Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Антоанета

Пръскаме ли овошките и с какво?

Recommended Posts

Антоанета

Копирано от седянка:
 

@  Антоанета : (Вчера, 18:10) comment_edit.png delete.pngСадих овошки аз и овощарите казаха, че нямало да ми се размине пръскането. Казват - "няма вариант да не пръскаш, а да чакаш плод - забрави!" Добре де, не искам да пръскам, но признавам, че нямам представа от овощарство. При вас как са нещата - пръскате ли?

@  Евгени : (Вчера, 20:41)Аз не пръскам. Всяко растение, което не издържи без пръскане, го отстранявам и слагам нещо друго. Учудващо е, но повечето растения издържат.

@  Боби Димитров : (Днес, 00:08)Овощарство е разтегливо и субективно понятие, също както и повечето неща в тоя живот. А и хората в БГ са склонни да реагират като шоп на жираф - е те такоа животно НЕМА!

@  Боби Димитров : (Днес, 00:09)С други думи, дори да им покажеш работещ пример за градина с минимално пръскане и то само с растителни препарати, пак няма да повярват.

@  Боби Димитров : (Днес, 00:10)Аз познавам няколко био производители на череши, сини сливи и ябълки - всички те пръскат, но основно с растителни препарати като нийм и пиретрум. Разбира се, използват се всякакви други мерки, като капани за плодовата муха, кокоши контрол под дърветата, къщички за птици, въвеждане и привличане на полезни насекоми и тн

@  Боби Димитров : (Днес, 00:11)Против гъбични има немалко добри примери и резултати с третиране с мляко или суроватка - такъв тип пръскане приемам.

@  Боби Димитров : (Днес, 00:12)Сега, това можеше да го пуснем като тема, а не да изчезне до утре в чата, но нали...  ;)

@  Ivaylo Bogom... : (Днес, 06:11)аз също избягвам да пръскам, първо защото е безмислено при мен това мероприятие, всяка сутрин има много сериозна роса и отмива всички контактни препарати, а системните нещо не ме кефят, все пак после аз и тия около мен го консумират.

@  Ivaylo Bogom... : (Днес, 06:12)а и не пръскам, защото има пчели, калинки и други полезни твари

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Именно - защо да си губя времето да произвеждам храната си - отровна си има по магазините. ...но понежене нямам опит, а опитните са на различно мнение, реших да попитам тук.
Най-старите ми овошки са на 4 години и до сега нищо не съм пръскала - единственият проблем беше къдравост при  3 прасковки, които не са започнали да дават плодове още.
Не бях в България и баща ми без да се посъветва с мен набързо ги е "излекувал" с бордолезов разтвор, с което никак не съм съгласна. Аз се чудя как да върна живота в това третирано в миналото място и точно започвам да виждам напредък, а овощарите ми казват да забравя, че ще ям плод без да пръскам.
Ще се радвам да споделите третирате ли овошките и с какво?
Пропуснах да отбележа, че не става въпрос за овощна градина, а за около 40 овошки насадени по края на парцела, като от едната им страна (север) е речния пояс (широколистни дървета), от другата (юг) е каквото си е решило да поникне - треви, билки и т.н.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евгени

Преди време четох някъде из нета, че тагетисът пропъжда ефективно вредителите по овошките. Замислих се в какъв вид би могло едно цвете да е ефективно за целта. Вариантите са три: 1 - късане на цветове и закичване по клоните; 2 - оформяне на импровизирани вази /напр. от отрязани пластмасови бутилки/ и закачване в короните на дърветата след което да се поставят и подменят периодично цветни букетчета; 3 - окачване на саксии с тагетис в короните на дърветата за периода, през който искаме да ги предпазим, и после да си ги поддържаме на друго место до следващата кампания. Всеки от трите метода си има предимства и недостатъци. Не съм се спрял окончателно на някой от тях, а е възможно да експериментирам и с трите, но на различни дървета. Силно се надявам на положителни резултати.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Специално за синия камък - той е универсално приет и в органично, и в биологично, и в пермакултурно отглеждане. Дори хора го дават за добавка към храната на добитъка.

 

Обаче трябва да се внимава с дозата. Да се прави точно по предписание и да се пръска рядко, малко и не преди прогнози за валежи.

