20—31: марулки, спанак, лук


Септември
засаждане на плодни дървета, луковични цветя
1—10: марулки, спанак, лук, чесън, репички, репи, целина
10—20: спанак, ягоди
20—30: спанак


Октомври
подрязване на розите, увиване на храстите с дишащи материи,  наторяване на дръвчетата
1 —10: спанак


Ноември
1—10: моркови, магданоз, грах, лук, чесън

 

и още малко:

BG_hardiness_zones.png

Зона 6    студоустойчиви, -23.3℃ до -17.8℃
Зона 7    устойчиви само в Южна България и по Черноморието, -17.8℃ до -12.3℃

март
Цвеклото, моркови, лук, спанак, маруля, броколи, зеле, царевица, грах, чушки, тиквички, домати, пъпеши
на закрито риган, мащерка, босилек, копър, градински чай 

април
зона 5-6 Аспержи (до 25-ти), босилек, боб (след 24 април), Цвеклото, Броколи (началото на април), зеле, Моркови (началото на април), Маруля, грах, Картофи, спанак 
зона 7-8 боб, пъпеш, царевица, краставици, Патладжан, грах, чушки, бамя, Почти всички билки за топъл сезон, тиквички, Сладки картофи (зона 8), домати, Дини

май
зона 5-6 Фасул, Царевица, краставици, патладжани, Маруля, бамя, чушки, Картофи сладки, тикви, тиквички, домати, дини 
зона 7-8 Фасул, Царевица, краставици, патладжани, Маруля, бамя, чушки, Картофи сладки, тикви, тиквички, домати, дини /но в началото на месеца, ако правите семена/

юни
зона 5-6 Боб, Царевица, сладки Картофи 
зона 7-8 Фасул, Царевица, Чушки, Картофи, тиква, тиквички

юли
зона 5-6 боб, Цвекло (по-късно през месеца), Брюкселско зеле (в края на месеца), Царевица (сладка), краставици, Репичка/репи 
зона 7-8 боб, Брюкселско зеле, Царевица (сладка), краставици, Патладжан, чушки, тикви, тиквички

август 
зона 6 Цвеклото, Броколи, Брюкселско зеле, моркови, зеле, грах, Чушки (в началото на август), репички, спанак, тиквички, Ряпа 
зона 7 боб, Цвекло (след 15-то), Брюкселско зеле, зеле, моркови, карфиол, Царевица (рано), Краставица (рано), зеле, Маруля, Лук (рано), Чушки (рано), спанак, тиквички, Домати (рано)
 

  • Харесвам 7

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Йоско

Изито скри шапката. Благодаря! 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Isa Bel
преди 7 часа, Йоско написа:

Изито скри шапката. Благодаря! 

:mrgreen: Йоско да ти кажа ли, че в оригиналният файл при мен има и месец декември .... :ph34r:

но го премахнах да не плаша хората - щото той е само за такива като мен и @alys - луди ентусиасти експериментатори - които и посред зима си играят с разсади :D

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
qn4eto

Аз май ще закъснея с пикирането надоматите. Имам проблем и дано тук да се окаже точното място за този въпрос. Дали някой е достатъчно на "ти" с топлите парници (ястаци). Направихме в оранжерията, но вече 10 дни не се стопля. ММ изкопа 50- 60 см - 2 табана му казва, напълни около половината с конски ...неща, отгоре върна почвата, която си беше. Завихме с полиетилен и още чакаме. А вече му е време на разсада, който подготвих за целта. Има ли начин да ускорим процеса?  И като стопли може ли да се сади веднага - да не сваря разсада .....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
На 26.02.2020 г. at 10:12, qn4eto написа:

Направихме в оранжерията, но вече 10 дни не се стопля. ММ изкопа 50- 60 см - 2 табана му казва, напълни около половината с конски ...неща, отгоре върна почвата, която си беше. Завихме с полиетилен и още чакаме. А вече му е време на разсада, който подготвих за целта. Има ли начин да ускорим процеса?

Идеята е конският тор или каквото е там да загрее почвата ли? Но да е достатъчно дълбоко, че да не увреди корените на разсада? Не съм запознат с технологията, но звучи интересно. Подово отопление един вид.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
qn4eto

Точно така, но изглежда сме пропуснали някоя малка подробност. Надявах се тук някой да помогне.

Майка ми всяка година го правеше, но нея отдавна я няма, а баща ми явно е бил само изпълнител, а и може би преклонната възраст също има вина, за да не може да помогне със съвети.

Понеже засега не се появява никой вещ реших да сложа ел. възглавничка, която да топли през нощта. Дори я сложих преди 2 часа, но не съм ходила да видя колко е температурата. През деня е 20 градуса без подгряваве и ще се изключва.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

@qn4eto, баба имаше такъв парник за разсад, но не беше в оранжерия. Той си беше на постоянно място, когато приключеше с разсада, го ползваше за сеитба на други растения. Беше дълбок, вече не помня дъски ли имаше като стени, за да не се рони пръстта или единички тухли. Отгоре го затваряха с дървена дограма със стъкло. Задната част беше леко по-висока, та стъклото беше леко наклонено. Пълнеше го с оборска тор, отгоре пръст. Определено пръстта беше поне две педи под нивото на стените. Нощно време го покриваше с черги.

Аз съм планирала да си изградя такъв, но още не съм си взела прозорците от бабиния парник. Ако се сетя нещо допълнително, ще допиша. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Виждала съм готов парник, но не съм правила. В оранжерията от утре ще има духалка върху варелче, терморегулатор ще включва духалката, когато температурата падне под 5 градуса. При нас през деня става много топло (25-30 градуса). Писала съм, че оранжерията е от поликарбонат 4 мм. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
qn4eto

Миленка, парник в оранжерията е моя измишльотина, защото за вън беше много рано. Тази вечер е първата с пикирани домати вътре, в кофички, утре ще пикирам директно в пръстта. Около 22ч температурата в оранжерията беше 3 градуса, а в парника - 13. Покрит е с агривело - двойно и найлон. Май трябваше да метна отгоре някое одеяло, но ще видя сутринта как е и за утре вечер ще преценявам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 12 часа, qn4eto написа:

Миленка, парник в оранжерията е моя измишльотина, защото за вън беше много рано.

Не е само ваша. И ние миналата година основния разсад домати и цвекло ги направихме в малко парниче (дървена рамка с мрежа отгоре и найлон) в оранжерията. По-добра защита, а някои стръкове домати ги оставихме без пресаждане и станаха по 3 метра. Само че идеята с неугнил оборски тор закопан отдолу под пръстта не съм я пробвал. Предполагам ако е добре угнил, няма да стане работата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

За вкопания парник няма никакъв проблем, дори и да вали сняг. Просто е по-надълбоко и растенията няма да измръзнат. 

@Славянски, признавам си, не съм сигурна бил ли е или не е бил угнил. Това беше толкова отдавна, баба и дядо си отидоха преди 30 години. Трябва да попитам татко. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
qn4eto
На 29.02.2020 г. at 22:48, Славянски написа:

Предполагам ако е добре угнил, няма да стане работата.

Беше пресен, но пак не стана, така и не разбрахме защо. Съмненията са, че пръстта отгоре е била твърде много. Сложихме духалка с датчик, включва се на 14 и се изключва на ок.18 градуса. През деня отвивам - става доста топло. Засега всичко е добре, само труда е бил излишен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...