 

Защото съм виждал лично лозе и овощия, които един дядо ги пръска понеделник ИЗОБИЛНО (тнар "обливане"), вторник завали, пръска пак сряда, петък завали, пръска пак в неделя. И това се повтаря няколко пъти лятото.

 

Медта е силно вредна за почвения живот във високи концентрации и още по-силно токсична за водния живот, до където неминуемо стига при отичането в почвата.

 

Аз лично съм решил да го ползвам в изключително редки случаи в много умерени количества. Но примерно за къдравост (гъбично) - нашите две бебета фиданки праскови лани се накъдриха, после и сачмянка ги пипна, обаче новите листа след тоя момент им нямаше нищо и до края на лятото си бяха много добре.

 

Принципът на Евгени от началото на чата е известен в англоговорящите страни като STUN - sheer total utter neglect. Често се използва тоя подход за такъв тип насаждения като описаното от Антоанета, които се превръщат в интегрирани гори-градини през времето. Като не може да вирее - няма да вирее, друг ще може, в природата няма вакуум.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Къдревоста и сачмянката третира ли ги с нещо?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Михаил Караянчев

Аз къдравостта не можах със син камък да я преборя, доколкото знам пръскането със син камък за къдравост е превантивно, миналата година пръсках предзимно и зимно 2-3 пъти, но някои дръвчета се накъдриха (имам 10 дръвчета, повечето различни сортове ), ако и тази година така, ще действам като Евгени. Иначе за тагетиса съм съгласен, но няма нужда горе да го качваме. Четох, че вратига се сее също около ствола, а аз имам в двора и сега ще я местя всичката под прасковите

П.С. Имам отлични резултати с латинките под ябълки и круши против въшки. 2 години подред ми правиха на решето новите дръвчета и почти никакъв растеж, та миналата сложих под всяко 1-2 латинки, без нито една въшка.

П.С. За лозето по същият начин действам със сладък пелин против мана, миналата година нямах много пелин, но тази смятам да сложа на всеки 2-3 чукана по едно растение, защото добива при тези около които имаше пелин беше определено повече

Иначе и моите дръвчета са 2-3-4 годишни повечето

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозан

Намерих из нета нещо, което може да е полезно за градините ни и по-специално за овощните такива:

http://uard.bg/files/custom_files/files/documents/New%20knowledge/year1_n1/paper_karov_y1n1.pdf

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Къдревоста и сачмянката третира ли ги с нещо?

Не съм, то така или иначе е добре превантивно. Освен това, на моите фиднаки това им беше първо лято и е нормално като ги сложиш на ново място да ги налазят тутакси всички проблеми. Но ако от такава възраст почна да им помагам, нещата не са добре - правя си аналогия с антибиотик за хрема, което се практикува за деца от 6 месеца нагоре...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Михаил Караянчев

А иначе със синият камък реших дотук, след като не ми решава проблемите няма смисъл

Миналата година за първи път направих рецептата която чух от Филип от Тринога, ще карам по спомен за съставките, че не съм вкъщи да прочета 2/3 коприва + 1/3 глухарче + 100гр. тютюн + кукуряк 2 връзки + пелин мисля беше последното. Пръсках с него, но все още не мога да дам мнение.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Тази рецепта не съм сигурен, че ще действа фунгицидно, може би по-скоро инсектицидно? Според Майкъл Филипс, пръскането трябва да е основно за усилване на дръвчетата (холистично овощарство), като вече прави и някои стъпки на есен и на пролет за да подсигури, че ще се намали разпространението на ларви, насекоми, спори и тн.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

От видео на Филип (Тринога) съм записала - 2/3ти коприва, 1/3 глухарче и букет полски хвощ в един варел, долива се с вода, захлупва се и стои 28 дни, преди ползване се динамизира и се разрежда 1 към 5 с вода. Оптимално, около пълнолуние го правят.
Рудолф Щайнер казва, че копривата е инсектицид, бактерицид и фунгицид. Не съм го пробвала. Ако изровя въпросното видео, ще го споделя.
Ще потърся материали за холистично овощарство...
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Аз съм против пръскането с каквото и да било по философски причини  :rolleyes:  Пръскането с биопрепарати (треволяци и т.н.) поне е безобидно, другото е чиста проба престъпление. Струва ми се, че при 40 овошки, ако целта е само чиста храна за вас си, ще изкарате достатъчно и без излишен зор.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ще ми се да вметна, че "биопрепарати" е едно, "разрешени за биологично земеделие препарати" е друго, "препарати на растителна основа" е трето и всичко е в дозата. Напръскай яко с неразреден извлек от коприва и чао градина, нищо, че е "био".

 

Не съм вникнал толкова в Щайнер, щото ми е мааалко по-метафизичен от нужното, макар да има много полезни неща, но мисля основната идея на зелените смърдящи каши е яко подхранване (директен листен тор), което да даде сила на растението да се пребори (или да не се разболее изобщо) от това и онова. Някъде бях срещнал, че КОРЕН от коприва имал фунгицидно действие, но сега не мога да намеря изследването, че и времето е кът.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Това е въпросното видео на 38,19 минута:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Михаил Караянчев

Това с хвощ е другата верия, не си спомням разликата м/у двете, а иначе миналата зима ходихме няколко пъти на сбирка на групичка по биодинамично замеделие и тази зима съм заложил и кварц в рог, та с торорогов и кварц с рог ще пръскам тази година и после ще споделя, а иначе хвощ против гъбични при мен не работи! А и това с динамизирането трудна работа, дето разправя Филип, че една година 3часа динамизирали и после черешата нямала червеи 3-4 години не знам какви ръце трябва да имаш!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Антоанета

Копривата, глухарчето и полския хвощ - казва - било универсално, а другото ползвали конкретно за овошки.
Това 3 часово динамизиране ме изморява още докато го слушам.  :D 
...и не от мързел, мисля да не пръскам. При нас има чудни условия за гъбични, но садих овошките до естествения пояс с надеждата да се самолекуват и освен въпросните три прасковки, друго не се разболя. Нарът и бялата смокиня първа зима оцеляха без грижи, въпреки краткотрайното сериозно застудяване и непрестанно мократа почва. За нарчето не ми взеха пари, защото било хилаво и нямало да го бъде. Чакам да видя хинапите как са, но от 4 все един ще оцелее.  

 

Все пак, ще се радвам да споделиш опит, когато...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозан

И аз не съм привържаник на пръскането. Ако трябва да спазвам няк'ъв календар излиза, че имам едно десетина задължителни третирания и още няколко в случай, че завали примерно (ама БГ не е Калахари), демек още поне 5 пъти. За целта трябва да се снабдя с 10 вида химии и да нахлузя бялата престилка и пръскачката и през 3 седмици до месец да пръскам... Е нЕма как дастане. Ама к'во пра'им кат боледуват?! Еми вдигаме имунитета! Как? Тука става страшно... Пак слагаме престилката, грабваме косата и започваме - коприва, пелин, невен, тагетес и още 100 вида буреняци и кисни, вари прецеждай и пак пръсканееее. За сега съм пръскал 2 пъти за 2 години и вчера ми беше трети с карбамид за семковите. Първият път беше с бордолезов р-р на фаза "бутон" и след като се разлистиха и ги емна няква гъсеница та им опасе половината листа за 1 седмица. Тогава с "Касандра" - смрад на нафта, пръскачката се запушва... ама измираха още докато пръскам. Тази година пак си имаше гъсеници, т.е. то ги маха в момента, но те пак се връщат догодина. Карбамида е със съдържание на азот към 40 и нещо% http://agropolychim.bg/produkti/azotni-torove/karbamid/Заради близката си до уреята формула, той действа подхранвайки добрите бактерии, които се справят с лошите. Този препарат подхранва и подсилва имунитета на растението. Ако знаете и сте изпробвали други имуностимулиращи препарати ще се радвам да ги узная. Дано съм бил полезен. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Hristo Uzunov
На 20.02.2016 г. at 17:16, Михаил Караянчев написа:

Това с хвощ е другата верия, не си спомням разликата м/у двете, а иначе миналата зима ходихме няколко пъти на сбирка на групичка по биодинамично замеделие и тази зима съм заложил и кварц в рог, та с торорогов и кварц с рог ще пръскам тази година и после ще споделя, а иначе хвощ против гъбични при мен не работи! А и това с динамизирането трудна работа, дето разправя Филип, че една година 3часа динамизирали и после черешата нямала червеи 3-4 години не знам какви ръце трябва да имаш!

Можеш ли да споделиш резултата от пръскането с този препарат ?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване